Pomor ribe u Rasini

U reci Rasini, nizvodno od Bivoljskog mosta, danas je primećena veća količina mrtve ribe, rekao je za agenciju Beta Milan Milošević.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.07.2013.

14:53

Default images

Ribolovci su kod mesta gde se nalaze ispusti otpadnih voda iz fabrika Henkel i Župa primetili penu i veću količinu mrtve ribe.

"Još uvek ne možemo da kažemo koje količine su u pitanju jer ribočuvari i dalje sakupljaju ribu", rekao je načelnik ribočuvarske službe ''Rasina plus'' Milan Milošević dodajući da su o novom pomoru obaveštene sve nadležne inspekcije uključujući i vodoprivrednog inspektora koji će uzeti uzorke vode.

Pomor ribe se dogodio na istom mestu gde i 5. jula prošle godine. Tada je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela prijavu za privredni prestup protiv kompanije Henkel, jer je analizom uzorka vode iz reke utvrđeno da je koncentracija deterdženata i drugih opasnih materija iznad dozvoljene granice za drugu klasu voda, u koju je Rasina svrstana.

Međutim, posle toga su iz te kompanije negirali da je riba uginula zbog proizvodnih procesa u toj fabrici.

"Generalno u letnjem periodu, kada je vodostaj niži i kada ima manje kiseonika, dovoljno je da se neka supstanca malo više ispusti u vodu i da dođe do pomora", objasnio Milošević.

Sredinom jula u okolini Kruševca pomor ribe se desio i u Ribarskoj reci kod sela Đunis. Tada je zbog povećane količine amonijaka u vodi uginulo više od 5.000 komada ribe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: