Španija: Broj mrtvih i dalje raste

Najmanje 80 osoba je stradalo u teškoj nesreći kada je voz sa više od 240 putnika iskočio iz šina u Španiji. Strahuje se da će broj žrtava biti još veći.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 25.07.2013.

07:18

Default images

Istovremeno, povređeno je više od 140 ljudi. Zvaničnici su saopštili da je ovo najtragičnija železnička nesreća u zemlji u poslednjih 70 godina.

Nesreća se dogodila sinoć u 20:42, kada je voz koji saobraća na liniji Madrid - Ferol iskočio iz šina na vrhu vijadukta. Jedan vagon se čak i zapalio. Nezvanično, mašinovođa priznao policiji da je vozio prebrzo.

Zvaničnici provincije Galicija proglasili su danas sedmodnevnu žalost zbog ove tragedije.

Objavljen je i sirov snimak sigurnosnih kamera tragedije.

Predsednici Francuske i Slovenije, Fransoa Oland i Borut Pahor su na današnjoj konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja izrazili saučešće porodicama poginulih u železničkoj nesreći u Španiji.
Beta-AP
Spasilačke ekipe su iz smrskanih vagona zasad uspeli da izvuku tela 73 poginulih, dok su preostale žrtve preminule kasnije u bolnici, izjavio je portparol visokog suda Galicije.

Oči španske javnosti sada su uprte u medije, koji, svi od reda, izveštavaju gotovo iz časa u čas, o ovoj tragediji. Traži se objašnjenje šta je uzrok ove teške tragedije. Međutim, pošto još uvek traje istraga, ali i skupljanje tela, koja su ostala razbacana oko konstrukcije voza, zvaničnog objašnjenja nema.

Ono što prenose španski mediji je da se pretpostavlja da je najverovatnije uzrok nesreće neprilagođena brzina kojom se voz kretao.

Prema navodima španskih medija, mašinovođa je na ulazu u stanicu Santijago de Komposteli, koja se nalazi u pokrajini Galiciji, vozio oko 200 na sat, dok je ograničenje brzine bilo 80 kilometara na čas. Pretpostavlja se da je zbog toga gotovo cela konstrukcija voza od više vagona, izletela iz šina, dok se jedan vagon nakon iskliznuća i zapalio.

Kako javlja agencija EFE, pozivajući se na izvor blizak istrazi, mašinovođa je na saslušanju priznao da je vozio oko 190 km/h.
Beta-AP
Predsednik španske železnice Hulio Gomes-Pomar Rodriges rekao je danas da voz koji je izleteo iz šina nije imao tehničke probleme.

On je dodao da je voz na dan nesreće prošao tehnički pregled.

"Ono što znamo jeste da voz nije imao tehničkih problema i da je u jutro na dan nesreće prošao pregled", rekao je Rodriges.

Kako je objasnio, vozovi se pregledaju prvo na svakih 7.500 kilometara, zatim na 50.000 i 150.000 predjenih kilometara.

"Evidencija o održavanju i kontrolnim pregledima voza bila je besprekorna", naveo je Rodriges, ogradivši se da komentariše navode o brzoj vožnji mašinovođe.

"U toku je istraga i zato moramo da čekamo. Veoma skoro ćemo znati kojom se brzinom kretao voz, nakon što dobijemo podatke iz crne kutije", istakao je ranije danas portparol preduzeća "Renfe".
Španski premijer Marijano Rahoj danas je obišao mesto železničke nesreće kod grada Santijaga de Kompostele. Rahoj, koji je rodom iz Santijaga de Kompostele, po dolasku u grad obišao je mesto nesreće i sastao sa spasilačkim ekipama. Planirano je da premijer obiđe i povređene smeštene u gradskoj bolnici.

Papa Franja, koji se nalazi u sedmodnevnoj poseti Brazilu, pridružio se izrazima saučešća pozvavši na molitvu za žrtve nesreće u Španiji. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio: "Papa se pridružuje porodicama žrtava u njihovoj tuzi i poziva na molitvu povodom ovog tragičnog događaja."

Ovo je jedna od najtežih železničkih nesreća u istoriji Španije. Prethodno je 1944. godine u sudaru vozova, takodje na liniji izmedju Madrida i Galicije, poginulo više stotina ljudi, dok je 1972. godine iskakanje voza iz šina u Andaluziji, na jugu zemlje, odnelo 77 života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: