Ko je Snoudenov "glas"?

Glen Grinvald, čovek za čije ime se vezuju Gardijan i Snouden, posrednik u razotkrivanju programa za špijuniranje američke NSA, svakodnevno je u žiži javnosti.

Izvor: B92

Subota, 20.07.2013.

20:52

Default images

I dok se Snouden već četiri nedelje skriva u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šerementjevo, Grinvald se nalazi u žiži javnosti, daje intervjue za svetske medije, držeći u neizvesnosti, iz časa u čas, 217.000 sledbenika na tviteru, koji prate slučaj Snouden.

Dok bivši obaveštajac CIA još uvek čeka od Rusije odgovor za dobijanje azila, novinar Gardijana Grinvald je u četvrtak uveče u javnost izneo novu "bombu": "Očekuje se još eksplozivnijih otkrića o špijunaži", poručuje novinar. Takođe, u toku je i rad na knjizi o ovoj temi.

Međutim , Rusi su bili jasni po pitanju azila u njihovoj zemlji, a uslov je: Bez daljih otkrića koja bi mogla da štete Sjedinjenim Američkih Državama.

Ko je čovek koji je u javnosti poznat kao "Snoudenov glas"?

Edvard Snouden (Beta/AP)
Glen Grinvald je rođen 1967. godine u Kvinsu u Njujorku, a odrastao je na Floridi.

Sa sedamnaest godina se kandidovao za gradsko veće, međutim bez uspeha. Studirao je pravo u Vašingtonu i Njujorku.

Na odmoru u Brazilu, javno deklarisani homeseksualac, upoznao je svog životnog partnera, i odlučuje da ostane u Riju.

Tada Grinvald počinje da piše blog ne temu nadzor građana od strane vlade i praćenje i progon novinara. Izdao je i četiri knjige s tom tematikom. U jednoj od knjiga optužuje američku Vladu za kršenje prava na privatnost građana, pod izgovorom zaštite nacionalne bezbednosti.

Američki portal "Salon" kupio je njegov blog, posle čega Grinvald prelazi u britanski Gardijan, ali i dalje nastavlja da radi iz Rija, gde živi zajedno sa svojim partnerom i 11 pasa.

U junu ove godine dolazi do ključnog susreta Grinvalda i Snoudena u centru Hong Konga. Obojica su ulazila u isti hotel, držeći i jedan i drugi u rukama, rubikovu kocku, kao znak prepoznavanja. Kada je Snouden prepoznao u njemu čoveka od poverenja, poverio mu je tajna dokumenta. Grinvald se odmah bacio na posao, radeći po 18 sati dnevno, da bi potom iz Hong Konga objavio prvi članak.

Na hiljade poverljivih fajlova Grinvald nosi na prenosnom hard disku uvek uz sebe.

Međutim , kako sam kaže, ono što izbegava, jeste da govori sa Snoudenom o njegovim planovima za azil, da se i sam ne bi našao u nezgodnom položaju, pravno gledano.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: