Drecun: Maltene kao u Rambujeu

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su u poslednjoj rundi dijaloga pred Srbiju postavljeni neprihvatljivi uslovi.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

14:59

Default images

Drecun smatra da se "maltene došlo u situaciju poput one u Rambujeu da se Srbiji nudi nešto za šta svi unapred znaju da ne može da prihvati, jer je ispod minimuma nacionalnih interesa".

"Činjenica je da ono što je ponuđeno kao ustupak Prištine za dogovor ne predstavlja nikakv suštinski pomak – mi nećemo da pretvorimo zajednicu srpskih opština u nevladinu organizaciju", naglasio je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da je situacija takva da nije napravljen pomak u smislu poštovanja makar "srednjeg nivoa zahteva Srbije i predloga za kompromisno rešenje".

Drecun nije želeo da govori o detaljima toga šta je tačno traženo od Srbije, navodeći da je to pitanje za one koji su učestvovali u pregovorima.

"Mi ne možemo da prihvatimo da zajednica srpskih opština bude svedena na nivo nevladine organizacije, već ona mora da ima stepen izvršnih ovlašćenja", rekao je Drecun, koji je i poslanik SNS-a.

U periodu koji je ostavljen do sledeće runde, 2. aprila, namera je, smatra Drecun, da se kupi vreme da se "spasi što se spasiti može".

On naglašava da je ono što Priština uz pomoć Brisela pokušava da ponudi neodgovorno, a "ako se želi napredak u dijalogu, moraće i drugi da se više potrude, jer Beograd je uradio sve što je mogao".

"Ako neko misli da nas sada optuži za eventualni neuspeh u postizanju dogovora, to spada u domen onoga što se ne zove realnom politikom", naglasio je Drecun.

Najveći problem u dijalogu je to što Priština nije spremna da napravi suštinski kompromis, a to je da se zajednici srpskih opština daju izvršna ovlašćenja, kaže Drecun i dodaje da ukoliko se zajednici ne da bar deo značajnihih izvršnih ovlašćenja - nema prostora za dogovor.

"Stoga je na Eštonovoj da izvrši pritisak na Prištinu", kaže Drecun.

Kako je rekao, sada je pravo vreme da se Vlada Srbije konsultuje sa Skupštinom Srbije kako bi se videlo šta treba učiniti u ovakvoj situaciji budući da se, kako je naveo, otvara prostor za spekulacije pošto nisu poznati detalji razgovora u Briselu.

"Javnost mora da zna sa kojim se problemima suočavamo, Odbor je na prošloj sednici poslao zahtev premijeru da nas obavesti – najbolje da neko iz izvršne vlasti dođe da nas obavesti i da se kaže pred nas su postvili te I te zahteve, pa da svi zajedno procenimo šta nam je činiti", rekao je Drecun.

On kaže da ipak ne vidi mogućnost da dijalog bude prekinut i naglašava da je evidentno da se pregovarči "kreću u olovnim čizmama" , ali da je svaki, pa i najmanji pomak dragocen, jer uliva nadu da će se postići održiv dogovor.

I nakon jučerašnje sedme runde pregovora Beograda i Prištine u Briselu nije postignut dogovor. Međutim, premijeri Srbije i Kosova - Ivica Dačić i Hašim Tači - saglasni su da je u dijalogu ostvaren napredak.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je, međutim, izjavio da je predlog o Kosovu koji je stavljen pred Srbiju neprihvatljiv i da Beogradu nije dat ni jedan procenat šanse da taj dokument prihvati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: