Zbog Kosova odustao i Josipović

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović otkazao učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu. Pre njega otkazao i albanski predsednik.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 29.05.2013.

15:44

Default images

"Predsednik Josipović smatra da je cilj regionalnih okupljanja saradnja i uključivanje svih u saradnju u regionu. Hrvatska ostaje privržena politici regionalne saradnje, solidarnosti i potpune podrške svim zemljama u regionu u njihovim procesima napredovanja prema članstvu u EU", rekli su Beti u kabinetu hrvatskog predsednika.

Hrvatska je u martu 2008. priznala nezavisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja članica SEECP-a - Srbija, Grčka, Rumunija, Moldavija i BiH nisu priznale status Kosova kao nezavisne države.

Učešće na samitu u Ohridu, koji se održava 1. i 2. juna, juče je otkazao i predsednik Albanije zbog toga što na taj regionalni skup nije pozvana i predsednica Kosova.

Makedonija je u vezi s tim ranije saopštila da Kosovo neće učestvovati na Samitu o regionalnoj saradnji u Ohridu 1. juna, jer se tome protivilo nekoliko zemalja učesnica, među kojima je i Srbija.

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na samit zbog protivljenja Srbije što, kako smatraju, protivreči nedavnom napretku između Beograda i Prištine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: