Moskva: Snouden nije specijalan

Ruska Federalna služba za migracije, koja razmatra zahtev Edvarda Snoudena za azil u Rusiji, ne smatra njegov slučaj "izuzetnim". SAD: Ne tražimo smrtnu kaznu.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

11:26

Default images

Služba primenjuje uobičajenu proceduru koja je predviđena zakonom, rekao je načelnik te službe Konstantin Romodanovski.

"Ne želim da komentarišem o tome. Za nas ne postoji mogućnost pravljenja izuzetka, ni u ovom slučaju", istakao je Romodanovski, kako prenosi ruska agencija Itar-Tas.

On je dodao da teritorijalni ogranak Federalne službe za migracije razmatra zahtev za privremeni azil, koji je Snouden podneo 16. jula. Prema zakonu, teritorijalni ogranak ima rok od tri meseca, počev od dana kada je zahtev predat, da donese odluku o tome.

Snouden se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" od 23. juna, nakon što je doputovao iz Hongkonga, gde je obelodanio da američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) sprovodi špijunski program. Advokat Anatolij Kučerina, koji savetuje Snoudena, izjavio je da bivši saradnik CIA želi da ostane u Rusiji.

U međuvremenu, oglasile su se i SAD, koje traže Snoudena zbog objavljivanja poverljivih podataka o prisluškivanju miliona američkih građana, ali i svetskih diplomata.

Naime, Ministarstvo pravde SAD tvrdi da je spremno da garantuje da odbegli američki obaveštajac neće biti suočen sa smrtnom kaznom ako se vrati u SAD, rekao je danas izvor u ruskom ministarstvu pravde.

Rusko ministarstvo pravde saopštilo je agenciji Itartas da je primilo pismo američkog državnog tužioca Erika Holdera u kome je, između ostalog, izneta spremnost američke strane da ruskoj vladi pruži garanciju da neće biti tražena smrtna kazna za Snoudena ako se bude vratio u SAD.

Rusko ministarstvo pravde poslalo je odgovor Holderu u vezi sa Snoudenom, ali nije saopštilo sadržinu svog odgovora.

Rusko ministarstvo pravde primilo je 24. jula Holderovo pismo u kome je izneto nekoliko aspekata američke pozicije o statusu Snoudena. U tom dokumentu nije bilo nikakvog zahteva za ekstradiciju ili deportaciju Snoudena, tvrdi rusko ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: