Suđenje Miškoviću u četvrtak

Suđenje vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku, vlasniku "Nibens grupe" Milu Đuraškoviću i njihovim saradnicima počeće u četvrtak.

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2013.

12:31

Default images

Suđenje, koje će se odvijati pred Specijalnim sudom, otvoreno je za javnost i biće održano u popodnevnom terminu.

Na početku glavnog pretresa zamenik tužioca za organizovani kriminal pročitaće optužnicu koja je napisana na više od 122 strane. Posle toga će Mišković i ostali dobiti priliku da prvi put javno izlože svoju odbranu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreske utaje. Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića, koji se terete za pomaganje u izvršenju krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreske utaje.

Pri saslušanju u istrazi, osumnjičeni su negirali navode optužnice.

Posle pripremnog ročišta advokati odbrani zatražili su da se odloži početak suđenja, jer kako su ocenili, nisu stvoreni uslovi za pravično suđenje, ali je sud njihov zahtev odbio.

Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mesecu.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vredan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

Odluka USS objavljena u Službenom glasniku

Takođe, danas je u "Službenom glasniku" objavljena odluka Ustavnog suda o nezakonitom produžavanju pritvora vlasniku "Delte" Miroslavu Miškoviću, u kojoj se navodi da mera ograničenja slobode ne sme biti podužavana po automatizmu.

Sud je 3. oktobra usvojio ustavnu žalbu advokatskog tima Miroslava Miškovića od 24. aprila, jer je utvrdio da je rešenjima Posebnog odeljenja Apelacionog suda u Beogradu od 7. marta i 25. marta 2013. godine Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora zajemčeno Ustavom.

Razmatrajući obrazloženja tih rešenja, Ustavni sud je ocenio da su "ona nedostatna, jer u njima nisu navedene, a samim tim ni ocenjene, sve činjenice i okolnosti koje mogu biti značajne za dalje zadržavanje podnosioca ustavne žalbe u pritvoru zbog opasnosti od bekstva".

Ustavni sud, stoga, smatra da su nadležni sudovi iskazali nedovoljno brižljiv odnos prema pritvoru, koji, kao mera ograničenja slobode, ne sme biti produžavan po automatizmu ponavljanjem istih razloga koji su poslužili kao početni osnov za njegovo određivanje.

"Redovni sudovi kod produženja pritvora moraju voditi računa o dinamičnom pristupu koji zahteva Evropski sud za ljudska prava kod procene dovoljnih i relevantnih okolnosti, što podrazumeva da se moraju uzeti u obzir i naknadno izmenjene okolnosti, a naročito one koje se odnose na sam tok krivičnog postupka", naveo je Ustavni sud.

Prema Ustavnom sudu, pri određivanju pritvor,a sudovi su morali uzeti u obzir da je podnosilac državljanin samo Srbije, da ima prijavljeno prebivalište u Beogradu, gde se nalazi centar njegovih životnih i radnih aktivnosti, da u Beogradu živi njegova porodica, da se i pre donošenja naredbe o sprovođenju istrage uredno odazivao na svaki poziv nadležnih organa i da nije bežao.

Ustavni sud je ukazao na to da navodi iz osporenih rešenja “da postoji osnovana sumnja da je podnosilac ustavne žalbe pribavio veliku protivpravnu imovinsku korist, da ona nije pronadjena, da novac i lične kontakte može da iskoristi za bekstvo, a bez navođenja konkretnih činjenica i okolnosti na kojima se takav zaključak temelji, prema praksi Evropskog suda za ljudska prava ne mogu da budu ustavnopravno prihvatljivi, relevantni i dovoljni razlozi za produženje pritvora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: