"Nismo saglasni da Kosovo uđe u UN"

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, niti dati saglasnost za njegovo članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

17:19

Default images

Premijer je dodao da o tome ne može biti govora dok postoje zemlje koje podržavaju taj principijelni stav Srbije.

Mi nikada nećemo priznati nezavisno Kosovo, pa samim tim nikada se nećemo saglasiti sa članstvom Kosova u Ujedinjenim nacijama i sve ostalo može da bude izigravanje procedure u kojoj Savet bezbednosti ima odlučujuću reč“, rekao je premijer novinarima u parlamentu.

Dačić je, komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da je ''predviđeno da Priština u prvoj polovini 2014. godine preda zahtev za članstvo u dve do tri agencije UN“, rekao da to ne može da bude rešeno bez pregovora i dogovora sa Beogradom.

Premijer je dodao da o punopravnom članstvu Kosova u UN ne može biti govora dok postoje zemlje koje podržavaju principijelni stav Srbije.

Hodžaj je dodao da je Rezolucija 1244 SB UN o Kosovu "mrtva" i da bi zemlje partneri Kosova zajedno sa kosovskom vladom i skupštinom trebalo da naprave strategiju za članstvo Kosova u UN.

On je naveo i da je napravljena "studija o izvodljivosti" koja sadrži detalje puta ka članstvu Kosova u UN. Kako je preneo prištinski list ''Koha ditore'', Hodžaj je, podnoseći skupštinskoj Komisiji za spoljne poslove izveštaj, rekao da je prioritet kosovske diplomatije u 2014. godini pronalaženje najlakšeg načina za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: