Mrkić: Osnažiti veze sa Kubom

Šef diplomatije Ivan Mrkić razgovarao je u Havani sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodrigezom o mogućnostima za intenziviranje saradnje dve zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

09:12

Default images

Posebno je bilo reči o ekonomskoj saradnji.

Mrkić je, u izjavi Tanjugu, ocenio da su oslonci za saradnju između Srbije i Kube veoma jaki i da dve zemlje traže prostor da, kroz reforme koje sprovode, osnaže veze, naročito na polju privrede.

Srbija s Kubom ima dugu istoriju odličnih veza, podsetio je šef srpske diplomatije i ukazao da ove godine obeležavamo 70. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Pošto Kuba ulazi u specifične reforme sopstvenog sistema, a zna se da je Srbija već duže vreme u ozbiljnim reformama, tražimo prostor da u ovom reformisanju osnažimo veze i sarađujemo, naročito u oblasti privrede", naglasio je Mrkić i podsetio da Kuba želi strane investicije, kao i Srbija.

"Kuba ima manjih dugovanja prema nama, ali to možemo kompenzovati zajedničkim akcijama prema trećim zemljama, zajedničkim projektima, a od posebnog je interesa saradnja u oblasti zdravstva", kazao je Mrkić, navodeći poznate kubanske vakcine protiv raka i druge lekove.

Mrkić je rekao i da Srbija sada traži način da se ceo proces saradnje sistematizuje i da pacijenti iz Srbije dobuju mogućnost da do ovih lekova lako dođu.

Šef srpske diplomatije najavio je da će u novembru Kubu posetiti ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović.

Mrkić će tokom posete Kubi, svoje prve zvanične jednoj zemlji Latinske Amerike, razgovarati i s drugim visokim kubanskim zvaničnicima.

Šef srpske diplomatije posetu Havani je ranije danas započeo polaganjem venca na spomenik "Hose Marti" i obilaskom istoimenog Memorijlnog centra.

Srpski ministar će posetiti i Ministarstvo za spoljnu trgovinu i strana ulaganja, gde će se sastati sa ministrom Rodrigom Malmijerkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: