"Nikolić nije engleska kraljica"

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je od kandidature Vladimira Cvijana za predsednika SNS važnije pitanje ko će iza njega stati.

Izvor: B92

Utorak, 10.12.2013.

10:43

Default images

Odgovarajući na pitanje da li ga je iznenadio potez Cvijana da se kandiduje za mesto prvog čoveka naprednjaka na predstojećim vanrednim stranačkim izborima, Stanković je u Kažiprstu B92 kazao da ta kandidatura nije pitanje iznenađenja, niti je pitanje kakve su Cvijanove šanse, već je pitanje koliko će članova SNS javno podržati Cvijana i tu kandidaturu učiniti smislenom.

Važno je koje će on stavove o SNS zauzeti i koje će argumente imati, ali najvažnije je ko će stati iza njega, jer sumnjam da je ovo samo njegova inicijativa, dodao je Dejan Vuk Stanković i istakao da će biti zanimljivo ko će Cvijanu dati javnu podršku, a ne samo onu u kuloarima.

On će tu podršku imati u medijima koji su kritički nastrojeni prema radu lidera naprednjaka Aleksandru Vučiću, ali pravo pitanje je da li je on sam u svojim stavovima ili ima simboličku podršku, dodaje Stanoković.

I sama činjenica da je sazvana ta izborna skupština govori o proceni Vučića da u Srpskoj naprednoj stranci ima nezadovoljnika, nastavlja Stanković i dodaje da bi, da je reč o izolovanim stavovima pojedinaca, oni bili jednostavno kažnjeni. Sada je podignut politički ulog da se ide na izbore i da se vidi ko je na čemu, ističe on.

Na pitanje koliki je politički ulog Cvijana, Dejan Vuk Stanković kaže da je ulog njegova politička karijera u SNS. "Mislim da je Vučić taktički dobro uradio jer ga nije isključio iz stranke. Jer da jeste, Cvijan bi bio okarakterisan kao žrtva odmazde. Ovako ima priliku da izađe na stranačke izbore i da vidi koliko ga podržava, a upravo to je najinteresantnije pitanje", kaže Stanković.

Govoreći o ulozi i uticaju Tomislava Nikolića na SNS, on kaže da ne misli da se sadašnji predsednik Republike, koji je do te pozicije bio na čelu naprednjaka, ne pita.

"On spada u jednu od tri ključne tačke koje kroje politiku i sudbinu Srbije, druga dvojica su predsednik Srbije i premijer. Ne mislim da je Nikolić poput engleske kraljice ili poput Milana Milutinovića, odnosno ne mislim da se ne pita", kazao je Stanković i dodao da smatra da među ključnim polugama vlasti postoji neka vrsta konsenzusa o mnogim važnim pitanjima, poput Kosova, EU i bazičnih ekonomskih pitanja.

"Ono što se ovde dešava je sukob oko toga koji deo političke elite ima veći uticaj, ili drugačije ko je glavni", smatra on.

Na pitanje da li je izlišno pitanje "ko je glavni", Stanković odgovara da je jasno ko je glavni, ali da se druga dvojica ipak nešto pitaju. On ne misli da imaju ulogu veta, ali da ipak imaju neku značajnu ulogu.

S druge strane, Stanković podseća da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić do sada nije javno usprotivio protiv načina na koji se vodi politika, ili na primer protiv politike prema Kosovu, ako se izuzme Južni tok.

Govoreći o vanrednim izborima u SNS, koje je zakazao Vučić, Stanković smatra da oni ne moraju da budu znak da se ide na parlamentarne izbore. Posle njih će se, kako kaže, videti čistiji odnosi u SNS posle kojih Vučić može da vidi šta će dalje.

"SNS ima motiv da svoju faktičku moć pretvori u institucionalnu, ali da bi se to uradilo, treba im jak motiv da se raskine koalicija i raspišu izbori", kaže Stanković.

On dodaje da se za to vreme u medijima stvara slika da su vanredni parlamentrani izbori opcija, a zbog toga se i rade istraživanja javnog mnjenja. Međutim, ima tu jedan problem, kako kaže, a to je da kada se ide u kampanju sva rešavanja problema staju, a mi nismo u toj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: