Vestervele: Uz Izrael tokom izazova

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele potvrdio je prijateljske odnose s Izraelom u vreme izazova u regionu.

Izvor: B92

Petak, 17.05.2013.

21:56

Default images

''Želim da istaknem da u ovo izazovno vreme Nemačka stoji uz svoje izraelske partnere'', rekao je Vestervele posle sastanka u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koga je nazvao dragim prijateljem.

''Mi želimo da radimo zajedno, želimo da vas podržavamo, dodao je on'', objasnivši da koristi reč prijateljstvo, što je više od partnerstva i nije samo strateško savezništvo, to je prijteljstvo izmedju naroda i vlada. Netanijahu je ocenio da su trenutni neredi na Bliskom istoku akutniji nego što su bili tokom mnogih decenija.

Danas Bliski istok prolazi kroz nestabilnost bez presedana, rekao je on. Dodao je da prati pomno situaciju koja se brzo menja, kao i izazove koja ta situacija predstavlja za bezbednost Izraela. Netanijahu je najavio da će putovati kad god je potrebno i sastati s kim god je potrebno i uraditi šta god treba da zaštiti bezbednost gradjana Izraela.

Vestervele je takodje rekao da Nemačka u potpunosti podržava napore SAD da se ožive mirovni pregovori izmedju Izraela i Palestinaca, preneo je AFP. On je izrazio uverenje da je potrebno da se sada oživi mirovni proces i rad na dvodržavnom rešenju i da će Nemačka uraditi sve što može da podrži bezbednost i miran razvoj Izraela i čitavog regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: