Seul sumnja u izveštaj SAD

Južnokorejsko ministarstvo odbrane sumnja da Severna Koreja može da lansira balističku raketu sa nuklearnom bojevom glavom kako tvrdi Vašington.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

07:52

Default images

U izveštaju američke Obaveštajna agencija za odbranu se navodi da je Pjongjang u stanju da lansira raketu.

"Severna Koreja je izvršila tri nuklearne probe, ali još uvek je pod znakom pitanja da li je napravila malu, laganu (nuklearnu) bojevu glavu koja se može montirati na projektil", naveo je portparol južnokorejskog ministarstva Kim Min-seok novinarima.

Kim je, međutim, dodao da Sever "dolazi u fazu" kada bi mogao da napravi takav proizvod veoma male veličine za bojeve glave za postavljenje na rakete i naveo da nije primećeno nagomilavanje ili pomeranje severnokorejskih vojnih snaga poslednjih dana.

Američki republikanski kongresmen Dag Lamborn obelodanio je juče u Odboru za oružane službe Predstavničkog doma izveštaj Obaveštajne agencije za odbranu SAD u kome se procenjuje "s umerenom sigurnošću" da Severna Koreja "u ovom trenutku raspolaže nuklearnim oružjem" koje mogu da nose balističke rakete.

U izveštaju se dodaje da Obaveštajna agencija za odbranu smatra da to oružje nije mnogo pouzdano, što znači da možda ne bi funkcionisalo kako treba i ne pominje se domet tog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: