Mediji: Iz Brisela još nema papira

Srbija bi do utorka trebalo da odgovori na predlog sporazuma s Prištinom, ali iz Brisela pregovaračkom timu još nije stigao nikakav zvanični papir, pišu mediji.

Izvor: Blic, Politika

Petak, 05.04.2013.

00:41

Default images

"Politika" navodi da pregovarački tim Srbije još nije saopštio kako izgleda poslednja ponuda koju je iznela visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i prenosi da je "ona čitala 'papir' na kome je tekst delimično bio otkucan, a delimično napisan rukom".

"Nismo stigli da pohvatamo stvari i posle smo ih različito tumačili", rekao je za taj list neimenovani član našeg tima.

Kako prenosi "Politika", Eštonova je obećala da će pregovaračkom timu poslati papir s ponudom principa dogovora Beograda i Prištine, ali on još nije stigao u prestonicu Srbije.

"Novosti" navode da "ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi".

Taj list piše da "još nikakav zvaničan papir iz EU naš tim nije dobio, a ultimativno se od Srbije traži prihvatanje predloga koji je u sedištu EU samo delimično pročitan Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću".

Prema navodima "Novosti", osoba od koje se očekuje da preseče i reši je - Vučić.

"Zapadni centri moći prepoznali su da je upravo on, kao lider u vladajućoj koaliciji, ta poluga koju moraju da 'slome' kako bi teg na tasovima Beograda prešao na stranu prihvatanja briselskog plana. Jer, u napetoj noći u sedištu EU upravo je Vučić presudio da se ne prihvati ponuda kojom nam se praktično ništa ne nudi", prenosi Tanjug pisanja beogradskog lista.

S druge strane, "Blic" navodi da je ponuda za sever Kosova, izneta preksinoć u Briselu, još je gora i manje daje srpskoj zajednici od prethodnog rešenja u osam tačaka. Ona je, kako saznaje taj list, sadržala određena rešenja koje je tražio Beograd, ali uz uslov da u region uđe i južni deo Mitrovice, što bi praktično značilo da sever bude većinski nastanjen Albancima

Izvor “Blica” kaže da je poslednja ponuda bila više nalik rešenju kako ukinuti srpske institucije na severu, nego konstruktivni predlog uređenja institucija na severu Kosova. A da "bi svaki sledeći predlog, ukoliko do njih dođe, mogao da bude samo još gori", govori to što je kao rešenje ponuđeno uključivanje južnog dela Mitrovice u takozvani region sever.

"Navodno se izašlo u susret zahtevima Beograda da sever dobije regionalnog komandira policije. Međutim, uslov je uključivanje i južne Mitrovice u region, a to praktično znači da bi u tom slučaju Albanci predlagali regionalnog komandira, jer bi taj region u tom slučaju bio većinski nastanjen albanskim stanovništvom", kaže izvor „Blica“.

On navodi da je, indirektno, zahtevom da se u region uključi i južna Mitrovica Priština uz saglasnost SAD i EU odbila da se sever konstituiše kao region. "Za nas je neprihvatljivo da južna Mitrovica bude deo regiona jer u njoj živi oko 70.000 Albanaca, a na severu oko 43.000 Srba. Praktično bi Albanci bili u većini, pa i u odlučivanju o svemu", kaže izvor "Blica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: