"VRS granatirala civile u Sarajevu"

Ratni dopisnik BBC Džeremi Bouven potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću navod optužnice da je VRS granatirala i gađala snajperima civile u Sarajevu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 17.10.2013.

17:12

Default images

On je potvrdio i da je Vojska Republike Srpske proganjala nesrpsko stanovništvo širom BiH.

Boven, koji je skoro ceo rat proveo u Sarajevu, rekao je da u gradu nije bilo sigurnog mesta za civile. "Nije bilo mesta gde niste mogli biti pogođeni granatom, a bilo je mnogo mesta gde vas je mogao pogoditi snajper. Nigde u gradu nije bilo sigurno - do kraja rata".

VRS je, kako je izjavio, civile u Sarajevu videla "ne samo kao legitimnu metu, nego i kao glavnog neprijatelja". Bouven je to nazvao "organizovanom kampanjom granatiranja i snajperisanja" stanovništva Sarajeva, rekavši da je bio očevidac ubijanja civila, snajperskim hicima u glavu na centralnim gradskim ulicama.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada.

Kao dokaz, tužioci su u sudnici prikazale Bouvenov izveštaj sa pogreba dvoje dece, ubijene hicima iz snajpera u julu 1992, pri pokušaju da u konvoju autobusa budu evakuisana iz grada.

Kamere Bi-Bi-Sija zabeležile su trenutak kada su groblje, tokom sahrane, pogodile granate, dok su rodbina i mnoštvo dece polagali cveće na grobove stradalih, kao i dramatične scene pružanja pomoći baki ubijene devojčice, koja je bila ranjena šrapnelom u ruku.

"Bio sam apsolutno ogorčen i smatrao sam da je to dostojno prezira. Ubistvo civila bilo je loše samo po sebi, a granatiranje sahrane bilo je groteskno", prokomentarisao je u sudnici Bouven.

Pozivajući se na iskaze očevidaca, kazao je da je groblje bilo svakodnevno na meti srpske artiljerije, a ne samo u trenutku kada su na njemu bile televizijske kamere.

"Nema dileme da su srpske tobžije namerno ciljale groblje da bi ubile civile", rekao je Bouven u izveštaju o napadu na pogreb, a u sudnici je podvukao da je "ta procena bila tačna".

"Teoriju zavere" da je Armija BiH gađala sopstveno stanovništvo, Bouven je odbacio, rekavši da nikada nije video dokaze za to. "srpska artiljerija ciljala je groblje, kao i ostatak grada".

Da je VRS namerno gađala civile, zastupnici optužbe dokazivali su i preko Bouvenovog izveštaja o granatiranju hotela Evropa u centru Sarajeva, u kojem je u junu 1992. bilo 800 muslimanskih izbeglica.

Britanski novinar u izveštaju je rekao da je staro jezgro Sarajeva, u kojem je hotel, "stotinama puta pogođen sa srpskih položaja na obližnjim brdima". "Izgleda da Srbi civile vide ne samo kao legitimnu metu, nego i kao glavnog neprijatelja", kazao je Bouven.

Do kraja rata, kako je rekao u sudnici, Bouven nikada nije video dokaze da je hotel Evropa korišćen u vojne svrhe.

Izvan Sarajeva, Bouven je, po sopstvenim rečima, bio svedok "etničkog čišćenja", koje su snage bosanskih Srba sprovodile "u cilju stvaranja etnički čistih teritorija širom BiH".

Po optužnici protiv generala Mladića, progon Muslimana i Hrvata koji je širom BiH sprovela VRS, u sedam opština poprimio je razmere genocida.

Svedok je izjavio da je posledice uspešno sprovedene "politike etničkog čišćenja" video u okolini Travnika i logoru Trnopolje kod Prijedora.

Veliki broj većinom Muslimana na silu je bio pomeren iz svojih domova, pri čemu su vojno sposobni muškarci zatvarani u logore, a deca, žene i starci terani na muslimansku teritoriju.

"Etničko čišćenje sprovođeno je u takvom obimu da je moralo biti naređeno i nije moglo biti slučajno", ocenio je Bouven.

Novinar Bi-Bi-Sija, svedočenje na procesu generalu Mladiću nastaviće sutra.

Optužnica Mladića tereti i za genocid u Srebrenici i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: