Brisel: Sutra novi pregovori BG-PR

Ivica Dačić sastaće se sutra u Briselu s Hašimom Tačijem, što predstavlja novi pokušaj nastavka pregovora Beograda i Prištine. Poziv uputila Ketrin Ešton.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.04.2013.

08:18

Default images

"Pozvala sam premijera Ivicu Dačića i premijera Hašima Tačija da dođu sutra, u sredu 17. aprila na sastanak u Brisel. Zatražila sam da dođu na razgovore u konstruktivnom duhu, spremni da istraže različite opcije i postignu zajednički kompromis", navela je Ketrin Ešton.

Eštonova je na mini balkanskoj turneji, juče je bila u Podgorici, a danas je u Skoplju i Tirani, a spekulisalo se i da će posetiti Beograd i Prištinu.

Za sada je izvesno da će na pregovorima biti premijer Dačić, ali se još ne zna da li u Brisel ide i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde u zastoju, ali su obe strane u međuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovor i približavanje stavova. Čak su i poruke zvaničnika sve tri strane išle u pravcu daljeg dijaloga, jer je rešenje kosovskog problema apsolutno u interesu i Beograda i Prištine i Brisela.

Objavljujući ranije danas da će u Briselu sutra biti održana još jedna pregovaračka runda, kosovska ministarka za evropske integracije Fljora Čitaku saopštila je: "Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena".

Delegacije Srbije i Kosova sastaće se ponovo sutra u Briselu, objavila je Fljora Čitaku na društvenoj mreži Tviter. Nadajmo se da ova prilika neće biti propuštena, navela je Fljora Čitaku.

"Na insistiranje međunarodne zajednice srpski pregovarači doći će sa konkretnim predlozima", navodi za "Blic" visoki zvaničnik EU koji je želeo da ostane anoniman.

Prema istom izvoru, uslov srpske strane je da se iz sporazuma izbaci deo prema kojem se Južna Mitrovica pripaja severu Kosova i realne su šanse da do to toga dođe.

S druge strane, Evropski komesat za proširenje Štefan File danas u 16 časova je trebalo da podnese izveštaj Evropskoj komisiji o napretku Srbije u evrointegracijama, ali agencija Rojters navodi da će EK najverovatnije odložiti izveštaj o Srbiji, kako bi Beogradu i Prištini obezbedila još vremena da nastave razgovore.

U međuvremenu iz Prištine stižu poruke da vlada ne namerava da vojnom intervencijom rešava problem severa Kosova, o čemu su spekulisali pojedini mediji u Srbiji.

Kosovski ministar odbrane Agim Čeku, naime, izjavio je za Naše novine, da će vlada u Prištini ostati privržena mirnom rešenju problema na severu Kosova, te da kosovske oružane snage pod njegovom komandom ni u kom slučaju neće silom pokušati da osvoje četiri severne opštine naseljene Srbima.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas uoči rasprave u EP o Srbiji da je uveren da još postoji mogućnost da se Beograd i Priština dogovore o nadležnostima za srpske opštine na Kosovu.

"Taj dogovor bi predstavljao odlučujući korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine što je u najboljem interesu svih gradjana i ekonomskog razvoja Srbije i Kosova, pa i šireg regiona i EU", rekao je Kacin u saopštenju za medije.

Kacin je rekao da je u svoj izveštaj Evropskom parlamentu, koji na plenarnoj sednici u Strazburu treba da se usvoji u vidu rezolucije, uvrstio amandmane u kojima se obe strane pozivaju da intenziviraju dijalog da bi došli do rešenja kojim bi se deblokirale integracije Srbije i Kosova u EU.

"Dan D" za evropski put Srbije, kako je ovaj 16. april više puta nazvan, po svemu sudeći neće biti epohalan, jer su sve naznake da Srbija neće dobiti preporuku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU, koja je bila vezana upravo za postizanje dogovora s Prištinom.

Na osnovu Fileovog izveštaja Savet ministara EU 22. aprila trebalo bi da oceni napredak Srbije. Pojedini mediji su objavili da su detalji tog dokumenta "razrađivani do poslednjeg trenutka".

Kako pišu "Novosti", u izveštaju evropskog komesara Srbija će načelno biti pohvaljena za dosadašnji napredak u dijalogu s Prištinom i sprovedene reforme, ali neće biti preporučen početak pregovora za članstvo u EU. Dokument će, pišu još "Novosti", biti znatno kraći od redovnog, godišnjeg izveštaja o napretku koji se publikuje svakog oktobra.

File će, prema saznanjima "Novosti", odati priznanje vlastima Srbije na posvećenosti u reformskom procesu i nastavku evropskih integracija, pa čak i u dijalogu. Ipak, uz zaključak da je izostao sporazum s Prištinom, pitanje datuma prebaciće se na neke sledeće izveštaje, „čim ključni uslov o vidljivoj i održivoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine bude ispunjen“. Inače, Prištinski tim je već danas otputovao za Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: