Stižu francuski i nemački poslanici

Delegacije nemačkog Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine boraviće 10. i 11. aprila u poseti Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

20:57

Default images

Naime, poslanici će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o približavanju Srbije Evropskoj uniji i dijalogu Beograda i Prištine, saopštili su danas parlamenti dveju zemalja.

Parlamentarci će se, kako je navedeno na sajtu Bundestaga, sastati s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom pravde Nikolom Selakovićem, potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i sa srpskim parlamentacima.

Previđeni su i susreti sa šefom Delegacije EU u Beogradu Vensanom Dežerom, kao i s predstavnicima Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, političkih fondacija, nevladinih organizacija i s privrednicima.

Teme razgovora su približavanje Srbije EU, dijalog Beograda i Prištine i priprema Srbije za pristupne pregovore sa Unijom, piše u saopštenju Bundestaga.

Delegaciju Odbora Bundestaga za evropske poslove predvodi predsednik tog Odbora Gunter Krihbaum iz vladajuće koalicije CDU/CSU nemačke kancelarke Angele Merkel, a ostali članovi su Ditmar Nitan (Socijaldemokratska partija), Manuel Zaracin i Mariluiz Bek (Savez '90/Zeleni).

Na čelu Delegacije Odbora francuske skupštine za evropske poslove je predsednica Odbora Danijel Oroa (grupa ekologa), a, pored nje, u delegaciji su i Kristof Kareš (vladajuća Socijalistička partija) i Mišel Erbijon (Unija za narodni pokret).

U Beogradu je u martu boravila nemačka parlamentarna delegacija, koju je predvodio Andreas Šokenhof (CDU/CSU). Šokenhof je tom prilikom poručio da je "nezaobilazni preduslov" za početak pregovora Beograda sa EU da i Beograd i Priština pokažu "jasnu volju" za "pravno obavezujuću normalizaciju odnosa".

"Vidljiva volja mogla bi biti pokazana tako što bi se dva predsednika ili dva premijera izjasnili u pisanoj formi ili usmeno, pred kamerama, da obe vlade za vreme pregovora o pridruživanju Srbije na pravno obavezujući način regulišu normalizaciju odnosa", rekao je on.

Prethodno je u februaru Vučić boravio u poseti Nemačkoj, tokom koje se između ostalog obratio članovima Odbora Bundestaga za evropske poslove, ocenivši da je Srbija ostvarila značajne rezultate i u dijalogu Beograda i Prištine i u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: