Janukovič razgovara, ali s kim?

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič prihvatio ideju o razgovorima s opozicijom da bi bilo pronađeno političko rešenje krize. Kličko: Ceo sistem da se menja.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 10.12.2013.

07:11

Default images

Podsetimo, Ukrajina se suočava sa masovnim protestima nakon odbijanja približavanja Evropskoj uniji.

Janukovič je danas počeo sastanak sa tri bivša predsednika zemlje koji su pozvali na kompromis. Taj susret treba da stvori osnove za razgovore koji će okupiti vlast i opoziciju radi pronalaženja kompromisa.

"Susret predsednika je već počeo. Na ovaj susret treba gledati kao na prvi korak ka organizaciji opštenarodnog okruglog stola na kome će učestvovati predsednici, opozicija, omladina i predstavnici građanskog društva", rekla je Irina Vanikova, portparolka bivšeg predsednika Ukrajine Viktora Juščenka.

Istovremeno pres-službe opozicionih partija i njihovi lideri saopštavaju da niko od njih nije dobio poziv od inicijatora okruglog stola za bilo kakav susret.

Ukrajinski opozicioni lider i bivši bokserski šampion Vitalij Kličko rekao je da Ukrajina želi da postane evropska zemlja i da ceo sistem mora da se promeni.

U intervjuu za Dojče vele objavljenom danas Kličko, koji ima centralnu ulogu u protestima protiv vlasti posle odbijanja predsednika Viktora Janukoviča da potpiše ugovor o pridruživanju sa Evropskom unijom, rekao je da ceo sistem u zemlji mora da se promeni i da se sprovedu proevropske reforme.

On je ukazao na brutalnost policije prema antivladinim demonstrantim,a koja je izazvala bes građana.

"Specijalne policijske jedinice su u četiri sata ujutro brutalno tukle studente i te slike i ta brutalnost pokrenuli su celu zemlju. Svi su razočarani zbog načina na koji Janukovič koristi svoju moć protiv ljudi", rekao je Kličko.

On je rekao da su najpre brutalno pretučeni studenti, zatim je povređeno više od 40 novinara, a 13 mladih je uhapšeno i osuđeno na najmanje dva meseca zatvora. "Zbog toga raste bes, a reakcije još uvek nema", rekao je Kličko i naveo da je u jeku političke krize u zemlji predsednik Janukovič otišao u posetu Kini.

Kličko je istakao da je predsednik Viktor Janukovič svu moć koncentrisao u svojim rukama i da je on odgovoran za sve što se događa u zemlji. "Mi smo čvrsto uvereni da on mora da snosi odgovornost, ili da kaže ko je odgovoran", rekao je on i dodao da demonstranti traže i ostavku vlade i premijera Nikole Azarova, kao i ministra unutrašnjih poslova, jer je on šef policijskih snaga, i oslobađanja svih demonstranata, jer su oni politički zatvorenici.

Kličko je rekao da je Ukrajina poznata kao najkorumpiranija zemlja u Evropi. "Moramo promeniti ceo sistem, tražimo prevremene parlamentarne
izbore, novu vladu i nove predsedničke izbore", rekao je Kličko u intervjuu.

Po mišljenju opozicije, stvarni problem nije predsednik, nego ceo sistem, koji je do srži korumpiran, privreda ne funkcioniše, a sedam miliona Ukrajinaca nema posao ili je u inostranstvu. "Cela zemlja je nezadovoljna, jer čitav sistem ne funkcioniše za sve ljude nego samo za jednu grupu koja umnožava svoje bogatstvo", rekao je ukrajinski opozicionar.

Kao rešenje opozicija smatra da je najvažnije potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, rekao je on i dodao da je plan opozicije da se izađe iz ove situacije - sprovođenje reformi na evropski način.

"Jasno je da je to proces koji duže traje i da će uslediti bolno razdoblje, ali Ukrajini su, uprkos tome, potrebne reforme, jer smo umorni od života pod ovakvim uslovima", rekao je Kličko i istakao da je cilj da "Ukrajina postane evropska zemlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: