"Rezolucija o Siriji velika pobeda"

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija koja predviđa uništavanje sirijskog hemijskog oružja.

Izvor: B92

Petak, 27.09.2013.

20:08

Default images

Obama je ovo ocenio kao "ogromnu pobedu" za međunarodnu zajednicu.

Obama je, međutim, izrazio zabrinutost oko toga da li će se sirijska vlada pridržavati obaveza o svom hemijskom oružju.

Savet bezbednosti UN sastaće se noćas u ponoć po Griniču radi glasanja o toj rezoluciji o uništavanju sirijskog hemijskog oružja, preneo je Rojters.

"To je nešto što smo odavno tražili", rekao je Obama novinarima posle susreta sa premijerom Indije Manmohanom Singom u Beloj kući.

Američki predsednik je pozdravio tu rezoluciju i planove o uništavanju sirijskog hemijskog oružja kao "pravno obavezujuću" koja će morati da se sprovede i koja predviđa posledice ukoliko se Sirija ne bude pridržavala njenih uslova.

"Neizvesno je da li bismo stigli do ove tačke da nije bilo pouzdane pretnje američke akcije posle užasne tragedije koja se desila 21. avgusta", rekao je Obama, misleći na napad hemijskiom oružjem na predgrađe Damaska.

On je dodao da je optimističan kad je reč o tome šta bi ta rezolucija mogla postići, ali i da shvata da postoji zabrinutost u pogledu toga kako je sprovesti.

"Ljudi su s pravom zabrinuti da li će se Sirija pridržavati svojih obaveza", rekao je Obama i objasnio da postoji opravdana zabrinutost kako će se tehnički sprovoditi prikupljanje tog hemijskog olružja, s obzirom na oružane sukobe koji i dalje traju.

Taj plan, ipak, predstavlja značajan korak napred, zaključio je Obama.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN - Velika Britanija, Francuska, SAD, Rusija i Kina, dogovorile su se sinoć o nacrtu obavezujuće i primenljive rezolucije.

Ako bude usvojena, to će biti prva rezolucija o Siriji koju je SB UN usvojio od početka sukoba u toj zemlji u martu 2011, u kojima je do sada poginulo više od 100.000 ljudi.

Nacrtom rezolucije nije predviđeno da odmah budu uvedene mere protiv Sirije zbog napada hemijskim oružjem prošlog meseca u predgrađu Damaska, ali su predviđene sankcije ako ne bude poštovan plan o razoružavanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: