Sreda, 29.05.2013.

15:44

Zbog Kosova odustao i Josipović

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović otkazao učešće na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Ohridu. Pre njega otkazao i albanski predsednik.

Izvor: B92

Zbog Kosova odustao i Josipoviæ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 10 godina

Mislio sam da će predsjednik RH Josipović odustati od samita u Ohridu. To je najlogičnije što je mogao napraviti. kakva je to suradnja kada nisu prisutni zajedno na samitu i oni koji drugačije misle. Uostalom Kosovo je međunarodno priznata država i upravo zbog toga je trebala prisustvovati na tom samitu zajedno sa Srbijom. Srbija i Kosovo su momentalno jedine države jugoistočne Europe koje čine nesigurno područje u ovom dijelu Europe. Da su pristale doči Albanija i Hrvatska na samit tada bi Srbija poentirala politički iskoristivši prisutnost svih susjednih država. Ovo je velika pogreška Srbijanske politike što nije dopustila i Kosovu prisustvo na samitu. Samit je već propao. Nisam siguran da tu nisu bili i prsti SPC-e da se Kosovu zabrani pristup samitu.

KOMUNALAC

pre 10 godina

Mogu Hrvati da glume koliko hoce, ali na svakom primeru se vide da ne zele Srbiju iskreno da prihvate kao partnera. Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno

savet Srbiji

pre 10 godina

Odavno govorim da treba isterati hrvatski interes iz Srbije, jednom za svagda. Pa nek suruju sa bracom 'Ilirima' do mile volje. Treba staviti katanac na ove smejurije od komsija.

Melentije

pre 10 godina

Hrvatska je u martu 2008. priznala nezavisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja clanica SEECP-a - Srbija, Grcka, Rumunija, Moldavija i BiH nisu priznale status Kosova kao nezavisne drzave.

Hrvati...sto rece Ducic: ''Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zbog toga sto se niceg ne boje, nego zato sto se nicega ne stide'', Dzaba im ulazak u EU, kad su oduvek bili ovakvi.

perica

pre 10 godina

Tek cemo imati problema sa Hrvatskom posle njihovog ulaska u Evropu ,jer ce ih to strasno poneti,a bili su tiho sve vreme I uvlacili se pod kozu samo da ne pokrecemo sporna pitanja! Neki im ponovo poverovali,steta !

olja

pre 10 godina

Bas samo se nasekirali zbog Josipovica. Ovde je mnogo bitnije to sto Makedonija nije pozvala albance sa KiM da ucestvuju iako je priznala nezavisnost. To je rezultat Vuciceve diplomatske sposobnosti i verujem da je ovo tek pocetak okretanja medjunarodne javnosti na nasu stranu.

Slobo

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz kako ce se odnositi Hrvatska prema Srbiji cim udje u EU. Glad i nezposlenost nadomirivace frustracijama prema Srbiji. Jadni komunista zeli samo da ne sretne Nikolica prije ulaska u EU. Da je Tomica covek, da se razboli prije ceremonije ulaska u EU. Kad Tomo ne bi otisao, Josipovic bi cini mi se odgodio ceremoniju dok ovaj ne ozdravi.

Krstimir

pre 10 godina

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na samit zbog protivljenja Srbije sto, kako smatraju, protivreci nedavnom napretku izmedzu Beograda i Pristine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Unije.

A sta ste ocekivali? To sto ste proglasili nezavisnost, i to jednostrano, pa samim tim oteli teritoriju, ne cini vas drzavom.

bunny

pre 10 godina

Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno. Ali najjaci su Albanci koji konstantno oridiniraju na sajtu b92 i likuju oko svake gluposti. Wow otkazan je samit u Ohridu zbog vas shvatili smo kojiko ste jaki i veliki ajde nas sad ostavite na miru. :D

Rrochee

pre 10 godina

Kosovo nije priznato od većine sveta i većine država na Balkanu...Nema pravo ucenjuvanja po pitanju Kosova
(Jelena, 29. maj 2013 16:37)

Ko ne priznaje Kosovo: Grcka, Rumanija, Srbija i B&H

Ko priznaje Kosovo: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska i Slovenija (ako vidimo Sloveniju kao deo "Balkana)

To znaci da ipak vecina priznaju Kosovo..

Profesor iz Banata

pre 10 godina

Kad vidim koliko Albanaca sa Kosova ima na ovoj vesti, Hrvata na nekim drugim vestima gde se nisu obrukali vec se stvorio prostor da prozivaju Srbe, jasno mi je otkud toliko mrzitelja lika i dela Novaka Djokovica. Mozda mislite da mesam babe i zabe, ali ne bih rekao. Sabotiraju oni gde god stignu. Ima nade za nas Srbe ipak, uplasio sam se da smo gori no sto jesmo. Pozdrav za sve ljude dobre volje u Srbiji ma koje vere i nacionalnosti bili, i ma u kojoj pokrajini ziveli.

krle - dron

pre 10 godina

Rvatima treba konacno pokazati gde im je mesto,ubuduce srbija treba javno da razvija odnose i podrzava IDS- u Istri kao Italijanskom EU-regijom jer Istra je kompletno naseljena Italijanima i sa rvatima nema niceg zajednickog sem sto je bila pod prisilnom okupacijom, a sa zg- da postavi odnose po zasluzi,posto nista nezasluzuju onda od odnosa nista.

CССС

pre 10 godina

Сав сам се потресао... Нећу ока склопити! Зашто ми то радите господине Јосиповићу?

Realista

pre 10 godina

Hrvatska je dans u Hagu opet proglasena krivom,mislim da se radi o tome. Valja lobirati da se ponovo oslobodi odgovornosti!
(bane)

A kakve to ima veze sa Kosovom. Dodik i HDZ su i dalje na istim pozicijama u BiH i dalje tesno saradjuju na rusenju i svojatamnju BiH. Kao i 1993 kada su Hrvati odlucili da uzmu "svoj" dio za uzvrat za RSK. Naravno da su krivi. Ali kakve to veze ima sa pokusajem da se Kosovo izbaci na mala vrata iz reionalne saradnje? Josipovic je u pravu. Ne mozes ovamo da potpisujes sporazume i glumatas faktora stabilnosti a ovamo se ponasas drugacije. Uostalom vec su se rukovali deset puta.

Black

pre 10 godina

Jebiga Srbija je država,Kosovo još nije,ali ne bojte se vi sa Kosovo Republjik,imate komšije koje će vam prije ili kasnije zabiti ne jedan,već sto noževa u leđa,samo kad Ameri promene politiku....

Pera

pre 10 godina

Mali miting za sitne duše i male ljude sa malih prostora. Ne zna se ko je veci promasaj od države, poludrzave, teritorije ili kako god da se zove. Sve moj do m a glume veličinu. Idem u sve te države često poslovno i gledam koliko su sve ove pomenute raspad a ovde glume ludilo.

Kale

pre 10 godina

Ajde Albanija, i nije nam od nekog značaja. Ali sa Hrvatima moramo sarađivati jer su jeda od država koja nas može da zablokira u evrointegracijama. Naravno, totalno je nerealno što traže da Kosovo prisustvuje

djordje

pre 10 godina

Jedan savet svim mladim nezaposlenim albancima!
Kada hrvatska postane clan EU a vi svi odmah istog dana za hrvatsku, tamo vas mnogo vole i bice vam jako lepo, a ima i more.
P.S. Savet je besplatan!

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je dosledan politici svoje zemlje. Obrazloženje korektno i iskreno. Nije to politika Tome i Ivice koji jedno saopštavaju,drugo rade,treće misle. Kad malo razmislim,potpuno je čudna i nesvatljiva odluka Makedonije da ne pozove i Kosovo. Srbija se obavezala da neće kočiti Kosovo u međunarodnim skupovima,organizacijama i aktivnostima te da neće nagovarati i podstrehirati druge zemlje da to čine,a već na prvom kolokvijumu je pala. Nadam se da će makar jedan od trojice članova predsedničtva BIH isto to učiniti.

Domagoj

pre 10 godina

Sledeći put da se ne zovu Hrvati...Bar dok ne osude sve one koji su učestvovvali u operaciji "Oluja"
(Jovana, 29. maj 2013 16:38)

I ja kažem.. Nema više šta Hrvatska sudjelovati po kojekavkim balkanskim samitima.

Baja

pre 10 godina

Ja možda malo drugačije gledam na stvari od većine Srba. Ako smo normalizovali odnose sa Prištinom i potpisali sporazum, i sad smo protiv njihovog prisustva na samitu u Makedoniji?! To što ih zvanično nismo priznali kao državu mi nije nikakvo opravdanje za ovaj postupak.

Imri

pre 10 godina

Iz Makedonije stizu vesti da je ponisten Ohridski samit zbog odustajanje presednika Hrvatske, Albanije, Grcke, Bugarske prema tome ceka se vandredna koferencija za stampu presednika Ivanova koji ce saopstiti ovu informaciju u 16.0 sati. Da li sada gopodine iz Srbije vidite koja je Republika Kosova?

Kosovo Republjik ali juce

pre 10 godina

Ako ce se otkazati samit u Makedoniji po istom principu da i 5 zemalja koje nisu priznale tzv. samoproglasenu tvorevinu Kosovo da otkazu ucesce i na narednim samitima a samim tim se nece nikada ni odrzati jer nece biti dovoljnog broja zemalja. Dakle sad ste u poziciji ili da popustite pod pritiscima Evrope ili da prekrsite sopstveni statut i dozvolite ucesce zemlji koja nije clanice UN? Po tom principu bi i Republika Srpska trebala da bude prisutna odvojeno. Sto se tice Albanaca koji komentarisu neka se sete kako su govorili o nemogucnosti autonomije za Srbe pa nek pogledaju sta se desava danas. Bolje se okrenite boljitku za sve i izadjite iz senke 90.tih. Nije Evropa a ni Srbija, ono sto je bila pre desetak godina.

Analitičar par excellence

pre 10 godina

Ma ljudi pravi razlog nedolaska je zbog vojvode Nikolića.
Da je Tadić u pitanju da vidite kako bi se tamo Josipović nacrtao.

Patria

pre 10 godina

Istine radi treba napomenuti da je ovaj samit spreman godinu dana pre nego sto je potpisan ovaj sporazum, i da se tekst sporazuma ne odnosi na ovaj samit, niti samit ima ulogu u evrointegracijama. Sad, jedno je istina, a drugo ovo pijacno jajarenje "potresenih" dusebriznika koji su nesto kobojagi revoltirani a znali su da Kosovo nece biti pozivano. Al neka, eto, u celoj prici je najvise stradao ugled Makedonije. Nadam se da ce Makedonija umeti da pamti, i da kome treba vrati po zasluzi...

divcibare

pre 10 godina

kad Srbija nije ucestvovala na raznim skupovima, nije se dizala tenzija. Kosovo nije nezavisna drzava, prihvatite realnost na terenu, gospodo.

Alex

pre 10 godina

Hrvatska je vrlo bezobrazno ponizila Makedoniju, jer je znala i ko je pozivan i kakav ce biti protokol samita jer je organizovan jos pre godinu dana, kad nije bilo ni govora o nekom sporazumu izmedju Srbije i Kosova, a sad se prave naivni. Sto se nisu bunili ni Albanija ni Hrvatska kad je samit dogovaran, nego se sad nasli da pametuju. Ovo je vrlo bahato od strane Hrvata, ajd od Albanije me i ne cudi, ali nadam se da ce Makedonija umeti da zapamti i vrati. Lepo je neko rekao - balkanski savezi se naziru. Ne znam sta je ovo trebalo Hrvatima. Vrlo neodgovorno. Bravo za otkazivanje.

sds

pre 10 godina

Jos jedan dokaz da mi i Hrvati nikad necemo moci zajedno.
Daleko im lepa kuca.
(Dragomir, 29. maj 2013 16:04)

Radi čega? Ako je to zato što smo priznali Kosovo i što s naše strane "sve države regije" uključuju i Kosovo onda predlažem da prekinete sve diplomatske odnose sa svih 99 država koje su do sada priznale Kosovo kao nezavisno.

Sve je pocelo u Odesi

pre 10 godina

Hrvatska je u EU i kao takva mora postivat tu politiku nema veze to ni sa ljubavi ni sa mrznjom prema jednim ili drugim samo politika EU

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Da li se zvao Ivo Josipovic i izgledao ugladjeno kao on, ili sve zvao Stipe Mesic i izgledao neguladjeno kao on, svaki predsednik Hrvatske kao i skoro svaki gradjanin Hrvatske u svojoj istoriji nije voleo Srbe i gledao je da na svaki nacin povredi ako ne fizicki onda makar osecanja srpskog naroda.
Misili smo da posle JAsenovca i oluje nemaju vise razloga za to jer su razloge resili bitisanja, ali smo pogresili.
Ma koliko mi popustili evropi i ma koliko osobito Hrvatskoj popustili desi ce nam se isto ovo, uvek i uvek na suprotnoj strani od Srbije.
Mogli su ovo da precute, da puste EU da to resava ukori kazni sta god, ali ne mrznja je jaca i od demokracije.
Ja i posle ovog i posle svake vesti ovakve iz Hrvatske osecam samo tugu i zal sto nas ne vole a oni posle svih vesti i stavova Srbijer osecaju samo mrznju, nekad vecu nekad manju ali iz te mrznje su napravili Jasenovac i Gradisku i sve redom jame i pecine broja im se ne zna.

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Da li se zvao Ivo Josipovic i izgledao ugladjeno kao on, ili sve zvao Stipe Mesic i izgledao neguladjeno kao on, svaki predsednik Hrvatske kao i skoro svaki gradjanin Hrvatske u svojoj istoriji nije voleo Srbe i gledao je da na svaki nacin povredi ako ne fizicki onda makar osecanja srpskog naroda.
Misili smo da posle JAsenovca i oluje nemaju vise razloga za to jer su razloge resili bitisanja, ali smo pogresili.
Ma koliko mi popustili evropi i ma koliko osobito Hrvatskoj popustili desi ce nam se isto ovo, uvek i uvek na suprotnoj strani od Srbije.
Mogli su ovo da precute, da puste EU da to resava ukori kazni sta god, ali ne mrznja je jaca i od demokracije.
Ja i posle ovog i posle svake vesti ovakve iz Hrvatske osecam samo tugu i zal sto nas ne vole a oni posle svih vesti i stavova Srbijer osecaju samo mrznju, nekad vecu nekad manju ali iz te mrznje su napravili Jasenovac i Gradisku i sve redom jame i pecine broja im se ne zna.

Imri

pre 10 godina

Iz Makedonije stizu vesti da je ponisten Ohridski samit zbog odustajanje presednika Hrvatske, Albanije, Grcke, Bugarske prema tome ceka se vandredna koferencija za stampu presednika Ivanova koji ce saopstiti ovu informaciju u 16.0 sati. Da li sada gopodine iz Srbije vidite koja je Republika Kosova?

sds

pre 10 godina

Jos jedan dokaz da mi i Hrvati nikad necemo moci zajedno.
Daleko im lepa kuca.
(Dragomir, 29. maj 2013 16:04)

Radi čega? Ako je to zato što smo priznali Kosovo i što s naše strane "sve države regije" uključuju i Kosovo onda predlažem da prekinete sve diplomatske odnose sa svih 99 država koje su do sada priznale Kosovo kao nezavisno.

djordje

pre 10 godina

Jedan savet svim mladim nezaposlenim albancima!
Kada hrvatska postane clan EU a vi svi odmah istog dana za hrvatsku, tamo vas mnogo vole i bice vam jako lepo, a ima i more.
P.S. Savet je besplatan!

divcibare

pre 10 godina

kad Srbija nije ucestvovala na raznim skupovima, nije se dizala tenzija. Kosovo nije nezavisna drzava, prihvatite realnost na terenu, gospodo.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je dosledan politici svoje zemlje. Obrazloženje korektno i iskreno. Nije to politika Tome i Ivice koji jedno saopštavaju,drugo rade,treće misle. Kad malo razmislim,potpuno je čudna i nesvatljiva odluka Makedonije da ne pozove i Kosovo. Srbija se obavezala da neće kočiti Kosovo u međunarodnim skupovima,organizacijama i aktivnostima te da neće nagovarati i podstrehirati druge zemlje da to čine,a već na prvom kolokvijumu je pala. Nadam se da će makar jedan od trojice članova predsedničtva BIH isto to učiniti.

Black

pre 10 godina

Jebiga Srbija je država,Kosovo još nije,ali ne bojte se vi sa Kosovo Republjik,imate komšije koje će vam prije ili kasnije zabiti ne jedan,već sto noževa u leđa,samo kad Ameri promene politiku....

Alex

pre 10 godina

Hrvatska je vrlo bezobrazno ponizila Makedoniju, jer je znala i ko je pozivan i kakav ce biti protokol samita jer je organizovan jos pre godinu dana, kad nije bilo ni govora o nekom sporazumu izmedju Srbije i Kosova, a sad se prave naivni. Sto se nisu bunili ni Albanija ni Hrvatska kad je samit dogovaran, nego se sad nasli da pametuju. Ovo je vrlo bahato od strane Hrvata, ajd od Albanije me i ne cudi, ali nadam se da ce Makedonija umeti da zapamti i vrati. Lepo je neko rekao - balkanski savezi se naziru. Ne znam sta je ovo trebalo Hrvatima. Vrlo neodgovorno. Bravo za otkazivanje.

krle - dron

pre 10 godina

Rvatima treba konacno pokazati gde im je mesto,ubuduce srbija treba javno da razvija odnose i podrzava IDS- u Istri kao Italijanskom EU-regijom jer Istra je kompletno naseljena Italijanima i sa rvatima nema niceg zajednickog sem sto je bila pod prisilnom okupacijom, a sa zg- da postavi odnose po zasluzi,posto nista nezasluzuju onda od odnosa nista.

Baja

pre 10 godina

Ja možda malo drugačije gledam na stvari od većine Srba. Ako smo normalizovali odnose sa Prištinom i potpisali sporazum, i sad smo protiv njihovog prisustva na samitu u Makedoniji?! To što ih zvanično nismo priznali kao državu mi nije nikakvo opravdanje za ovaj postupak.

Realista

pre 10 godina

Hrvatska je dans u Hagu opet proglasena krivom,mislim da se radi o tome. Valja lobirati da se ponovo oslobodi odgovornosti!
(bane)

A kakve to ima veze sa Kosovom. Dodik i HDZ su i dalje na istim pozicijama u BiH i dalje tesno saradjuju na rusenju i svojatamnju BiH. Kao i 1993 kada su Hrvati odlucili da uzmu "svoj" dio za uzvrat za RSK. Naravno da su krivi. Ali kakve to veze ima sa pokusajem da se Kosovo izbaci na mala vrata iz reionalne saradnje? Josipovic je u pravu. Ne mozes ovamo da potpisujes sporazume i glumatas faktora stabilnosti a ovamo se ponasas drugacije. Uostalom vec su se rukovali deset puta.

Domagoj

pre 10 godina

Sledeći put da se ne zovu Hrvati...Bar dok ne osude sve one koji su učestvovvali u operaciji "Oluja"
(Jovana, 29. maj 2013 16:38)

I ja kažem.. Nema više šta Hrvatska sudjelovati po kojekavkim balkanskim samitima.

Profesor iz Banata

pre 10 godina

Kad vidim koliko Albanaca sa Kosova ima na ovoj vesti, Hrvata na nekim drugim vestima gde se nisu obrukali vec se stvorio prostor da prozivaju Srbe, jasno mi je otkud toliko mrzitelja lika i dela Novaka Djokovica. Mozda mislite da mesam babe i zabe, ali ne bih rekao. Sabotiraju oni gde god stignu. Ima nade za nas Srbe ipak, uplasio sam se da smo gori no sto jesmo. Pozdrav za sve ljude dobre volje u Srbiji ma koje vere i nacionalnosti bili, i ma u kojoj pokrajini ziveli.

CССС

pre 10 godina

Сав сам се потресао... Нећу ока склопити! Зашто ми то радите господине Јосиповићу?

Rrochee

pre 10 godina

Kosovo nije priznato od većine sveta i većine država na Balkanu...Nema pravo ucenjuvanja po pitanju Kosova
(Jelena, 29. maj 2013 16:37)

Ko ne priznaje Kosovo: Grcka, Rumanija, Srbija i B&H

Ko priznaje Kosovo: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska i Slovenija (ako vidimo Sloveniju kao deo "Balkana)

To znaci da ipak vecina priznaju Kosovo..

Patria

pre 10 godina

Istine radi treba napomenuti da je ovaj samit spreman godinu dana pre nego sto je potpisan ovaj sporazum, i da se tekst sporazuma ne odnosi na ovaj samit, niti samit ima ulogu u evrointegracijama. Sad, jedno je istina, a drugo ovo pijacno jajarenje "potresenih" dusebriznika koji su nesto kobojagi revoltirani a znali su da Kosovo nece biti pozivano. Al neka, eto, u celoj prici je najvise stradao ugled Makedonije. Nadam se da ce Makedonija umeti da pamti, i da kome treba vrati po zasluzi...

Kosovo Republjik ali juce

pre 10 godina

Ako ce se otkazati samit u Makedoniji po istom principu da i 5 zemalja koje nisu priznale tzv. samoproglasenu tvorevinu Kosovo da otkazu ucesce i na narednim samitima a samim tim se nece nikada ni odrzati jer nece biti dovoljnog broja zemalja. Dakle sad ste u poziciji ili da popustite pod pritiscima Evrope ili da prekrsite sopstveni statut i dozvolite ucesce zemlji koja nije clanice UN? Po tom principu bi i Republika Srpska trebala da bude prisutna odvojeno. Sto se tice Albanaca koji komentarisu neka se sete kako su govorili o nemogucnosti autonomije za Srbe pa nek pogledaju sta se desava danas. Bolje se okrenite boljitku za sve i izadjite iz senke 90.tih. Nije Evropa a ni Srbija, ono sto je bila pre desetak godina.

Sve je pocelo u Odesi

pre 10 godina

Hrvatska je u EU i kao takva mora postivat tu politiku nema veze to ni sa ljubavi ni sa mrznjom prema jednim ili drugim samo politika EU

Analitičar par excellence

pre 10 godina

Ma ljudi pravi razlog nedolaska je zbog vojvode Nikolića.
Da je Tadić u pitanju da vidite kako bi se tamo Josipović nacrtao.

Pera

pre 10 godina

Mali miting za sitne duše i male ljude sa malih prostora. Ne zna se ko je veci promasaj od države, poludrzave, teritorije ili kako god da se zove. Sve moj do m a glume veličinu. Idem u sve te države često poslovno i gledam koliko su sve ove pomenute raspad a ovde glume ludilo.

Kale

pre 10 godina

Ajde Albanija, i nije nam od nekog značaja. Ali sa Hrvatima moramo sarađivati jer su jeda od država koja nas može da zablokira u evrointegracijama. Naravno, totalno je nerealno što traže da Kosovo prisustvuje

bunny

pre 10 godina

Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno. Ali najjaci su Albanci koji konstantno oridiniraju na sajtu b92 i likuju oko svake gluposti. Wow otkazan je samit u Ohridu zbog vas shvatili smo kojiko ste jaki i veliki ajde nas sad ostavite na miru. :D

Slobo

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz kako ce se odnositi Hrvatska prema Srbiji cim udje u EU. Glad i nezposlenost nadomirivace frustracijama prema Srbiji. Jadni komunista zeli samo da ne sretne Nikolica prije ulaska u EU. Da je Tomica covek, da se razboli prije ceremonije ulaska u EU. Kad Tomo ne bi otisao, Josipovic bi cini mi se odgodio ceremoniju dok ovaj ne ozdravi.

Krstimir

pre 10 godina

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na samit zbog protivljenja Srbije sto, kako smatraju, protivreci nedavnom napretku izmedzu Beograda i Pristine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Unije.

A sta ste ocekivali? To sto ste proglasili nezavisnost, i to jednostrano, pa samim tim oteli teritoriju, ne cini vas drzavom.

olja

pre 10 godina

Bas samo se nasekirali zbog Josipovica. Ovde je mnogo bitnije to sto Makedonija nije pozvala albance sa KiM da ucestvuju iako je priznala nezavisnost. To je rezultat Vuciceve diplomatske sposobnosti i verujem da je ovo tek pocetak okretanja medjunarodne javnosti na nasu stranu.

KOMUNALAC

pre 10 godina

Mogu Hrvati da glume koliko hoce, ali na svakom primeru se vide da ne zele Srbiju iskreno da prihvate kao partnera. Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno

Melentije

pre 10 godina

Hrvatska je u martu 2008. priznala nezavisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja clanica SEECP-a - Srbija, Grcka, Rumunija, Moldavija i BiH nisu priznale status Kosova kao nezavisne drzave.

Hrvati...sto rece Ducic: ''Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zbog toga sto se niceg ne boje, nego zato sto se nicega ne stide'', Dzaba im ulazak u EU, kad su oduvek bili ovakvi.

savet Srbiji

pre 10 godina

Odavno govorim da treba isterati hrvatski interes iz Srbije, jednom za svagda. Pa nek suruju sa bracom 'Ilirima' do mile volje. Treba staviti katanac na ove smejurije od komsija.

miro

pre 10 godina

Mislio sam da će predsjednik RH Josipović odustati od samita u Ohridu. To je najlogičnije što je mogao napraviti. kakva je to suradnja kada nisu prisutni zajedno na samitu i oni koji drugačije misle. Uostalom Kosovo je međunarodno priznata država i upravo zbog toga je trebala prisustvovati na tom samitu zajedno sa Srbijom. Srbija i Kosovo su momentalno jedine države jugoistočne Europe koje čine nesigurno područje u ovom dijelu Europe. Da su pristale doči Albanija i Hrvatska na samit tada bi Srbija poentirala politički iskoristivši prisutnost svih susjednih država. Ovo je velika pogreška Srbijanske politike što nije dopustila i Kosovu prisustvo na samitu. Samit je već propao. Nisam siguran da tu nisu bili i prsti SPC-e da se Kosovu zabrani pristup samitu.

perica

pre 10 godina

Tek cemo imati problema sa Hrvatskom posle njihovog ulaska u Evropu ,jer ce ih to strasno poneti,a bili su tiho sve vreme I uvlacili se pod kozu samo da ne pokrecemo sporna pitanja! Neki im ponovo poverovali,steta !

Imri

pre 10 godina

Iz Makedonije stizu vesti da je ponisten Ohridski samit zbog odustajanje presednika Hrvatske, Albanije, Grcke, Bugarske prema tome ceka se vandredna koferencija za stampu presednika Ivanova koji ce saopstiti ovu informaciju u 16.0 sati. Da li sada gopodine iz Srbije vidite koja je Republika Kosova?

gradjanka a pravoslavka

pre 10 godina

Da li se zvao Ivo Josipovic i izgledao ugladjeno kao on, ili sve zvao Stipe Mesic i izgledao neguladjeno kao on, svaki predsednik Hrvatske kao i skoro svaki gradjanin Hrvatske u svojoj istoriji nije voleo Srbe i gledao je da na svaki nacin povredi ako ne fizicki onda makar osecanja srpskog naroda.
Misili smo da posle JAsenovca i oluje nemaju vise razloga za to jer su razloge resili bitisanja, ali smo pogresili.
Ma koliko mi popustili evropi i ma koliko osobito Hrvatskoj popustili desi ce nam se isto ovo, uvek i uvek na suprotnoj strani od Srbije.
Mogli su ovo da precute, da puste EU da to resava ukori kazni sta god, ali ne mrznja je jaca i od demokracije.
Ja i posle ovog i posle svake vesti ovakve iz Hrvatske osecam samo tugu i zal sto nas ne vole a oni posle svih vesti i stavova Srbijer osecaju samo mrznju, nekad vecu nekad manju ali iz te mrznje su napravili Jasenovac i Gradisku i sve redom jame i pecine broja im se ne zna.

Kale

pre 10 godina

Ajde Albanija, i nije nam od nekog značaja. Ali sa Hrvatima moramo sarađivati jer su jeda od država koja nas može da zablokira u evrointegracijama. Naravno, totalno je nerealno što traže da Kosovo prisustvuje

sds

pre 10 godina

Jos jedan dokaz da mi i Hrvati nikad necemo moci zajedno.
Daleko im lepa kuca.
(Dragomir, 29. maj 2013 16:04)

Radi čega? Ako je to zato što smo priznali Kosovo i što s naše strane "sve države regije" uključuju i Kosovo onda predlažem da prekinete sve diplomatske odnose sa svih 99 država koje su do sada priznale Kosovo kao nezavisno.

krle - dron

pre 10 godina

Rvatima treba konacno pokazati gde im je mesto,ubuduce srbija treba javno da razvija odnose i podrzava IDS- u Istri kao Italijanskom EU-regijom jer Istra je kompletno naseljena Italijanima i sa rvatima nema niceg zajednickog sem sto je bila pod prisilnom okupacijom, a sa zg- da postavi odnose po zasluzi,posto nista nezasluzuju onda od odnosa nista.

divcibare

pre 10 godina

kad Srbija nije ucestvovala na raznim skupovima, nije se dizala tenzija. Kosovo nije nezavisna drzava, prihvatite realnost na terenu, gospodo.

Profesor iz Banata

pre 10 godina

Kad vidim koliko Albanaca sa Kosova ima na ovoj vesti, Hrvata na nekim drugim vestima gde se nisu obrukali vec se stvorio prostor da prozivaju Srbe, jasno mi je otkud toliko mrzitelja lika i dela Novaka Djokovica. Mozda mislite da mesam babe i zabe, ali ne bih rekao. Sabotiraju oni gde god stignu. Ima nade za nas Srbe ipak, uplasio sam se da smo gori no sto jesmo. Pozdrav za sve ljude dobre volje u Srbiji ma koje vere i nacionalnosti bili, i ma u kojoj pokrajini ziveli.

Dragan Pavlović

pre 10 godina

Predsednik Hrvatske je dosledan politici svoje zemlje. Obrazloženje korektno i iskreno. Nije to politika Tome i Ivice koji jedno saopštavaju,drugo rade,treće misle. Kad malo razmislim,potpuno je čudna i nesvatljiva odluka Makedonije da ne pozove i Kosovo. Srbija se obavezala da neće kočiti Kosovo u međunarodnim skupovima,organizacijama i aktivnostima te da neće nagovarati i podstrehirati druge zemlje da to čine,a već na prvom kolokvijumu je pala. Nadam se da će makar jedan od trojice članova predsedničtva BIH isto to učiniti.

Black

pre 10 godina

Jebiga Srbija je država,Kosovo još nije,ali ne bojte se vi sa Kosovo Republjik,imate komšije koje će vam prije ili kasnije zabiti ne jedan,već sto noževa u leđa,samo kad Ameri promene politiku....

Domagoj

pre 10 godina

Sledeći put da se ne zovu Hrvati...Bar dok ne osude sve one koji su učestvovvali u operaciji "Oluja"
(Jovana, 29. maj 2013 16:38)

I ja kažem.. Nema više šta Hrvatska sudjelovati po kojekavkim balkanskim samitima.

Alex

pre 10 godina

Hrvatska je vrlo bezobrazno ponizila Makedoniju, jer je znala i ko je pozivan i kakav ce biti protokol samita jer je organizovan jos pre godinu dana, kad nije bilo ni govora o nekom sporazumu izmedju Srbije i Kosova, a sad se prave naivni. Sto se nisu bunili ni Albanija ni Hrvatska kad je samit dogovaran, nego se sad nasli da pametuju. Ovo je vrlo bahato od strane Hrvata, ajd od Albanije me i ne cudi, ali nadam se da ce Makedonija umeti da zapamti i vrati. Lepo je neko rekao - balkanski savezi se naziru. Ne znam sta je ovo trebalo Hrvatima. Vrlo neodgovorno. Bravo za otkazivanje.

djordje

pre 10 godina

Jedan savet svim mladim nezaposlenim albancima!
Kada hrvatska postane clan EU a vi svi odmah istog dana za hrvatsku, tamo vas mnogo vole i bice vam jako lepo, a ima i more.
P.S. Savet je besplatan!

Sve je pocelo u Odesi

pre 10 godina

Hrvatska je u EU i kao takva mora postivat tu politiku nema veze to ni sa ljubavi ni sa mrznjom prema jednim ili drugim samo politika EU

Baja

pre 10 godina

Ja možda malo drugačije gledam na stvari od većine Srba. Ako smo normalizovali odnose sa Prištinom i potpisali sporazum, i sad smo protiv njihovog prisustva na samitu u Makedoniji?! To što ih zvanično nismo priznali kao državu mi nije nikakvo opravdanje za ovaj postupak.

Realista

pre 10 godina

Hrvatska je dans u Hagu opet proglasena krivom,mislim da se radi o tome. Valja lobirati da se ponovo oslobodi odgovornosti!
(bane)

A kakve to ima veze sa Kosovom. Dodik i HDZ su i dalje na istim pozicijama u BiH i dalje tesno saradjuju na rusenju i svojatamnju BiH. Kao i 1993 kada su Hrvati odlucili da uzmu "svoj" dio za uzvrat za RSK. Naravno da su krivi. Ali kakve to veze ima sa pokusajem da se Kosovo izbaci na mala vrata iz reionalne saradnje? Josipovic je u pravu. Ne mozes ovamo da potpisujes sporazume i glumatas faktora stabilnosti a ovamo se ponasas drugacije. Uostalom vec su se rukovali deset puta.

Kosovo Republjik ali juce

pre 10 godina

Ako ce se otkazati samit u Makedoniji po istom principu da i 5 zemalja koje nisu priznale tzv. samoproglasenu tvorevinu Kosovo da otkazu ucesce i na narednim samitima a samim tim se nece nikada ni odrzati jer nece biti dovoljnog broja zemalja. Dakle sad ste u poziciji ili da popustite pod pritiscima Evrope ili da prekrsite sopstveni statut i dozvolite ucesce zemlji koja nije clanice UN? Po tom principu bi i Republika Srpska trebala da bude prisutna odvojeno. Sto se tice Albanaca koji komentarisu neka se sete kako su govorili o nemogucnosti autonomije za Srbe pa nek pogledaju sta se desava danas. Bolje se okrenite boljitku za sve i izadjite iz senke 90.tih. Nije Evropa a ni Srbija, ono sto je bila pre desetak godina.

bunny

pre 10 godina

Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno. Ali najjaci su Albanci koji konstantno oridiniraju na sajtu b92 i likuju oko svake gluposti. Wow otkazan je samit u Ohridu zbog vas shvatili smo kojiko ste jaki i veliki ajde nas sad ostavite na miru. :D

Krstimir

pre 10 godina

Kosovo je osudilo odluku Makedonije da ga ne pozove na samit zbog protivljenja Srbije sto, kako smatraju, protivreci nedavnom napretku izmedzu Beograda i Pristine u normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Unije.

A sta ste ocekivali? To sto ste proglasili nezavisnost, i to jednostrano, pa samim tim oteli teritoriju, ne cini vas drzavom.

Analitičar par excellence

pre 10 godina

Ma ljudi pravi razlog nedolaska je zbog vojvode Nikolića.
Da je Tadić u pitanju da vidite kako bi se tamo Josipović nacrtao.

CССС

pre 10 godina

Сав сам се потресао... Нећу ока склопити! Зашто ми то радите господине Јосиповићу?

Slobo

pre 10 godina

Ovo je samo dokaz kako ce se odnositi Hrvatska prema Srbiji cim udje u EU. Glad i nezposlenost nadomirivace frustracijama prema Srbiji. Jadni komunista zeli samo da ne sretne Nikolica prije ulaska u EU. Da je Tomica covek, da se razboli prije ceremonije ulaska u EU. Kad Tomo ne bi otisao, Josipovic bi cini mi se odgodio ceremoniju dok ovaj ne ozdravi.

Rrochee

pre 10 godina

Kosovo nije priznato od većine sveta i većine država na Balkanu...Nema pravo ucenjuvanja po pitanju Kosova
(Jelena, 29. maj 2013 16:37)

Ko ne priznaje Kosovo: Grcka, Rumanija, Srbija i B&H

Ko priznaje Kosovo: Albanija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Bugarska i Slovenija (ako vidimo Sloveniju kao deo "Balkana)

To znaci da ipak vecina priznaju Kosovo..

Patria

pre 10 godina

Istine radi treba napomenuti da je ovaj samit spreman godinu dana pre nego sto je potpisan ovaj sporazum, i da se tekst sporazuma ne odnosi na ovaj samit, niti samit ima ulogu u evrointegracijama. Sad, jedno je istina, a drugo ovo pijacno jajarenje "potresenih" dusebriznika koji su nesto kobojagi revoltirani a znali su da Kosovo nece biti pozivano. Al neka, eto, u celoj prici je najvise stradao ugled Makedonije. Nadam se da ce Makedonija umeti da pamti, i da kome treba vrati po zasluzi...

olja

pre 10 godina

Bas samo se nasekirali zbog Josipovica. Ovde je mnogo bitnije to sto Makedonija nije pozvala albance sa KiM da ucestvuju iako je priznala nezavisnost. To je rezultat Vuciceve diplomatske sposobnosti i verujem da je ovo tek pocetak okretanja medjunarodne javnosti na nasu stranu.

Melentije

pre 10 godina

Hrvatska je u martu 2008. priznala nezavisnost Kosova koje je priznalo ukupno 99 zemalja. Pet od dvanaest zemalja clanica SEECP-a - Srbija, Grcka, Rumunija, Moldavija i BiH nisu priznale status Kosova kao nezavisne drzave.

Hrvati...sto rece Ducic: ''Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zbog toga sto se niceg ne boje, nego zato sto se nicega ne stide'', Dzaba im ulazak u EU, kad su oduvek bili ovakvi.

savet Srbiji

pre 10 godina

Odavno govorim da treba isterati hrvatski interes iz Srbije, jednom za svagda. Pa nek suruju sa bracom 'Ilirima' do mile volje. Treba staviti katanac na ove smejurije od komsija.

KOMUNALAC

pre 10 godina

Mogu Hrvati da glume koliko hoce, ali na svakom primeru se vide da ne zele Srbiju iskreno da prihvate kao partnera. Hrvatska na strani Kosova, a protiv Srbije, Makedonije i Rumunije? Nista novo ni cudno

Pera

pre 10 godina

Mali miting za sitne duše i male ljude sa malih prostora. Ne zna se ko je veci promasaj od države, poludrzave, teritorije ili kako god da se zove. Sve moj do m a glume veličinu. Idem u sve te države često poslovno i gledam koliko su sve ove pomenute raspad a ovde glume ludilo.

perica

pre 10 godina

Tek cemo imati problema sa Hrvatskom posle njihovog ulaska u Evropu ,jer ce ih to strasno poneti,a bili su tiho sve vreme I uvlacili se pod kozu samo da ne pokrecemo sporna pitanja! Neki im ponovo poverovali,steta !

miro

pre 10 godina

Mislio sam da će predsjednik RH Josipović odustati od samita u Ohridu. To je najlogičnije što je mogao napraviti. kakva je to suradnja kada nisu prisutni zajedno na samitu i oni koji drugačije misle. Uostalom Kosovo je međunarodno priznata država i upravo zbog toga je trebala prisustvovati na tom samitu zajedno sa Srbijom. Srbija i Kosovo su momentalno jedine države jugoistočne Europe koje čine nesigurno područje u ovom dijelu Europe. Da su pristale doči Albanija i Hrvatska na samit tada bi Srbija poentirala politički iskoristivši prisutnost svih susjednih država. Ovo je velika pogreška Srbijanske politike što nije dopustila i Kosovu prisustvo na samitu. Samit je već propao. Nisam siguran da tu nisu bili i prsti SPC-e da se Kosovu zabrani pristup samitu.