Četvrtak, 19.12.2013.

13:51

Putin: Pomilovaću Hodorkovskog

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će u "najskorijem roku" potpisati pomilovanje najpoznatijeg ruskog zatvorenika Mihaila Hodorovskog.

Izvor: B92

Default images

Ruski predsednik je najavio da će nekadašnji direktor naftne kompanije "Jukos", koji je uhapšen 2003. godine zbog finansijskih malverzacija, uskoro izaći na slobodu.

"Proveo je van slobode više od deset godina, što je, verujem, ozbiljan period. Njegov zahtev za pomilovanje će uskoro biti potpisan", najavio je Putin na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Putin je rekao da u Rusiji zatvorenici po zakonu imaju pravo da zatraže predsedničko pomilovanje, ali da Hodorkovski sve donedavno to nije učinio.

Na drugoj strani, ističe "Raša tudej", advokatski tim zatvorenog tajkuna tvrdi da njihov klijent nikada nije podneo takav zahtev.

Inače, pomilovanje nekada najbogatijem Rusu neće doneti mnogo, s obzirom na to da mu kazna ističe u avgustu 2014. godine.

PROČITAJTE JOŠ: Hodorkovski: Moja decenija u zatvoru.

Maja 2005. godine sud u Moskvi osudio je Hodorkovskog i bivšeg čelnika banke "Menatep" Platona Lebedeva na devet godina zatvora za malverzacije i utaju poreza. Naknadno je sudski ta kazna smanjena na osam godina.

U drugom predmetu, sud je 30. decembra 2010. Hodorkovskog i Lebedeva kaznio na 14 godina zatvora zbog nelegalnog prisvajanja i legalizacije novca stečenog kriminalom, uz uzimanje u obzir prve kazne.

Moskovski gradski sud potom je ublažio kaznu na 11 godina, a Vrhovni sud za još dva meseca, tako da Lebedev treba da izađe na slobodu u maju 2014, a Hodorkovski u avgustu sledeće godine, podseća Itar-Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

22 h

Podeli: