Petak, 05.04.2013.

00:41

Mediji: Iz Brisela još nema papira

Srbija bi do utorka trebalo da odgovori na predlog sporazuma s Prištinom, ali iz Brisela pregovaračkom timu još nije stigao nikakav zvanični papir, pišu mediji.

Izvor: Blic

Mediji: Iz Brisela još nema papira IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Ruma22400

pre 11 godina

Po komenatrima nekih naših građana, vidim da su veoma raspoloženi da dočekaju i prihvate buduće izbeglice sa Kosova?! Ne znam kako je moguće prihvatiti i potpisati nečiju misao iz glave...da pri tome nije preneta na papir? Podrška našem timu!

natasa

pre 11 godina

Na papiru iz Brisela je jedno veliko NISTA za nas!!!Jasno nam je to,jer da je drugacije bio bi potpisan.Nema potrebe ni da upoznaju javnost sa njegovim sadrzajem,svakom iole razumnom coveku je jasno sta taj papir sadrzi.

Maslacak

pre 11 godina

I vise nego dovoljno Srbija je tokom ovih pregovora popustala i cinila ustupke.Dosao je red na Pristinu da popusti i da cini ustupke,jer Srbija je dosla do crvene linije koju ne sme preci...

zdr

pre 11 godina

DW, danasnje izdanje na srpskom, pise da u BRX smatraju da je svima sve jasno i porucuju da samo cekaju odgovor.

Ocigledno je da niko ne namerava da salje dodatne papire ni u BG ni u PR.

Ovo pisem da slucajno ne dodje do zabune i pokvarenih telefona.

Impala

pre 11 godina

Kakvog papira? Jel za printere? Ima povoljog po marketima, kupio sam danas jedan ris 500 listova... neka vicepremijer lupi sakom o sto, o kakvim papirima se sada prica, neka daju neko resenje povoljnije za nas.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija bi do utorka trebalo da odgovori na predlog sporazuma s Prištinom, ali iz Brisela pregovaračkom timu još nije stigao nikakav zvanični papir, pišu mediji.

Bre, ovi "mediji" u Srbiji su NACISTO POBUDALILI ?
Svako pa cak i oni "neobavesteni" znaju da NIKO vise Srbiji nece poslati NIKAKAV papir i da su pregovori u Briselu prekinuti tako sto je Srbija zatrazila jos malo vremena "da se preslisa" i da SAMO "dojavi" G-dji Ketrin Eston "da li prihvata ono sto je odbila u Briselu ili ostaje pri svojem odbijanju onog odbijenog" !
Kakav bre papir ?

Aca

pre 11 godina

Kažu da u slučaju da im se predlog ne svidi neće poslati nikakav odgovor i očekuju da im takvima neko uopšte šalje predlog? Naši političari nemaju dovoljno diplomatskog šlifa, znaju samo da sami sebi postave "crvene linije" koje ih posle dovedu u bezizlaznu situacuju. Nesposobnjakovići zbog kojih zemlja propada već 25 godina.

Srdjan

pre 11 godina

Braćo Srbi sa Kosova,najbolje bi bilo da dođete u Srbiju i tu nastavite život.Mnogo je izbeglica u prethodnih 20 i više godina došlo u Srbiju sa različitih strana,nažalost.Nekoliko desetina hiljada ljudi bi i ovakva Srbija mogla da primi.Znam da ovo nije "civilizacijski" predlog i da se kosi sa mnogim savremenim načelima i principima,ali je,bojim se,jedini realan i ostvariv.

Maraja

pre 11 godina

Srpska posla! Jedno dete spasavaju dajući svu medijsku podršku, stotine i hiljade dece, takođe bolesne, zaboravljaju! Četrdesetak hiljada Srba sa severa Kosova treba da dobije nekakvu autonomiju, i sve se koncentrisalo na to. A gde su Srbi izvan K.Mitrovice? I kad bi srpski pregovarači dobili tu autonomiju policije i sudova ne bi ništa rešili, osim što bi zadovoljili svoju političku sujetu(i verovatno još nečiju). Mnogo veći broj Srba time ne dobija ništa! Pravda? U pamet se!

Sir Oliver

pre 11 godina

Pa potpisali ne potpisali situacija na Kosovu bice ista. Pametnom coveku bi bilo logicno da je bolje potpisati. Srbija, kao porazena strana nema sta mnogo da bira. Ne verujem da cemo nesto dobiti potpisivanjem ali mislim da mozemo da izgubimo nepotpisivanjem.

nikola drezgić

pre 11 godina

Pročitao sam gomilu izjava naših političara na ovu temu! Pročitao sam i bezbroj komentara nadajući se da ću shvatiti o čemu se ovde radi,ali mi nekako ne polazi za rukom! Ljudi,ja razumem kad ovi iz naše delegacije koja je bila na pregovorima kažu da nije bilo dogovora jer je ono što su nam ponudili neprihvatljivo! Ali,kad nakon toga čujem od istih likova izjave da moramo da se odlučimo do 10- og da li prihvatamo ili ne i da mi ne smemo da se igramo sa našom evropskom budućnošću i moramo izabrati manje zlo,tek tad mi ništa nije jasno? Šta mi treba do 10-og da odlučimo ako smo već odbili nešto što nije prihvatljivo!? Nadam se da postoji neki komentator koji bi to mogao da mi objasni!?

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam zašto se naši političari nadaju da će im ponuditi isti 'papir' kao i ranije pa se odmah određuju po tome u stilu da ako je isto onda neće ni da ih udostoje odgovora? Ta zar ništa iz istorije naučili niste?

Ne, sledeći 'papir' (ili u kakvoj god da je formi ponuda) sigurno neće biti isti - biće gori po nas. I tako iz runde u rundu, pa ćemo na kraju da potpišemo ono što nam danas ni u ludilu ne bi palo na pamet. Tako je uvek bilo do sad pa ne vidim zašto bi se ta svetla tradicija izmenila...

Nećeš konfederaciju? Onda rat, razdruživanje i potpisivanje međudržavnih sporazuma.
Nećeš Z4? Onda Oluja i tužba za ratnu štetu.
Nećeš međunarodne posmatrače na Kosovu? Onda ultimatum u Rambujeu.
Nećeš Rambuje? Onda bombardovanje, kapitulacija i potpisivanje još gore ponude.
Nećeš podelu Kosova? Onda ćeš sa celim Kosovom razgovarati na međudržavnom nivou.
Nećeš Ahtisarijev plan? Ona ćeš da moliš da se odredbe i nadležnosti iz istog sprovode bar na severu Kosova kad više drugde ne može.
Nećeš ni to? E onda se vratiti gore na odbijanje Z4 plana da vidiš posledice...

Zar je zaista moguće da smo toliko nesposobni da razumemo momenat i situaciju u kojoj se nalazimo? Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ - on hoće opet!

CheZoran

pre 11 godina

E.Kišon poručuje da je papir poslat ali da se zagubio. Prema nepotvrdjenim vestima dvojice madjarskih mornara, poslednji put je vidjen u jednom noćnom baru u glavnoj afričkoj luci u Banguiu u Centralnoafrićkoj Republici.

Marko

pre 11 godina

Zasto bi EU pravila kompromise kad ladno mogu da ostvare sta god pozele.Taci protera Srbe mi cutimo ili napadnemo pa nas oni ucutkaju bombama i tako kao poslednjih 20 godina.Sve ce biti nepovoljnije a o Kosovu oni ni ne zele vise pregovore.Pregovarace se o drugim delovima Srbije ovde su silom stavili tacku.Pregovara se pre rata a ne posle izgubljenog rata,posle se prihvataju uslovi tako uvek bilo i bice a ko pobedi diktira uslove nista novo.Kada je Austrougarska izgubila rat oprostila se od Vojvodine ne dobrovoljno sigurno nego silom!

bojša

pre 11 godina

Amerikanci i EU su želeli da nađu nekog od trojice srpskih političara, Nikolića, Vučića i Dačića koji će popustiti i da tako izazovu nejedinstvo državnog vrha Srbije. Očigledno je da Amerikanci i EU igraju na kartu Dačića, kao najslabije karike, i da ne bi Vučića, Dačić bi očigledno prihvatio i ovako ponižavajuće rešenje za Srbiju. Međutim, svi su izgledi da ni Vučić, ni Nikolić, neće popustiti u svojim zahtevima, i to je dobro.

BJJ

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se nasi politicari stalno iznenadjuju jednostranoscu i neprincipijelnoscu zapadnih pregovaraca. Pa oni su predstavnici istih organizacija i interesa koji su Srbiju bombardovali upravo zbog neprihvatanja za Srbiju neprihvatljivih uslova. Da li nasi novi pregovaraci uvek zaista misle da su oni posebni, i da ce njih tretirati kao sebi ravnim? Srbija ne pregovara. Srbija se ucenjuje i ponizava. Srbiji se nudi sargarepa u vidu nekakve pomoci ako prihvati i nove sankcije ako odbije.Tezak izbor...

staniša

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo.

kresmed

pre 11 godina

Ne treba biti ni razočaran ukoliko Srbija sada ne dobije taj datum, jer će ga dobiti u nekom narednom periodu. Sve ovo što je urađeno, a tu mislim pre svega na borbu protiv korupcije i kriminala, ispravljanje nepravilnosti u reformi pravosuđa i slično, je dobro za Srbiju, i ne bi trebalo da je to rađeno samo zbog dobijanja tog datuma, već zbog stvaranja uređene i moderne Srbije.

ašov

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

osmeh

pre 11 godina

Dok se ne pojavi političar koji bude jasno naglas rekao: "Izgubili smo rat, nemojmo se i dalje praviti ludi" ova šizofrenija će rastakati našu državu.

olivera

pre 11 godina

Oćigledno je da imaju samo jedan cilj i samo su njega izučili.Beograd mora da potpiše papir ako to ne uradi,biće kažnjen:nama datuma ,sankcije ko zna mozda i bombardovanje...Situacija im je očigledno iskočila iz šablona pa im sada treba vremena da taj polu- odkucani i polu- ručno napisani zapis predvore u jednu celinu.A za takve u tom poslu treba malo više vremena...

TXC

pre 11 godina

SPS, SNS i njihovi sateliti: da li ste zaista mislili da ćete proći nekažnjeno za sve što ste radili tokom devedesetih, na Kosovu i drugde? E pa evo vam ga--trebalo je dosta godina, ali konačno stigao račun na naplatu: birajte, "kapitulacija" ili izolacija zemlje!

I nemoj slučajno da počinjete neku priču kako treba svi sad da se ujedinimo i da tražite podršku opozicionih stranaka--nema šanse, ovo je vaš problem, vi ćete morati da podnesete potpuno sami odgovornost za šta god sad uradite--to znači biti na vlasti, lako je kritikovati iz opozicije kao što ste vi dugi niz godina radili i pričali kako imate savršeno rešenje za Kosovo.

Ajde sad da vas vidimo!

Kišni čovek

pre 11 godina

Možda imamo veliki pregovarački kapacitet ali glavno pitanje je šta će nam doneti papir iz Brisela! Ne treba grlom u jagode već polako rezonovati šta će desiti ako prihvatimo i šta ako ne. Verujem u pregovarački tim, verujem u Vučića koji je jedini smeo da pokaže zube ucenama i lošim kopijama Rambujea.

ZMAJ

pre 11 godina

Trebalo mi je skoro godinu dana da shvatim sta je Nikolic mislio kada je uporno ponavljao da ima resenje za Kosovo. Eureka. Dovedes zemlju u pat poziciju i onda priznas nezavisnost. MUDRO, nema sta.

IVA

pre 11 godina

Pa EU ce pokusati da slomi sve sto je Srpsko da bi udovoljilji Kosovskom rezervatu. Gadi mi se EU i svi koji prave karijere na muci Srpskog naroda.

JELKA

pre 11 godina

Ovo nije EU koju smo mi prizeljkivali i kojoj se se nadali, ovo je jedno veliko nista, jer ova EU je otvoreno rekla da podrzava sav kriminal i zlocine od strane albanskog naroda i njihove vlasti.

JOVA

pre 11 godina

Ako je to Evropa koja ocigledno vise drzi stranu narodu koji gradi grzavu na organima nesretnih ljudi onda ja zaista ne znam zasto se nama zuri da im se pridruzimo.

Sima

pre 11 godina

Super, posaljite i vi njima odgovor u stilu "ne mozemo da prihvatimo ali necemo ni da odbijemo". Zavlacite ih kao sto zavlacite i ovaj jadni narod, neka Vucic stavi na papir onu svoju praznu pricu kao sto je pricao na RTS-ovom Dnevniku pre neki dan

KRIS

pre 11 godina

To sto nam EU radi je sramota a sve da bi udovoljili albanskom rezervatu. Kad malo bolje razmislim sta ce nam EU, zbog cega jurimo ka onima koji nam sve ovo rade?

Aleksandar

pre 11 godina

Jedan iskren i dobronameran savet svim normalnim ljdima koji trenutno zive na Kosmetu: Ukoliko vam je tesko da prihvatite da zivite tu gde ste sada, pakujte polako kofere. Na zalost niste prvi koji su to vec prosli. Mnogi su bili u slicnim situacijama. Njihova deca, rodjena nakon seobe, danas su na pragu punoletstva, imaju normalne zivote, a starog zavicaja se secaju samo po pricama jer ga nikada nisu dozivela. Tuga, ali zivot mora dalje. Od nas zavisi u kom smeru.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Da sam ja na mestu gospođe Ešton odavno bih digla ruke od zemalja poput Srbije i Kosova. Sa jedne strane imamo Srbiju koja želi nazad Kosovo ali bez dva miliona Albanaca sa kojima ne zna šta bi; ili sa dva miliona Albanaca koji bi bili većina u Skupštini Srbije ako bi nanovo se Kosovo pripojilo Srbiji.
Sa druge strane imamo nacionaliste Albance, nezaposlenost, neobrazovanost na Kosovu koje želi da ima prevlast na celoj svojoj teritoriji i nema "sluha" za bilo koju vrstu kompromisa.

Zato ćemo ostati sami, mi i komšije Albanci u zapećku, na marginama, oduzeće nam i beli Šengen, zatvoriti nas i blokirati da ne izvozimo zatrovano mleko, meso i žitarice. Nadam se da će dosta njih iz Srbije uspeti da pobegne iz Srbije dok je to još moguće. Tuga!!!

Simon

pre 11 godina

Po ovome sada ispada da neko kod nas treba da kaže "potpisaćemo" i onda da sačeka da mu donesu papir koji će potpisati. Pri tome i da nije baš siguran ni šta tu sve piše ali da mu je veoma jasno da je sigurno nešto loše. Koliko loše mislite da je ako već niste uspeli "da pohvatate stvari"? Nama je ovde već odavno svima loše, nikud napred, sve stoji... i ono što je sigurno i što smo svi odavno naučili, uvek može i gore.
Dakle, tražiti dokument mailom, pa ići na Find i pretražiti po rečima kao što su "kapitulacija Srbije" i slično, pa ako nema- najbolje potpisati.

TINA

pre 11 godina

Isčeprkajmo po svojoj duši i bacimo pogled prema svima našim prognanim ljudima i dozvolimo toj evropi da umre bez nas a polet koji koji smo imali prema njima pretvorimo u novu snagu koja treba da se javi u nama.

TVRTKO

pre 11 godina

Ne treba nama nikakav papir jasno nam je poruceno,a i svi znamo sta je glavni uslov,tako da vaznost tog nadolazeceg papira je po meni nebitna.Srbija treba da se odluci kojim ce putem,ali se bojim da i ako pristanemo na poslednje ucene,dobijanje datuma koje samo po sebi neznaci nista jer mogu proci godine dok mi dodjemo na red,nam ipak bude uskraceno.

Boldrik ima lukav plan

pre 11 godina

Najpoštenije je da se postojeći-nepostojeći papir-sporazum ne prihvati i da Vlada da ostavku i da se ide na vanredne parlamentarne izbore u najkraćem mogućem roku bez velikih kampanja, jer manje više se zna ko šta priča, misli, radi, pa nek narod da ocenu i ovih pregovora i ekonomije i korupcije i departizacije i svega ostalog...

GoranB

pre 11 godina

Zestoko su nas ucenili ili kapitulacija ili nas nece biti,znaci nema nista ni integracija,ni datuma,ni kredita ni investicija.....sa druge strane predajemo nase ljude Tacijevim zverima.....sta ciniti????????

Milica

pre 11 godina

Da li Brisel poslao papir ili ne , ponuda će biti ista. Na našem pregovaračkom timu je hoće li ili ne poslati zvaničan odgovor . Ako sada se ne prihvati ponuđeni sporazum , sledeća ponuda će biti još lošija. Očigledno da ni Priština kao ni EU nemaju nameru da bilo šta menjaju od onog što je bilo ponuđeno na poslednjem sastanku u Briselu. Srbija se nalazi u veoma delikatnoj situaciji. Koju god odluku donesu neće biti dobra za Srbiju. Moraju da se odluče za onu koja je manje štetna.

čalić

pre 11 godina

Sigurno je da drugog rešenja sem kompromisa nema, ali pravednog kompromisa, a da bi se došlo do pravednog kompromisa i albanska strana mora da popusti. Međutim, ovo što je ponuđeno nije ni blizu pravednog kompromisa. Ovo je jedna vrsta kapitulacije Srbije, i to ne treba potpisati ni po koju cenu.

branka bor

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo. Srpskoj strani je ponuđen ponižavajući predlog. Samo ukoliko EU i Amerika žele da popuste, i da Zajednice Srpskih Opština dobiju ovlašćenja koja traži Srbija, onda će biti nekog efekta od Vučićevog prisustva razgovorima.

papir

pre 11 godina

kakav zvanican papir ocekuju od brisela nece dobiti nikakav jer su sve papire iz brisela potrosili treba sami da posalju prihvatam ili ne prihvatam a ako je tacna vest da je taci prihvatio pa posle odustao to znaci da se u pregovore umesala amerika jer je procenila da su njeni interesi ugrozeni tj tele komunikacije i trepca cista voda a i ima najvecu bazu tamo sto znaci i najveca ulaganja i ocekuje naj vecu zaradu iz svoje kolonije a pritisci na potpisivanju nekakvog papira za nesto sto je vec nezavisno ima za cilj da to nazovimo nezavisno i zvanicno postane nezavisno i drzava a to bas i nece moci jer u nekom buducem vremenu srbija ce mocida trazi odstetu za eksplociju svojih bogatstava a to sa potpisanim papirom nece moci mozda ce ovo nekima izgledati glupo ali postovanje ugovora na zapadu je vazna stavka u njihovom radu i poslovanju zbog toga oni samo vojni kapital danas unose na kosovo

Sax

pre 11 godina

Ne samo da ste se, gospodo, zafarbali u ćoše nego se sad pravite i blesavi. Ako nemate papir iz Brisela, ja ću da vam izdiktiram šta u njemu piše. Piše da smo bankrotirali politički, finansijski, vojno, moralno i na svaki drugi mogući način. E tu dole ima jedna crta, tu nek se potpiše Vojvoda od Mastera ili Prvi PotpreCednik. Jasno?

srbin

pre 11 godina

Ako ne potpisete gurate ovaj narod u bedu jos vecu a Pristina ce u svojoj drzavi silom zauzeti te 3 opstine na severu koje su veoma male. I tada cete jos goru stvar napraviti. Pa nece valjda cela Srbija biti talac nekolilcine ljudi sa Kosova? A plus sto ce tim dole ljudima biti jos gore nego sada. Jer Mitrovica ce biti jedna opstina u kojoj su naravno albanci vecina!

kaća ns

pre 11 godina

Nikolić i Vučić su, kao odgovorni i pošteni političari, jasno pokazivali da žele da razgovaraju o problemu Kosova, i da žele da se dođe do kompromisa. Srbija teži članstvu u EU, ali ne po svaku cenu, i ne po cenu priznanja nezavisnosti Kosova. Međutim, izgeda da su EU i USA upravo to namerili, i da će krajnji uslov za članstvo u EU biti priznanje nezavisnosti Kosova. Zbog toga je najbolje ići na referendum pa neka narod kaže da li je za EU ili Kosovo.

Duro

pre 11 godina

"ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi"

Prvo svi kažu nema papira na stolu već razgovorama o elementima rešenja, a sada: ako ne dobijemo papir s predlogom koji nama odgovara nećemo se niti udostojiti odgovoriti na predlog koji smo čuli i već ga odbili - pa šta ste tamo sve rekli i rečeno vam je da je rok za odgovor taj i taj; a vi kao mala deca: nećemo odgovoriti jer nije po našem ... al će da vas još više cene i poštuju ako tako radite ...

gbg

pre 11 godina

"Novosti" navode da "ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi".
Kakva depresija i tumaranje srbskog tima, Brisel ocekuje odgovor DA ili NE? dok Srbija ocekuje da EU odustane od svojih stavova i posalje papir da ce srbi dobiti sva ovlascenja.
Da li ce neko preuzeti odgovornost za to sto ce Srbiju dovesti do bankrota i udaljiti je 100 svetlosnih god od evropskih vrednosti? Cisto sumnjam.

007

pre 11 godina

Ovakav sporazum treba prihvatiti sad ili nikad. Ne bi bilo dobro da posle par godina mrcvarenja prihvatimo isti dokument u mozda jos gorem obliku. A do tada privreda jos u gorem stanju, vize uvedene, odumrlo 100 sela, 50% nezaposleni... Sad je mozda vreme da se spase ono sto je jos spasiti moze. A nakon toga podignimo natalitet, ojacajmo privredu, lobirajmo po belom svetu, vratimo ugled i sve oteto. Ima posla za 100 godina. Vaspitajmo generacije koje dolaze da se bolje snadju nego sto smo se mi snasli.

Radoš

pre 11 godina

Mene ne tangira taj ultimativni zahtev naših EUropskih "prijatelja", znam da ima hiljade ruku koje bi ga potpisale. Iako sam za to da na ruke tog koji to učini (a naći će se takav) momentalno stave lisice i da se protiv istog i njegovih saizvršilaca pokrene proces za veleizdaju, mene i milione Srba zanimaju pitanja odnosa plata i cena, razbijanja monopola i stranih banaka (koje nas deru visokim kamatama a sav kajmak iznose iz Srbije), smanjenja poreza i taksi na sve i svašta kojima nas država čerupa, pokretanja industrije i uspostavljanja meritokratije, i tako u nedogleg... A EU i Kosovo su mi se za ovih 14 godina popeli na vrh glave, dosta više o ti nebuloznim paravanima za skrivanje od konkretnih životnih pitanja!

Morovićki Robin Hud

pre 11 godina

hajde da vidimo taj papir i o čemu Srbija da se izjašnjava. Očigledno su pokušali nešto na brzaka da smuljaju našu delegaciju ali ste se gospodo prešli.
Ministar Vučić je presudio jer je čovek pravnik i zna sa kim ima posla u razgovorima. Tako se ne razgovara sa njim.

nixonn

pre 11 godina

svako jutro citam vesti kao u "danu mrmota". red ubistava, red kosova, red zarazene robe vracene iz izvoza, red rata saopstenjima sns vs ds, red megaprojekta i koridora 1x, red pretucenih vozaca gsp. Narod isti lupa,pluseve, minuse, kuka nad sudbinom i zivot ide dalje. Demokratija, protest i ideje kao da ne zive na Zapadnom Balkanu.

za promenu recite istinu

pre 11 godina

Napravite dogovor, morate! Nema ni smisla ni svrhe da se to odlaze, svako odlaganje samo pogorsava stanje i uvek uvek uvek je ono sto se potpise kasnije, losije od onoga sto je ranije bilo ponudjeno.

Verica

pre 11 godina

To be or not to be, that is the question. Potpisati ili ne? Jesmo li mi u Evropi (sem geografski)? Nismo. Hoćemo li ikada biti? Teško.Šta onda gubimo? San? Tako je: gubimo SAN, jedan od onih neostvarivih. Čime smo povredjeni? Nepravdom. Primili su u tu Evropu i bankrot-države, i brkate žene, i mečke koje igraju, i ciganske karavane, i osvedočene naciste. Nema koga nisu. Jesmo li mi gori od svih gore navedenih? Hajde da ne poverujemo u to. Hajde da poverujemo da su oni koji nas primaju zapravo skup sivih administratora bez sadržaja, koji ozbiljnim političarima prethodnih vremena ne bi mogli ni cipele da glancaju. Da ceo današnji politički sistem funkcioniše na najstrašnijim predrasudama.Da su današnji Evropljani potomci dobrih očeva i još boljih đedova - zapravo lenji neradnici i foliranti koji olako troše ono što su prethodne generacije vekovima sticale. Zato i propadaju. Jesu li nam oni spasioci i investitori? Jadnog nam spasa. Jesmo li mi njihova jeftina robovska snaga, i još jeftinije meso u budućim ratovima? Jesu li nas dovoljno ponizili, obezvredili kao ljudska bića sa pravom na život, i nekakvu sreću? Naši životi su bezvredni, naša imanja više nemaju tapije, ni naši rasprodati organi vadjeni in vivo nemaju nikakvu vrednost, čak ni kao novinska vest. Nema nas u toj Evropi, u koju smo verovali.Ne postojimo. Dosta je bilo. Sem ako i dalje ne mislimo da je ona šargarepa kojom nam mašu, već dobro osušena i sparušena – zalogaj koji zaslužujemo.

...marko

pre 11 godina

Moramo da shvatimo da je ovo win win situacija za EU. Ako pristanemo na ovo poniženje, pobedili su, ako ne pristanemo, opet su pobedili pošto nas ne žele. Zemljma koje su želeli ili u kojima su imali interese su spustili lestvicu koliko je trebalo a na nama šilje olovku. Naši političari moraju da pojedu jednu od žaba i da prestanu da nas dovode u ovakve situacije.

Marko

pre 11 godina

Glavnu odluku treba do donesu gradjani na izborima jer ne moze se ocekivati da bilo ko donese odluke protivno volji vecine. Politcika i vojna neutralnost je jedini nacin, dok se situcija u bankrotiranoj Evropi ne sredi a verovatno ni nece.

Да ми екслодира теча у трамвају...

pre 11 godina

Ово пре личи на шибицарење а не на озбиљне преговоре о судбини милиона људи и новим границама на Балкану. Или пак на захтев за безусловну капитулацију, за коју је потребан само бланко потпис одговорног лица, а други ће већ написати шта било.

nixonn

pre 11 godina

svako jutro citam vesti kao u "danu mrmota". red ubistava, red kosova, red zarazene robe vracene iz izvoza, red rata saopstenjima sns vs ds, red megaprojekta i koridora 1x, red pretucenih vozaca gsp. Narod isti lupa,pluseve, minuse, kuka nad sudbinom i zivot ide dalje. Demokratija, protest i ideje kao da ne zive na Zapadnom Balkanu.

Sax

pre 11 godina

Ne samo da ste se, gospodo, zafarbali u ćoše nego se sad pravite i blesavi. Ako nemate papir iz Brisela, ja ću da vam izdiktiram šta u njemu piše. Piše da smo bankrotirali politički, finansijski, vojno, moralno i na svaki drugi mogući način. E tu dole ima jedna crta, tu nek se potpiše Vojvoda od Mastera ili Prvi PotpreCednik. Jasno?

srbin

pre 11 godina

Ako ne potpisete gurate ovaj narod u bedu jos vecu a Pristina ce u svojoj drzavi silom zauzeti te 3 opstine na severu koje su veoma male. I tada cete jos goru stvar napraviti. Pa nece valjda cela Srbija biti talac nekolilcine ljudi sa Kosova? A plus sto ce tim dole ljudima biti jos gore nego sada. Jer Mitrovica ce biti jedna opstina u kojoj su naravno albanci vecina!

TXC

pre 11 godina

SPS, SNS i njihovi sateliti: da li ste zaista mislili da ćete proći nekažnjeno za sve što ste radili tokom devedesetih, na Kosovu i drugde? E pa evo vam ga--trebalo je dosta godina, ali konačno stigao račun na naplatu: birajte, "kapitulacija" ili izolacija zemlje!

I nemoj slučajno da počinjete neku priču kako treba svi sad da se ujedinimo i da tražite podršku opozicionih stranaka--nema šanse, ovo je vaš problem, vi ćete morati da podnesete potpuno sami odgovornost za šta god sad uradite--to znači biti na vlasti, lako je kritikovati iz opozicije kao što ste vi dugi niz godina radili i pričali kako imate savršeno rešenje za Kosovo.

Ajde sad da vas vidimo!

Verica

pre 11 godina

To be or not to be, that is the question. Potpisati ili ne? Jesmo li mi u Evropi (sem geografski)? Nismo. Hoćemo li ikada biti? Teško.Šta onda gubimo? San? Tako je: gubimo SAN, jedan od onih neostvarivih. Čime smo povredjeni? Nepravdom. Primili su u tu Evropu i bankrot-države, i brkate žene, i mečke koje igraju, i ciganske karavane, i osvedočene naciste. Nema koga nisu. Jesmo li mi gori od svih gore navedenih? Hajde da ne poverujemo u to. Hajde da poverujemo da su oni koji nas primaju zapravo skup sivih administratora bez sadržaja, koji ozbiljnim političarima prethodnih vremena ne bi mogli ni cipele da glancaju. Da ceo današnji politički sistem funkcioniše na najstrašnijim predrasudama.Da su današnji Evropljani potomci dobrih očeva i još boljih đedova - zapravo lenji neradnici i foliranti koji olako troše ono što su prethodne generacije vekovima sticale. Zato i propadaju. Jesu li nam oni spasioci i investitori? Jadnog nam spasa. Jesmo li mi njihova jeftina robovska snaga, i još jeftinije meso u budućim ratovima? Jesu li nas dovoljno ponizili, obezvredili kao ljudska bića sa pravom na život, i nekakvu sreću? Naši životi su bezvredni, naša imanja više nemaju tapije, ni naši rasprodati organi vadjeni in vivo nemaju nikakvu vrednost, čak ni kao novinska vest. Nema nas u toj Evropi, u koju smo verovali.Ne postojimo. Dosta je bilo. Sem ako i dalje ne mislimo da je ona šargarepa kojom nam mašu, već dobro osušena i sparušena – zalogaj koji zaslužujemo.

Radoš

pre 11 godina

Mene ne tangira taj ultimativni zahtev naših EUropskih "prijatelja", znam da ima hiljade ruku koje bi ga potpisale. Iako sam za to da na ruke tog koji to učini (a naći će se takav) momentalno stave lisice i da se protiv istog i njegovih saizvršilaca pokrene proces za veleizdaju, mene i milione Srba zanimaju pitanja odnosa plata i cena, razbijanja monopola i stranih banaka (koje nas deru visokim kamatama a sav kajmak iznose iz Srbije), smanjenja poreza i taksi na sve i svašta kojima nas država čerupa, pokretanja industrije i uspostavljanja meritokratije, i tako u nedogleg... A EU i Kosovo su mi se za ovih 14 godina popeli na vrh glave, dosta više o ti nebuloznim paravanima za skrivanje od konkretnih životnih pitanja!

...marko

pre 11 godina

Moramo da shvatimo da je ovo win win situacija za EU. Ako pristanemo na ovo poniženje, pobedili su, ako ne pristanemo, opet su pobedili pošto nas ne žele. Zemljma koje su želeli ili u kojima su imali interese su spustili lestvicu koliko je trebalo a na nama šilje olovku. Naši političari moraju da pojedu jednu od žaba i da prestanu da nas dovode u ovakve situacije.

gbg

pre 11 godina

"Novosti" navode da "ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi".
Kakva depresija i tumaranje srbskog tima, Brisel ocekuje odgovor DA ili NE? dok Srbija ocekuje da EU odustane od svojih stavova i posalje papir da ce srbi dobiti sva ovlascenja.
Da li ce neko preuzeti odgovornost za to sto ce Srbiju dovesti do bankrota i udaljiti je 100 svetlosnih god od evropskih vrednosti? Cisto sumnjam.

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Da sam ja na mestu gospođe Ešton odavno bih digla ruke od zemalja poput Srbije i Kosova. Sa jedne strane imamo Srbiju koja želi nazad Kosovo ali bez dva miliona Albanaca sa kojima ne zna šta bi; ili sa dva miliona Albanaca koji bi bili većina u Skupštini Srbije ako bi nanovo se Kosovo pripojilo Srbiji.
Sa druge strane imamo nacionaliste Albance, nezaposlenost, neobrazovanost na Kosovu koje želi da ima prevlast na celoj svojoj teritoriji i nema "sluha" za bilo koju vrstu kompromisa.

Zato ćemo ostati sami, mi i komšije Albanci u zapećku, na marginama, oduzeće nam i beli Šengen, zatvoriti nas i blokirati da ne izvozimo zatrovano mleko, meso i žitarice. Nadam se da će dosta njih iz Srbije uspeti da pobegne iz Srbije dok je to još moguće. Tuga!!!

ZMAJ

pre 11 godina

Trebalo mi je skoro godinu dana da shvatim sta je Nikolic mislio kada je uporno ponavljao da ima resenje za Kosovo. Eureka. Dovedes zemlju u pat poziciju i onda priznas nezavisnost. MUDRO, nema sta.

Да ми екслодира теча у трамвају...

pre 11 godina

Ово пре личи на шибицарење а не на озбиљне преговоре о судбини милиона људи и новим границама на Балкану. Или пак на захтев за безусловну капитулацију, за коју је потребан само бланко потпис одговорног лица, а други ће већ написати шта било.

osmeh

pre 11 godina

Dok se ne pojavi političar koji bude jasno naglas rekao: "Izgubili smo rat, nemojmo se i dalje praviti ludi" ova šizofrenija će rastakati našu državu.

Duro

pre 11 godina

"ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi"

Prvo svi kažu nema papira na stolu već razgovorama o elementima rešenja, a sada: ako ne dobijemo papir s predlogom koji nama odgovara nećemo se niti udostojiti odgovoriti na predlog koji smo čuli i već ga odbili - pa šta ste tamo sve rekli i rečeno vam je da je rok za odgovor taj i taj; a vi kao mala deca: nećemo odgovoriti jer nije po našem ... al će da vas još više cene i poštuju ako tako radite ...

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam zašto se naši političari nadaju da će im ponuditi isti 'papir' kao i ranije pa se odmah određuju po tome u stilu da ako je isto onda neće ni da ih udostoje odgovora? Ta zar ništa iz istorije naučili niste?

Ne, sledeći 'papir' (ili u kakvoj god da je formi ponuda) sigurno neće biti isti - biće gori po nas. I tako iz runde u rundu, pa ćemo na kraju da potpišemo ono što nam danas ni u ludilu ne bi palo na pamet. Tako je uvek bilo do sad pa ne vidim zašto bi se ta svetla tradicija izmenila...

Nećeš konfederaciju? Onda rat, razdruživanje i potpisivanje međudržavnih sporazuma.
Nećeš Z4? Onda Oluja i tužba za ratnu štetu.
Nećeš međunarodne posmatrače na Kosovu? Onda ultimatum u Rambujeu.
Nećeš Rambuje? Onda bombardovanje, kapitulacija i potpisivanje još gore ponude.
Nećeš podelu Kosova? Onda ćeš sa celim Kosovom razgovarati na međudržavnom nivou.
Nećeš Ahtisarijev plan? Ona ćeš da moliš da se odredbe i nadležnosti iz istog sprovode bar na severu Kosova kad više drugde ne može.
Nećeš ni to? E onda se vratiti gore na odbijanje Z4 plana da vidiš posledice...

Zar je zaista moguće da smo toliko nesposobni da razumemo momenat i situaciju u kojoj se nalazimo? Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ - on hoće opet!

Sima

pre 11 godina

Super, posaljite i vi njima odgovor u stilu "ne mozemo da prihvatimo ali necemo ni da odbijemo". Zavlacite ih kao sto zavlacite i ovaj jadni narod, neka Vucic stavi na papir onu svoju praznu pricu kao sto je pricao na RTS-ovom Dnevniku pre neki dan

007

pre 11 godina

Ovakav sporazum treba prihvatiti sad ili nikad. Ne bi bilo dobro da posle par godina mrcvarenja prihvatimo isti dokument u mozda jos gorem obliku. A do tada privreda jos u gorem stanju, vize uvedene, odumrlo 100 sela, 50% nezaposleni... Sad je mozda vreme da se spase ono sto je jos spasiti moze. A nakon toga podignimo natalitet, ojacajmo privredu, lobirajmo po belom svetu, vratimo ugled i sve oteto. Ima posla za 100 godina. Vaspitajmo generacije koje dolaze da se bolje snadju nego sto smo se mi snasli.

za promenu recite istinu

pre 11 godina

Napravite dogovor, morate! Nema ni smisla ni svrhe da se to odlaze, svako odlaganje samo pogorsava stanje i uvek uvek uvek je ono sto se potpise kasnije, losije od onoga sto je ranije bilo ponudjeno.

Marko

pre 11 godina

Glavnu odluku treba do donesu gradjani na izborima jer ne moze se ocekivati da bilo ko donese odluke protivno volji vecine. Politcika i vojna neutralnost je jedini nacin, dok se situcija u bankrotiranoj Evropi ne sredi a verovatno ni nece.

Milica

pre 11 godina

Da li Brisel poslao papir ili ne , ponuda će biti ista. Na našem pregovaračkom timu je hoće li ili ne poslati zvaničan odgovor . Ako sada se ne prihvati ponuđeni sporazum , sledeća ponuda će biti još lošija. Očigledno da ni Priština kao ni EU nemaju nameru da bilo šta menjaju od onog što je bilo ponuđeno na poslednjem sastanku u Briselu. Srbija se nalazi u veoma delikatnoj situaciji. Koju god odluku donesu neće biti dobra za Srbiju. Moraju da se odluče za onu koja je manje štetna.

Aleksandar

pre 11 godina

Jedan iskren i dobronameran savet svim normalnim ljdima koji trenutno zive na Kosmetu: Ukoliko vam je tesko da prihvatite da zivite tu gde ste sada, pakujte polako kofere. Na zalost niste prvi koji su to vec prosli. Mnogi su bili u slicnim situacijama. Njihova deca, rodjena nakon seobe, danas su na pragu punoletstva, imaju normalne zivote, a starog zavicaja se secaju samo po pricama jer ga nikada nisu dozivela. Tuga, ali zivot mora dalje. Od nas zavisi u kom smeru.

Simon

pre 11 godina

Po ovome sada ispada da neko kod nas treba da kaže "potpisaćemo" i onda da sačeka da mu donesu papir koji će potpisati. Pri tome i da nije baš siguran ni šta tu sve piše ali da mu je veoma jasno da je sigurno nešto loše. Koliko loše mislite da je ako već niste uspeli "da pohvatate stvari"? Nama je ovde već odavno svima loše, nikud napred, sve stoji... i ono što je sigurno i što smo svi odavno naučili, uvek može i gore.
Dakle, tražiti dokument mailom, pa ići na Find i pretražiti po rečima kao što su "kapitulacija Srbije" i slično, pa ako nema- najbolje potpisati.

Marko

pre 11 godina

Zasto bi EU pravila kompromise kad ladno mogu da ostvare sta god pozele.Taci protera Srbe mi cutimo ili napadnemo pa nas oni ucutkaju bombama i tako kao poslednjih 20 godina.Sve ce biti nepovoljnije a o Kosovu oni ni ne zele vise pregovore.Pregovarace se o drugim delovima Srbije ovde su silom stavili tacku.Pregovara se pre rata a ne posle izgubljenog rata,posle se prihvataju uslovi tako uvek bilo i bice a ko pobedi diktira uslove nista novo.Kada je Austrougarska izgubila rat oprostila se od Vojvodine ne dobrovoljno sigurno nego silom!

papir

pre 11 godina

kakav zvanican papir ocekuju od brisela nece dobiti nikakav jer su sve papire iz brisela potrosili treba sami da posalju prihvatam ili ne prihvatam a ako je tacna vest da je taci prihvatio pa posle odustao to znaci da se u pregovore umesala amerika jer je procenila da su njeni interesi ugrozeni tj tele komunikacije i trepca cista voda a i ima najvecu bazu tamo sto znaci i najveca ulaganja i ocekuje naj vecu zaradu iz svoje kolonije a pritisci na potpisivanju nekakvog papira za nesto sto je vec nezavisno ima za cilj da to nazovimo nezavisno i zvanicno postane nezavisno i drzava a to bas i nece moci jer u nekom buducem vremenu srbija ce mocida trazi odstetu za eksplociju svojih bogatstava a to sa potpisanim papirom nece moci mozda ce ovo nekima izgledati glupo ali postovanje ugovora na zapadu je vazna stavka u njihovom radu i poslovanju zbog toga oni samo vojni kapital danas unose na kosovo

Boldrik ima lukav plan

pre 11 godina

Najpoštenije je da se postojeći-nepostojeći papir-sporazum ne prihvati i da Vlada da ostavku i da se ide na vanredne parlamentarne izbore u najkraćem mogućem roku bez velikih kampanja, jer manje više se zna ko šta priča, misli, radi, pa nek narod da ocenu i ovih pregovora i ekonomije i korupcije i departizacije i svega ostalog...

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija bi do utorka trebalo da odgovori na predlog sporazuma s Prištinom, ali iz Brisela pregovaračkom timu još nije stigao nikakav zvanični papir, pišu mediji.

Bre, ovi "mediji" u Srbiji su NACISTO POBUDALILI ?
Svako pa cak i oni "neobavesteni" znaju da NIKO vise Srbiji nece poslati NIKAKAV papir i da su pregovori u Briselu prekinuti tako sto je Srbija zatrazila jos malo vremena "da se preslisa" i da SAMO "dojavi" G-dji Ketrin Eston "da li prihvata ono sto je odbila u Briselu ili ostaje pri svojem odbijanju onog odbijenog" !
Kakav bre papir ?

Srdjan

pre 11 godina

Braćo Srbi sa Kosova,najbolje bi bilo da dođete u Srbiju i tu nastavite život.Mnogo je izbeglica u prethodnih 20 i više godina došlo u Srbiju sa različitih strana,nažalost.Nekoliko desetina hiljada ljudi bi i ovakva Srbija mogla da primi.Znam da ovo nije "civilizacijski" predlog i da se kosi sa mnogim savremenim načelima i principima,ali je,bojim se,jedini realan i ostvariv.

Sir Oliver

pre 11 godina

Pa potpisali ne potpisali situacija na Kosovu bice ista. Pametnom coveku bi bilo logicno da je bolje potpisati. Srbija, kao porazena strana nema sta mnogo da bira. Ne verujem da cemo nesto dobiti potpisivanjem ali mislim da mozemo da izgubimo nepotpisivanjem.

JOVA

pre 11 godina

Ako je to Evropa koja ocigledno vise drzi stranu narodu koji gradi grzavu na organima nesretnih ljudi onda ja zaista ne znam zasto se nama zuri da im se pridruzimo.

Aca

pre 11 godina

Kažu da u slučaju da im se predlog ne svidi neće poslati nikakav odgovor i očekuju da im takvima neko uopšte šalje predlog? Naši političari nemaju dovoljno diplomatskog šlifa, znaju samo da sami sebi postave "crvene linije" koje ih posle dovedu u bezizlaznu situacuju. Nesposobnjakovići zbog kojih zemlja propada već 25 godina.

čalić

pre 11 godina

Sigurno je da drugog rešenja sem kompromisa nema, ali pravednog kompromisa, a da bi se došlo do pravednog kompromisa i albanska strana mora da popusti. Međutim, ovo što je ponuđeno nije ni blizu pravednog kompromisa. Ovo je jedna vrsta kapitulacije Srbije, i to ne treba potpisati ni po koju cenu.

TVRTKO

pre 11 godina

Ne treba nama nikakav papir jasno nam je poruceno,a i svi znamo sta je glavni uslov,tako da vaznost tog nadolazeceg papira je po meni nebitna.Srbija treba da se odluci kojim ce putem,ali se bojim da i ako pristanemo na poslednje ucene,dobijanje datuma koje samo po sebi neznaci nista jer mogu proci godine dok mi dodjemo na red,nam ipak bude uskraceno.

Maraja

pre 11 godina

Srpska posla! Jedno dete spasavaju dajući svu medijsku podršku, stotine i hiljade dece, takođe bolesne, zaboravljaju! Četrdesetak hiljada Srba sa severa Kosova treba da dobije nekakvu autonomiju, i sve se koncentrisalo na to. A gde su Srbi izvan K.Mitrovice? I kad bi srpski pregovarači dobili tu autonomiju policije i sudova ne bi ništa rešili, osim što bi zadovoljili svoju političku sujetu(i verovatno još nečiju). Mnogo veći broj Srba time ne dobija ništa! Pravda? U pamet se!

TINA

pre 11 godina

Isčeprkajmo po svojoj duši i bacimo pogled prema svima našim prognanim ljudima i dozvolimo toj evropi da umre bez nas a polet koji koji smo imali prema njima pretvorimo u novu snagu koja treba da se javi u nama.

KRIS

pre 11 godina

To sto nam EU radi je sramota a sve da bi udovoljili albanskom rezervatu. Kad malo bolje razmislim sta ce nam EU, zbog cega jurimo ka onima koji nam sve ovo rade?

Morovićki Robin Hud

pre 11 godina

hajde da vidimo taj papir i o čemu Srbija da se izjašnjava. Očigledno su pokušali nešto na brzaka da smuljaju našu delegaciju ali ste se gospodo prešli.
Ministar Vučić je presudio jer je čovek pravnik i zna sa kim ima posla u razgovorima. Tako se ne razgovara sa njim.

kaća ns

pre 11 godina

Nikolić i Vučić su, kao odgovorni i pošteni političari, jasno pokazivali da žele da razgovaraju o problemu Kosova, i da žele da se dođe do kompromisa. Srbija teži članstvu u EU, ali ne po svaku cenu, i ne po cenu priznanja nezavisnosti Kosova. Međutim, izgeda da su EU i USA upravo to namerili, i da će krajnji uslov za članstvo u EU biti priznanje nezavisnosti Kosova. Zbog toga je najbolje ići na referendum pa neka narod kaže da li je za EU ili Kosovo.

olivera

pre 11 godina

Oćigledno je da imaju samo jedan cilj i samo su njega izučili.Beograd mora da potpiše papir ako to ne uradi,biće kažnjen:nama datuma ,sankcije ko zna mozda i bombardovanje...Situacija im je očigledno iskočila iz šablona pa im sada treba vremena da taj polu- odkucani i polu- ručno napisani zapis predvore u jednu celinu.A za takve u tom poslu treba malo više vremena...

GoranB

pre 11 godina

Zestoko su nas ucenili ili kapitulacija ili nas nece biti,znaci nema nista ni integracija,ni datuma,ni kredita ni investicija.....sa druge strane predajemo nase ljude Tacijevim zverima.....sta ciniti????????

CheZoran

pre 11 godina

E.Kišon poručuje da je papir poslat ali da se zagubio. Prema nepotvrdjenim vestima dvojice madjarskih mornara, poslednji put je vidjen u jednom noćnom baru u glavnoj afričkoj luci u Banguiu u Centralnoafrićkoj Republici.

branka bor

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo. Srpskoj strani je ponuđen ponižavajući predlog. Samo ukoliko EU i Amerika žele da popuste, i da Zajednice Srpskih Opština dobiju ovlašćenja koja traži Srbija, onda će biti nekog efekta od Vučićevog prisustva razgovorima.

IVA

pre 11 godina

Pa EU ce pokusati da slomi sve sto je Srpsko da bi udovoljilji Kosovskom rezervatu. Gadi mi se EU i svi koji prave karijere na muci Srpskog naroda.

kresmed

pre 11 godina

Ne treba biti ni razočaran ukoliko Srbija sada ne dobije taj datum, jer će ga dobiti u nekom narednom periodu. Sve ovo što je urađeno, a tu mislim pre svega na borbu protiv korupcije i kriminala, ispravljanje nepravilnosti u reformi pravosuđa i slično, je dobro za Srbiju, i ne bi trebalo da je to rađeno samo zbog dobijanja tog datuma, već zbog stvaranja uređene i moderne Srbije.

bojša

pre 11 godina

Amerikanci i EU su želeli da nađu nekog od trojice srpskih političara, Nikolića, Vučića i Dačića koji će popustiti i da tako izazovu nejedinstvo državnog vrha Srbije. Očigledno je da Amerikanci i EU igraju na kartu Dačića, kao najslabije karike, i da ne bi Vučića, Dačić bi očigledno prihvatio i ovako ponižavajuće rešenje za Srbiju. Međutim, svi su izgledi da ni Vučić, ni Nikolić, neće popustiti u svojim zahtevima, i to je dobro.

nikola drezgić

pre 11 godina

Pročitao sam gomilu izjava naših političara na ovu temu! Pročitao sam i bezbroj komentara nadajući se da ću shvatiti o čemu se ovde radi,ali mi nekako ne polazi za rukom! Ljudi,ja razumem kad ovi iz naše delegacije koja je bila na pregovorima kažu da nije bilo dogovora jer je ono što su nam ponudili neprihvatljivo! Ali,kad nakon toga čujem od istih likova izjave da moramo da se odlučimo do 10- og da li prihvatamo ili ne i da mi ne smemo da se igramo sa našom evropskom budućnošću i moramo izabrati manje zlo,tek tad mi ništa nije jasno? Šta mi treba do 10-og da odlučimo ako smo već odbili nešto što nije prihvatljivo!? Nadam se da postoji neki komentator koji bi to mogao da mi objasni!?

staniša

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo.

JELKA

pre 11 godina

Ovo nije EU koju smo mi prizeljkivali i kojoj se se nadali, ovo je jedno veliko nista, jer ova EU je otvoreno rekla da podrzava sav kriminal i zlocine od strane albanskog naroda i njihove vlasti.

ašov

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

BJJ

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se nasi politicari stalno iznenadjuju jednostranoscu i neprincipijelnoscu zapadnih pregovaraca. Pa oni su predstavnici istih organizacija i interesa koji su Srbiju bombardovali upravo zbog neprihvatanja za Srbiju neprihvatljivih uslova. Da li nasi novi pregovaraci uvek zaista misle da su oni posebni, i da ce njih tretirati kao sebi ravnim? Srbija ne pregovara. Srbija se ucenjuje i ponizava. Srbiji se nudi sargarepa u vidu nekakve pomoci ako prihvati i nove sankcije ako odbije.Tezak izbor...

Kišni čovek

pre 11 godina

Možda imamo veliki pregovarački kapacitet ali glavno pitanje je šta će nam doneti papir iz Brisela! Ne treba grlom u jagode već polako rezonovati šta će desiti ako prihvatimo i šta ako ne. Verujem u pregovarački tim, verujem u Vučića koji je jedini smeo da pokaže zube ucenama i lošim kopijama Rambujea.

Impala

pre 11 godina

Kakvog papira? Jel za printere? Ima povoljog po marketima, kupio sam danas jedan ris 500 listova... neka vicepremijer lupi sakom o sto, o kakvim papirima se sada prica, neka daju neko resenje povoljnije za nas.

Maslacak

pre 11 godina

I vise nego dovoljno Srbija je tokom ovih pregovora popustala i cinila ustupke.Dosao je red na Pristinu da popusti i da cini ustupke,jer Srbija je dosla do crvene linije koju ne sme preci...

Ruma22400

pre 11 godina

Po komenatrima nekih naših građana, vidim da su veoma raspoloženi da dočekaju i prihvate buduće izbeglice sa Kosova?! Ne znam kako je moguće prihvatiti i potpisati nečiju misao iz glave...da pri tome nije preneta na papir? Podrška našem timu!

zdr

pre 11 godina

DW, danasnje izdanje na srpskom, pise da u BRX smatraju da je svima sve jasno i porucuju da samo cekaju odgovor.

Ocigledno je da niko ne namerava da salje dodatne papire ni u BG ni u PR.

Ovo pisem da slucajno ne dodje do zabune i pokvarenih telefona.

natasa

pre 11 godina

Na papiru iz Brisela je jedno veliko NISTA za nas!!!Jasno nam je to,jer da je drugacije bio bi potpisan.Nema potrebe ni da upoznaju javnost sa njegovim sadrzajem,svakom iole razumnom coveku je jasno sta taj papir sadrzi.

srbin

pre 11 godina

Ako ne potpisete gurate ovaj narod u bedu jos vecu a Pristina ce u svojoj drzavi silom zauzeti te 3 opstine na severu koje su veoma male. I tada cete jos goru stvar napraviti. Pa nece valjda cela Srbija biti talac nekolilcine ljudi sa Kosova? A plus sto ce tim dole ljudima biti jos gore nego sada. Jer Mitrovica ce biti jedna opstina u kojoj su naravno albanci vecina!

Morovićki Robin Hud

pre 11 godina

hajde da vidimo taj papir i o čemu Srbija da se izjašnjava. Očigledno su pokušali nešto na brzaka da smuljaju našu delegaciju ali ste se gospodo prešli.
Ministar Vučić je presudio jer je čovek pravnik i zna sa kim ima posla u razgovorima. Tako se ne razgovara sa njim.

kaća ns

pre 11 godina

Nikolić i Vučić su, kao odgovorni i pošteni političari, jasno pokazivali da žele da razgovaraju o problemu Kosova, i da žele da se dođe do kompromisa. Srbija teži članstvu u EU, ali ne po svaku cenu, i ne po cenu priznanja nezavisnosti Kosova. Međutim, izgeda da su EU i USA upravo to namerili, i da će krajnji uslov za članstvo u EU biti priznanje nezavisnosti Kosova. Zbog toga je najbolje ići na referendum pa neka narod kaže da li je za EU ili Kosovo.

Verica

pre 11 godina

To be or not to be, that is the question. Potpisati ili ne? Jesmo li mi u Evropi (sem geografski)? Nismo. Hoćemo li ikada biti? Teško.Šta onda gubimo? San? Tako je: gubimo SAN, jedan od onih neostvarivih. Čime smo povredjeni? Nepravdom. Primili su u tu Evropu i bankrot-države, i brkate žene, i mečke koje igraju, i ciganske karavane, i osvedočene naciste. Nema koga nisu. Jesmo li mi gori od svih gore navedenih? Hajde da ne poverujemo u to. Hajde da poverujemo da su oni koji nas primaju zapravo skup sivih administratora bez sadržaja, koji ozbiljnim političarima prethodnih vremena ne bi mogli ni cipele da glancaju. Da ceo današnji politički sistem funkcioniše na najstrašnijim predrasudama.Da su današnji Evropljani potomci dobrih očeva i još boljih đedova - zapravo lenji neradnici i foliranti koji olako troše ono što su prethodne generacije vekovima sticale. Zato i propadaju. Jesu li nam oni spasioci i investitori? Jadnog nam spasa. Jesmo li mi njihova jeftina robovska snaga, i još jeftinije meso u budućim ratovima? Jesu li nas dovoljno ponizili, obezvredili kao ljudska bića sa pravom na život, i nekakvu sreću? Naši životi su bezvredni, naša imanja više nemaju tapije, ni naši rasprodati organi vadjeni in vivo nemaju nikakvu vrednost, čak ni kao novinska vest. Nema nas u toj Evropi, u koju smo verovali.Ne postojimo. Dosta je bilo. Sem ako i dalje ne mislimo da je ona šargarepa kojom nam mašu, već dobro osušena i sparušena – zalogaj koji zaslužujemo.

Kišni čovek

pre 11 godina

Možda imamo veliki pregovarački kapacitet ali glavno pitanje je šta će nam doneti papir iz Brisela! Ne treba grlom u jagode već polako rezonovati šta će desiti ako prihvatimo i šta ako ne. Verujem u pregovarački tim, verujem u Vučića koji je jedini smeo da pokaže zube ucenama i lošim kopijama Rambujea.

staniša

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo.

Marko

pre 11 godina

Glavnu odluku treba do donesu gradjani na izborima jer ne moze se ocekivati da bilo ko donese odluke protivno volji vecine. Politcika i vojna neutralnost je jedini nacin, dok se situcija u bankrotiranoj Evropi ne sredi a verovatno ni nece.

bojša

pre 11 godina

Amerikanci i EU su želeli da nađu nekog od trojice srpskih političara, Nikolića, Vučića i Dačića koji će popustiti i da tako izazovu nejedinstvo državnog vrha Srbije. Očigledno je da Amerikanci i EU igraju na kartu Dačića, kao najslabije karike, i da ne bi Vučića, Dačić bi očigledno prihvatio i ovako ponižavajuće rešenje za Srbiju. Međutim, svi su izgledi da ni Vučić, ni Nikolić, neće popustiti u svojim zahtevima, i to je dobro.

ašov

pre 11 godina

Srbija je utvrdila neku granicu do kada može da popušta, i preko toga Srbija ne sme popuštati ni po cenu datuma. Treba staviti do znanja i Albancima i evropskim zvaničnicima da Srbija nije spremna da pristane na bilo kakav dogovor, zarad dobijanja datuma.

KRIS

pre 11 godina

To sto nam EU radi je sramota a sve da bi udovoljili albanskom rezervatu. Kad malo bolje razmislim sta ce nam EU, zbog cega jurimo ka onima koji nam sve ovo rade?

JOVA

pre 11 godina

Ako je to Evropa koja ocigledno vise drzi stranu narodu koji gradi grzavu na organima nesretnih ljudi onda ja zaista ne znam zasto se nama zuri da im se pridruzimo.

za promenu recite istinu

pre 11 godina

Napravite dogovor, morate! Nema ni smisla ni svrhe da se to odlaze, svako odlaganje samo pogorsava stanje i uvek uvek uvek je ono sto se potpise kasnije, losije od onoga sto je ranije bilo ponudjeno.

IVA

pre 11 godina

Pa EU ce pokusati da slomi sve sto je Srpsko da bi udovoljilji Kosovskom rezervatu. Gadi mi se EU i svi koji prave karijere na muci Srpskog naroda.

čalić

pre 11 godina

Sigurno je da drugog rešenja sem kompromisa nema, ali pravednog kompromisa, a da bi se došlo do pravednog kompromisa i albanska strana mora da popusti. Međutim, ovo što je ponuđeno nije ni blizu pravednog kompromisa. Ovo je jedna vrsta kapitulacije Srbije, i to ne treba potpisati ni po koju cenu.

branka bor

pre 11 godina

Vučić je i pre poslednje runde razgovora izneo potpuno ispravan stav da ništa neće vredeti njegovo prisustvo razgovorima, ukoliko se ponudi opet isti papir koji je ponuđen na poslednjoj rundi pregovora, ili papir sa nekim minimalnim promenama, i tako je i bilo. Srpskoj strani je ponuđen ponižavajući predlog. Samo ukoliko EU i Amerika žele da popuste, i da Zajednice Srpskih Opština dobiju ovlašćenja koja traži Srbija, onda će biti nekog efekta od Vučićevog prisustva razgovorima.

007

pre 11 godina

Ovakav sporazum treba prihvatiti sad ili nikad. Ne bi bilo dobro da posle par godina mrcvarenja prihvatimo isti dokument u mozda jos gorem obliku. A do tada privreda jos u gorem stanju, vize uvedene, odumrlo 100 sela, 50% nezaposleni... Sad je mozda vreme da se spase ono sto je jos spasiti moze. A nakon toga podignimo natalitet, ojacajmo privredu, lobirajmo po belom svetu, vratimo ugled i sve oteto. Ima posla za 100 godina. Vaspitajmo generacije koje dolaze da se bolje snadju nego sto smo se mi snasli.

JELKA

pre 11 godina

Ovo nije EU koju smo mi prizeljkivali i kojoj se se nadali, ovo je jedno veliko nista, jer ova EU je otvoreno rekla da podrzava sav kriminal i zlocine od strane albanskog naroda i njihove vlasti.

TINA

pre 11 godina

Isčeprkajmo po svojoj duši i bacimo pogled prema svima našim prognanim ljudima i dozvolimo toj evropi da umre bez nas a polet koji koji smo imali prema njima pretvorimo u novu snagu koja treba da se javi u nama.

kresmed

pre 11 godina

Ne treba biti ni razočaran ukoliko Srbija sada ne dobije taj datum, jer će ga dobiti u nekom narednom periodu. Sve ovo što je urađeno, a tu mislim pre svega na borbu protiv korupcije i kriminala, ispravljanje nepravilnosti u reformi pravosuđa i slično, je dobro za Srbiju, i ne bi trebalo da je to rađeno samo zbog dobijanja tog datuma, već zbog stvaranja uređene i moderne Srbije.

gbg

pre 11 godina

"Novosti" navode da "ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi".
Kakva depresija i tumaranje srbskog tima, Brisel ocekuje odgovor DA ili NE? dok Srbija ocekuje da EU odustane od svojih stavova i posalje papir da ce srbi dobiti sva ovlascenja.
Da li ce neko preuzeti odgovornost za to sto ce Srbiju dovesti do bankrota i udaljiti je 100 svetlosnih god od evropskih vrednosti? Cisto sumnjam.

Radoš

pre 11 godina

Mene ne tangira taj ultimativni zahtev naših EUropskih "prijatelja", znam da ima hiljade ruku koje bi ga potpisale. Iako sam za to da na ruke tog koji to učini (a naći će se takav) momentalno stave lisice i da se protiv istog i njegovih saizvršilaca pokrene proces za veleizdaju, mene i milione Srba zanimaju pitanja odnosa plata i cena, razbijanja monopola i stranih banaka (koje nas deru visokim kamatama a sav kajmak iznose iz Srbije), smanjenja poreza i taksi na sve i svašta kojima nas država čerupa, pokretanja industrije i uspostavljanja meritokratije, i tako u nedogleg... A EU i Kosovo su mi se za ovih 14 godina popeli na vrh glave, dosta više o ti nebuloznim paravanima za skrivanje od konkretnih životnih pitanja!

GoranB

pre 11 godina

Zestoko su nas ucenili ili kapitulacija ili nas nece biti,znaci nema nista ni integracija,ni datuma,ni kredita ni investicija.....sa druge strane predajemo nase ljude Tacijevim zverima.....sta ciniti????????

olivera

pre 11 godina

Oćigledno je da imaju samo jedan cilj i samo su njega izučili.Beograd mora da potpiše papir ako to ne uradi,biće kažnjen:nama datuma ,sankcije ko zna mozda i bombardovanje...Situacija im je očigledno iskočila iz šablona pa im sada treba vremena da taj polu- odkucani i polu- ručno napisani zapis predvore u jednu celinu.A za takve u tom poslu treba malo više vremena...

papir

pre 11 godina

kakav zvanican papir ocekuju od brisela nece dobiti nikakav jer su sve papire iz brisela potrosili treba sami da posalju prihvatam ili ne prihvatam a ako je tacna vest da je taci prihvatio pa posle odustao to znaci da se u pregovore umesala amerika jer je procenila da su njeni interesi ugrozeni tj tele komunikacije i trepca cista voda a i ima najvecu bazu tamo sto znaci i najveca ulaganja i ocekuje naj vecu zaradu iz svoje kolonije a pritisci na potpisivanju nekakvog papira za nesto sto je vec nezavisno ima za cilj da to nazovimo nezavisno i zvanicno postane nezavisno i drzava a to bas i nece moci jer u nekom buducem vremenu srbija ce mocida trazi odstetu za eksplociju svojih bogatstava a to sa potpisanim papirom nece moci mozda ce ovo nekima izgledati glupo ali postovanje ugovora na zapadu je vazna stavka u njihovom radu i poslovanju zbog toga oni samo vojni kapital danas unose na kosovo

BJJ

pre 11 godina

Nije mi jasno zasto se nasi politicari stalno iznenadjuju jednostranoscu i neprincipijelnoscu zapadnih pregovaraca. Pa oni su predstavnici istih organizacija i interesa koji su Srbiju bombardovali upravo zbog neprihvatanja za Srbiju neprihvatljivih uslova. Da li nasi novi pregovaraci uvek zaista misle da su oni posebni, i da ce njih tretirati kao sebi ravnim? Srbija ne pregovara. Srbija se ucenjuje i ponizava. Srbiji se nudi sargarepa u vidu nekakve pomoci ako prihvati i nove sankcije ako odbije.Tezak izbor...

...marko

pre 11 godina

Moramo da shvatimo da je ovo win win situacija za EU. Ako pristanemo na ovo poniženje, pobedili su, ako ne pristanemo, opet su pobedili pošto nas ne žele. Zemljma koje su želeli ili u kojima su imali interese su spustili lestvicu koliko je trebalo a na nama šilje olovku. Naši političari moraju da pojedu jednu od žaba i da prestanu da nas dovode u ovakve situacije.

Sax

pre 11 godina

Ne samo da ste se, gospodo, zafarbali u ćoše nego se sad pravite i blesavi. Ako nemate papir iz Brisela, ja ću da vam izdiktiram šta u njemu piše. Piše da smo bankrotirali politički, finansijski, vojno, moralno i na svaki drugi mogući način. E tu dole ima jedna crta, tu nek se potpiše Vojvoda od Mastera ili Prvi PotpreCednik. Jasno?

TXC

pre 11 godina

SPS, SNS i njihovi sateliti: da li ste zaista mislili da ćete proći nekažnjeno za sve što ste radili tokom devedesetih, na Kosovu i drugde? E pa evo vam ga--trebalo je dosta godina, ali konačno stigao račun na naplatu: birajte, "kapitulacija" ili izolacija zemlje!

I nemoj slučajno da počinjete neku priču kako treba svi sad da se ujedinimo i da tražite podršku opozicionih stranaka--nema šanse, ovo je vaš problem, vi ćete morati da podnesete potpuno sami odgovornost za šta god sad uradite--to znači biti na vlasti, lako je kritikovati iz opozicije kao što ste vi dugi niz godina radili i pričali kako imate savršeno rešenje za Kosovo.

Ajde sad da vas vidimo!

Boldrik ima lukav plan

pre 11 godina

Najpoštenije je da se postojeći-nepostojeći papir-sporazum ne prihvati i da Vlada da ostavku i da se ide na vanredne parlamentarne izbore u najkraćem mogućem roku bez velikih kampanja, jer manje više se zna ko šta priča, misli, radi, pa nek narod da ocenu i ovih pregovora i ekonomije i korupcije i departizacije i svega ostalog...

Vanja Petrovic

pre 11 godina

Da sam ja na mestu gospođe Ešton odavno bih digla ruke od zemalja poput Srbije i Kosova. Sa jedne strane imamo Srbiju koja želi nazad Kosovo ali bez dva miliona Albanaca sa kojima ne zna šta bi; ili sa dva miliona Albanaca koji bi bili većina u Skupštini Srbije ako bi nanovo se Kosovo pripojilo Srbiji.
Sa druge strane imamo nacionaliste Albance, nezaposlenost, neobrazovanost na Kosovu koje želi da ima prevlast na celoj svojoj teritoriji i nema "sluha" za bilo koju vrstu kompromisa.

Zato ćemo ostati sami, mi i komšije Albanci u zapećku, na marginama, oduzeće nam i beli Šengen, zatvoriti nas i blokirati da ne izvozimo zatrovano mleko, meso i žitarice. Nadam se da će dosta njih iz Srbije uspeti da pobegne iz Srbije dok je to još moguće. Tuga!!!

Да ми екслодира теча у трамвају...

pre 11 godina

Ово пре личи на шибицарење а не на озбиљне преговоре о судбини милиона људи и новим границама на Балкану. Или пак на захтев за безусловну капитулацију, за коју је потребан само бланко потпис одговорног лица, а други ће већ написати шта било.

osmeh

pre 11 godina

Dok se ne pojavi političar koji bude jasno naglas rekao: "Izgubili smo rat, nemojmo se i dalje praviti ludi" ova šizofrenija će rastakati našu državu.

Sima

pre 11 godina

Super, posaljite i vi njima odgovor u stilu "ne mozemo da prihvatimo ali necemo ni da odbijemo". Zavlacite ih kao sto zavlacite i ovaj jadni narod, neka Vucic stavi na papir onu svoju praznu pricu kao sto je pricao na RTS-ovom Dnevniku pre neki dan

Srdjan

pre 11 godina

Braćo Srbi sa Kosova,najbolje bi bilo da dođete u Srbiju i tu nastavite život.Mnogo je izbeglica u prethodnih 20 i više godina došlo u Srbiju sa različitih strana,nažalost.Nekoliko desetina hiljada ljudi bi i ovakva Srbija mogla da primi.Znam da ovo nije "civilizacijski" predlog i da se kosi sa mnogim savremenim načelima i principima,ali je,bojim se,jedini realan i ostvariv.

CheZoran

pre 11 godina

E.Kišon poručuje da je papir poslat ali da se zagubio. Prema nepotvrdjenim vestima dvojice madjarskih mornara, poslednji put je vidjen u jednom noćnom baru u glavnoj afričkoj luci u Banguiu u Centralnoafrićkoj Republici.

Duro

pre 11 godina

"ako Srbija od Evropske unije ne dobije predlog sporazuma sa Prištinom, koji bi uključio konkretna ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, Beograd neće ni slati Briselu formalan odgovor na usmenu ponudu, koja je već odbačena na poslednjoj rundi"

Prvo svi kažu nema papira na stolu već razgovorama o elementima rešenja, a sada: ako ne dobijemo papir s predlogom koji nama odgovara nećemo se niti udostojiti odgovoriti na predlog koji smo čuli i već ga odbili - pa šta ste tamo sve rekli i rečeno vam je da je rok za odgovor taj i taj; a vi kao mala deca: nećemo odgovoriti jer nije po našem ... al će da vas još više cene i poštuju ako tako radite ...

ZMAJ

pre 11 godina

Trebalo mi je skoro godinu dana da shvatim sta je Nikolic mislio kada je uporno ponavljao da ima resenje za Kosovo. Eureka. Dovedes zemlju u pat poziciju i onda priznas nezavisnost. MUDRO, nema sta.

Aca

pre 11 godina

Kažu da u slučaju da im se predlog ne svidi neće poslati nikakav odgovor i očekuju da im takvima neko uopšte šalje predlog? Naši političari nemaju dovoljno diplomatskog šlifa, znaju samo da sami sebi postave "crvene linije" koje ih posle dovedu u bezizlaznu situacuju. Nesposobnjakovići zbog kojih zemlja propada već 25 godina.

Maraja

pre 11 godina

Srpska posla! Jedno dete spasavaju dajući svu medijsku podršku, stotine i hiljade dece, takođe bolesne, zaboravljaju! Četrdesetak hiljada Srba sa severa Kosova treba da dobije nekakvu autonomiju, i sve se koncentrisalo na to. A gde su Srbi izvan K.Mitrovice? I kad bi srpski pregovarači dobili tu autonomiju policije i sudova ne bi ništa rešili, osim što bi zadovoljili svoju političku sujetu(i verovatno još nečiju). Mnogo veći broj Srba time ne dobija ništa! Pravda? U pamet se!

Simon

pre 11 godina

Po ovome sada ispada da neko kod nas treba da kaže "potpisaćemo" i onda da sačeka da mu donesu papir koji će potpisati. Pri tome i da nije baš siguran ni šta tu sve piše ali da mu je veoma jasno da je sigurno nešto loše. Koliko loše mislite da je ako već niste uspeli "da pohvatate stvari"? Nama je ovde već odavno svima loše, nikud napred, sve stoji... i ono što je sigurno i što smo svi odavno naučili, uvek može i gore.
Dakle, tražiti dokument mailom, pa ići na Find i pretražiti po rečima kao što su "kapitulacija Srbije" i slično, pa ako nema- najbolje potpisati.

Aleksandar

pre 11 godina

Jedan iskren i dobronameran savet svim normalnim ljdima koji trenutno zive na Kosmetu: Ukoliko vam je tesko da prihvatite da zivite tu gde ste sada, pakujte polako kofere. Na zalost niste prvi koji su to vec prosli. Mnogi su bili u slicnim situacijama. Njihova deca, rodjena nakon seobe, danas su na pragu punoletstva, imaju normalne zivote, a starog zavicaja se secaju samo po pricama jer ga nikada nisu dozivela. Tuga, ali zivot mora dalje. Od nas zavisi u kom smeru.

Aleksandar

pre 11 godina

Ja ne znam zašto se naši političari nadaju da će im ponuditi isti 'papir' kao i ranije pa se odmah određuju po tome u stilu da ako je isto onda neće ni da ih udostoje odgovora? Ta zar ništa iz istorije naučili niste?

Ne, sledeći 'papir' (ili u kakvoj god da je formi ponuda) sigurno neće biti isti - biće gori po nas. I tako iz runde u rundu, pa ćemo na kraju da potpišemo ono što nam danas ni u ludilu ne bi palo na pamet. Tako je uvek bilo do sad pa ne vidim zašto bi se ta svetla tradicija izmenila...

Nećeš konfederaciju? Onda rat, razdruživanje i potpisivanje međudržavnih sporazuma.
Nećeš Z4? Onda Oluja i tužba za ratnu štetu.
Nećeš međunarodne posmatrače na Kosovu? Onda ultimatum u Rambujeu.
Nećeš Rambuje? Onda bombardovanje, kapitulacija i potpisivanje još gore ponude.
Nećeš podelu Kosova? Onda ćeš sa celim Kosovom razgovarati na međudržavnom nivou.
Nećeš Ahtisarijev plan? Ona ćeš da moliš da se odredbe i nadležnosti iz istog sprovode bar na severu Kosova kad više drugde ne može.
Nećeš ni to? E onda se vratiti gore na odbijanje Z4 plana da vidiš posledice...

Zar je zaista moguće da smo toliko nesposobni da razumemo momenat i situaciju u kojoj se nalazimo? Srbin je lud, Srbin je proklet, jednom ga ubiješ - on hoće opet!

Marko

pre 11 godina

Zasto bi EU pravila kompromise kad ladno mogu da ostvare sta god pozele.Taci protera Srbe mi cutimo ili napadnemo pa nas oni ucutkaju bombama i tako kao poslednjih 20 godina.Sve ce biti nepovoljnije a o Kosovu oni ni ne zele vise pregovore.Pregovarace se o drugim delovima Srbije ovde su silom stavili tacku.Pregovara se pre rata a ne posle izgubljenog rata,posle se prihvataju uslovi tako uvek bilo i bice a ko pobedi diktira uslove nista novo.Kada je Austrougarska izgubila rat oprostila se od Vojvodine ne dobrovoljno sigurno nego silom!

Sir Oliver

pre 11 godina

Pa potpisali ne potpisali situacija na Kosovu bice ista. Pametnom coveku bi bilo logicno da je bolje potpisati. Srbija, kao porazena strana nema sta mnogo da bira. Ne verujem da cemo nesto dobiti potpisivanjem ali mislim da mozemo da izgubimo nepotpisivanjem.

Bucko razmisljam

pre 11 godina

Srbija bi do utorka trebalo da odgovori na predlog sporazuma s Prištinom, ali iz Brisela pregovaračkom timu još nije stigao nikakav zvanični papir, pišu mediji.

Bre, ovi "mediji" u Srbiji su NACISTO POBUDALILI ?
Svako pa cak i oni "neobavesteni" znaju da NIKO vise Srbiji nece poslati NIKAKAV papir i da su pregovori u Briselu prekinuti tako sto je Srbija zatrazila jos malo vremena "da se preslisa" i da SAMO "dojavi" G-dji Ketrin Eston "da li prihvata ono sto je odbila u Briselu ili ostaje pri svojem odbijanju onog odbijenog" !
Kakav bre papir ?

Impala

pre 11 godina

Kakvog papira? Jel za printere? Ima povoljog po marketima, kupio sam danas jedan ris 500 listova... neka vicepremijer lupi sakom o sto, o kakvim papirima se sada prica, neka daju neko resenje povoljnije za nas.

Ruma22400

pre 11 godina

Po komenatrima nekih naših građana, vidim da su veoma raspoloženi da dočekaju i prihvate buduće izbeglice sa Kosova?! Ne znam kako je moguće prihvatiti i potpisati nečiju misao iz glave...da pri tome nije preneta na papir? Podrška našem timu!

nikola drezgić

pre 11 godina

Pročitao sam gomilu izjava naših političara na ovu temu! Pročitao sam i bezbroj komentara nadajući se da ću shvatiti o čemu se ovde radi,ali mi nekako ne polazi za rukom! Ljudi,ja razumem kad ovi iz naše delegacije koja je bila na pregovorima kažu da nije bilo dogovora jer je ono što su nam ponudili neprihvatljivo! Ali,kad nakon toga čujem od istih likova izjave da moramo da se odlučimo do 10- og da li prihvatamo ili ne i da mi ne smemo da se igramo sa našom evropskom budućnošću i moramo izabrati manje zlo,tek tad mi ništa nije jasno? Šta mi treba do 10-og da odlučimo ako smo već odbili nešto što nije prihvatljivo!? Nadam se da postoji neki komentator koji bi to mogao da mi objasni!?

nixonn

pre 11 godina

svako jutro citam vesti kao u "danu mrmota". red ubistava, red kosova, red zarazene robe vracene iz izvoza, red rata saopstenjima sns vs ds, red megaprojekta i koridora 1x, red pretucenih vozaca gsp. Narod isti lupa,pluseve, minuse, kuka nad sudbinom i zivot ide dalje. Demokratija, protest i ideje kao da ne zive na Zapadnom Balkanu.

TVRTKO

pre 11 godina

Ne treba nama nikakav papir jasno nam je poruceno,a i svi znamo sta je glavni uslov,tako da vaznost tog nadolazeceg papira je po meni nebitna.Srbija treba da se odluci kojim ce putem,ali se bojim da i ako pristanemo na poslednje ucene,dobijanje datuma koje samo po sebi neznaci nista jer mogu proci godine dok mi dodjemo na red,nam ipak bude uskraceno.

Milica

pre 11 godina

Da li Brisel poslao papir ili ne , ponuda će biti ista. Na našem pregovaračkom timu je hoće li ili ne poslati zvaničan odgovor . Ako sada se ne prihvati ponuđeni sporazum , sledeća ponuda će biti još lošija. Očigledno da ni Priština kao ni EU nemaju nameru da bilo šta menjaju od onog što je bilo ponuđeno na poslednjem sastanku u Briselu. Srbija se nalazi u veoma delikatnoj situaciji. Koju god odluku donesu neće biti dobra za Srbiju. Moraju da se odluče za onu koja je manje štetna.

Maslacak

pre 11 godina

I vise nego dovoljno Srbija je tokom ovih pregovora popustala i cinila ustupke.Dosao je red na Pristinu da popusti i da cini ustupke,jer Srbija je dosla do crvene linije koju ne sme preci...

natasa

pre 11 godina

Na papiru iz Brisela je jedno veliko NISTA za nas!!!Jasno nam je to,jer da je drugacije bio bi potpisan.Nema potrebe ni da upoznaju javnost sa njegovim sadrzajem,svakom iole razumnom coveku je jasno sta taj papir sadrzi.

zdr

pre 11 godina

DW, danasnje izdanje na srpskom, pise da u BRX smatraju da je svima sve jasno i porucuju da samo cekaju odgovor.

Ocigledno je da niko ne namerava da salje dodatne papire ni u BG ni u PR.

Ovo pisem da slucajno ne dodje do zabune i pokvarenih telefona.