Senat BU: U škole bez mastera

Senat BU ponovo će tražiti da se u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja izmeni član po kome je za rad u školama neophodna diploma mastera.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

19:46

Default images

Iako su Filološki i Učiteljski fakultet više puta tražili promenu ovog člana, a tu inicijativu je podržao i prethodni saziv Senata, ona se nije našla u predloženim izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koje bi već danas trebalo da budu u skupštinskoj proceduri, piše Danas.

Na sednici Senata istaknuto je da se sa ovim problemom suočavaju svi nastavnički fakulteti i njihovi studenti, kao i da se zahtevom da se u školi može raditi samo sa diplomom mastera gubi smisao osnovnih akademskih studija u četvorogodišnjem trajanju. Kako je rečeno, i studenti najavljuju potpisivanje peticije za izmenu ovog zakonskog člana.

"Mi ćemo ponovo uputiti dopis Ministarstvu prosvete da se ovo pitanje razmotri, jer su to previsoki zahtevi za većinu studenata koji treba da rade u unutrašnjosti", rekla je dekanica Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandra Vraneš.

Ona je podsetila da je u predloženim izmenama zakona produžen rok da nastavnik stekne određeni broj bodova iz psiholoških, pedagoških i metodičkih disciplina do školske 2015-16. godine. Izmene predviđaju da svi koji se u međuvremenu zaposle ovo obrazovanje mogu steći polaganjem ispita za licencu, čime, po oceni Vranešove, fakultet gubi mogućnost za školovanje svojih kadrova.

Na sednici Senata obrazovana je komisija za pripremu referata sa predlogom odluke za dodelu zvanja profesora emeritusa, a na univerzitet su dosad stigle kandidature Vitomira Milanovića sa ETF-a i Vukašina Pavlovića sa FPN-a.

Rektor BU Vladimir Bumbaširević najavio je izmene Pravilnika o dodeli zvanja profesora emeritusa, da bi se precizirali njegovi zadaci. Do početka nove školske godine biće izmenjen i pravilnik o davanju saglasnosti za rad nastavnika i saradnika BU u drugoj visokoškolskoj ustanovi i revidirana lista konkurentskih ustanova, jer su u međuvremenu otvorene nove, a neke su prestale da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: