Nemačka vlada čeka sud Bundestaga

Nemački ambasador u Beogradu izjavio da nemačka vlada ne može dati saglasnost da se Srbiji odobri datum dok za to ne dobije odobrenje Bundestaga.

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2013.

13:17

Default images

Nemački parlament i vlada pažljivo će pratiti šta će se dešavati u Srbiji narednih nedelja, naročito kada je reč o sprovođenju briselskog sporazuma, izjavio je ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm. Nada se i da će Beograd uskoro dobiti zeleno svetlo početak pregovora o pristupanju Uniji.

Još mesec dana ostalo je do odluke saveta EU o zelenom svetlu Srbiji za početak pregovora o članstvu, ali su pripreme za te pregovore, već u toku. Nemačka, od čijeg stava umnogome zavisi odluka, sa 2,2 miliona evra podržala je projekat podrške procesu evropskih integracija u Srbiji, kroz tehničku saradnju za 15 od ukupno 35 poglavlja, o kojima će se pregovarati.

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm kaže da je to dokaz nemačke želje da Srbija otpočne pregovore.

“Nemačka svakako ne bi planirala još 2011. godine ovaj projekat, kada ne bi čvrsto verovala u šanse da će Srbija sada dobiti datum i otpočeti pregovore, i to svakako jasno pokazuje da Nemačka veruje u to i želi to. A Nemačka, inače, radi samo projekte koji imaju smisla, a ovaj projekat ne bi imao smisla kada Srbija ne bi dobila datum”, kazao je ambasador.

Ipak, Vilhelm podvlači da, dok nemački parlament ne da saglasnost, vlada Nemačke ne može dati pozitivan stav u Evropskom savetu. Kaže da se još ne zna da li će i kada će uticajni parlamentarac Andreas Šokenhof posetiti Srbiju, ali je rekao da će poslanički klubovi razgovarati o datumu za Srbiju.

“U svakom slučaju, Bundestag će početi sa konsultacijama, formalno je dobio taj zadatak, da se time pozabavi. Svakako mogu da kažem da nemački parlament i nemačka vlada zasigurno budno prate šta se dešava u Srbiji i sigurno je bitno to šta će se dešavati narednih nedelja ovde, u Srbiji, i da će to uticati. Naravno, tu mislim na sprovođenje onoga što je dogovoreno i potpisano u Briselu 19. aprila”, rekao je Vilhem.

Novac koji je Nemačka namenila za projekat podrške koristiće vladina Kancelarija za evropske integracije, čiji prvi čovek Milan Pajević razmišlja o pozitivnom scenariju za Srbiju.

“Ako govorimo o nekakvom zvaničnom početku pregovora, njih treba vezati za održavanje međuvladine konferencije, koju možemo da očekujemo negde krajem oktobra ili početkom novembra. Ali to ne znači da pravi početak tada počinje, jer sam objasnio da će neke pripremne radnje početi već tokom jula”, istakao je on.

Tu se radi o tehničkim pripremama, koje obuhvataju skrining, odnosno, uporedni pregled evropskog i srpskog zakonodavstva, i uvođenje domaće administracije u sadržinu propisa koje Srbija treba da usvoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: