Usvojen "Marijin zakon"

Skupština usvojila "Marijin zakon", kojim se pooštravaju kazne protiv pedofila i silovatelja, i izmene Zakona o radu, kojim se obezbeđuje bolji status trudnica.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

00:38

Default images

Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima u javnosti je poznat kao "Marijin zakon", po devojčici Mariji iz Novog Sada koja je silovana i ubijena pre tri godine.

"Marijin zakon", za koji su glasala 173 poslanika, predviđa da krivično delo pedofilije i silovanja maloletnika ubuduće neće moći da zastari, pooštrene su mere protiv pedofila i silovatelja koje će se primenjivati i 20 godina nakon odsluženja zatvorske kazne, a biće formirana evidencija pedofila sa DNK podacima. Parlament je potom usvojio izmene Zakona o radu koje predviđaju da se trudnicama zaposlenim na određeno vreme radni odnos produži do isteka korišćenja prava na odsustvo. Izmene zakona inicirao je predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović.

Usvojenim izmenama, koje je podržao 171 poslanik, predviđeno je i da će otkazi biti ništavni ukoliko je poslodavcima na dan otkaza bilo poznato postojanje trudnoće ili ako zaposleni u roku od 15 dana od dana prijema otkaza poslodavca obavesti o tome i dostavi odgovarajuću potvrdu lekara ili drugog ovlašćenog organa.

Takođe, poslodavci će biti dužni da zaposlenim ženama koje se vrate na rad pre isteka godine od rođenja deteta obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku radnog vremena u trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta kako bi mogle da doji dete, ukoliko im radno vreme traje šest i više časova.

Izmene Zakona o radu stupaju na snagu u roku od osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Kako je ranije rekao Stefanović, takva rešenja se donose radi zbog budućnosti i kako bi se sprečio udar na trudnice i porodilje kakve smo imali prilike da vidimo poslednjih meseci i godina. Timi se, kako je naveo, šalje signal da će država Srbija biti država koja hoće da štiti budućnost, pravo dece, a pre svega majki i porodilja.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom sa 158 glasova "za", koji predviđa obavezu poslodavca koji ne zaposle osobe sa invaliditetom da uplati iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republickog organa nadležnog za poslove statistike za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Usvojenim izmenama je utvrđena visina subvencija zarade kod zapošljavanja na neodređeno vreme osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva u iznosu do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić naveo je u skupštinskoj raspravi o novim zakonskim rešenjima da je njihov cilj veća podrška države preduzećima koja zapošljavaju tu populaciju. Nove mere će, kako je istakao, imati pozitivan uticaj na obaveze poslodavca na zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Novi propisi predviđaju pravo na subvenciju umesto, kako je do sada bio slučaj, refundaciju zarade, a država će učestvovati u 75 odsto ukupnih troškova zapošljavanja tih lica, objasnio je Krkobabić.

Skupština je potom usvojila i Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kojom je predviđena obaveza nadležnih organa državne uprave da prate izvršavanje međunarodnih ugovora i o tome obaveštavaju Vladu Srbije.

Poslanici su u paketu ratifikovali četiri međudržavna ugovora - sa Izraelom o zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja, sa Bugarskom o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka i sa Slovenijom o policijskoj saradnji i o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: