Bez datuma, ugrožen kredibilitet EU

Srpski premijer Ivica Dačić izjavio je da ne postoji nijedan opravdan razlog za odlaganje donošenja odluke o početku pregovora Srbije sa EU.

Izvor: B92

Utorak, 25.06.2013.

10:16

Default images

"Nama nova prolazna vremena nisu neophodna, to ne bi bilo pravedno", kazao je Dačić novinarima u Beogradu i poručio da je Srbija iskren partner i da bi odluka o datumu početka pregovora sa EU trebalo da bude dalji podsticaj za implementaciju briselskog sporazuma.

Premijer je najavio da za Srbiju nije prihvatljivo da čeka još šest meseci i novo odlučivanje EU, jer bi to značilo šest meseci novih teškoća koje već postoje u primeni briselskog sporazuma.

"Nije dovoljno što imamo teškoće u implementaciji (sporazuma s Prištinom), nego treba da još da razmišljamo da li će Savet EU u decembru da donese odluku ili će imati opet nekih pitanja," rekao je Dačić.

On je napomenuo da su juče usaglašena i načela amnestije koju treba da donesu prištinske vlasti i da se radi na novim detaljima o implementaciji sporazuma.

Kako je dodao, ako ne bi bila doneta pozitivna odluka o početku pregovora, to bi ugrozilo kredibilitet EU i visoke predstavnice Ketrin Ešton kao njenog predstavnika u pregovorima Beograda i Prištine.

"Sastavni deo ovog dogovora jeste bila teza - datum neće biti problem. Ako je to problem, onda se postavlja pitanje kredibiliteta i to apsolutno nije u skladu sa onim što smo se dogovorili", kazao je Dačić.

On je najavio jaku diplomatsku aktivnost narednih dana. Danas će otputovati u Brisel, a sutra će se sastati sa evropskim komesarima, između ostalih i s Ketrin Ešton.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt poručio je pred današnji sastanak šefova diplomatija da se nada da će Srbija dobiti "zeleno svetlo", ali naveo i da se danas "neće čuti datum, već okvirno vreme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine". Njegov nemački kolega Gido Vestervele je naveo da "bi bilo korisno da se na napore Beograda i Prištine da pozitivan odgovor."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: