Špigl: U Italiji pobedili klovnovi

Najveći gubitnik na italijanskim parlametarnim izborima nisu stranke, niti ta zemlja, već bi to mogli biti EU i napor da konačno izađe iz krize, piše Špigl.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

13:41

Default images

Svetski investitori jasno su stavili do znanja da im nije po volji ishod izbora u Italija, a bonitetska agencija Mudi je najavila mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Italije, navodi se u tekstu "Dva klovna pobedila na izborima u Italiji" objavljenom na internet stranici nemačkog lista.

Koalicija levice osvojila je na izborima u nedelju i ponedeljak 29,55 odsto glasova, dok je koalicija desnice Silvija Berluskonija uzela 29,18 odsto glasova. Na trećem mestu je Pokret pet zvezdica komičara Bepa Grila, dok je na četvrtom mestu koalicija bivšeg tehničkog premijera Marija Montija.

Agencija Mudi navodi da će ishod izbora "povećati rizik da će stati zamajac u strukturalnim reformama ostvaren za vreme Montija". Berluskoni i Grilo, bez kojih će se teško sastaviti vlada, oštro su kritikovali mere štednje koje je sprovodio Monti.

"Završli smo prvi, ali bez povede", rekao je šef levičarske Demokratrske partije Pjer Luiđi Bersani, dok Špigl dodaje da on nije rekao da "konačno najveći gubitnik možda uopšte neće biti Italija. Najveći gubitnik bi mogla biti Evropa i njeni napori da konačno izađe iz godina krize".

Reakcija na izbore u Italiji, piše Špigl, bile su iznađujuće nediplomatske.

"Do izvesne mere, užasnut sam što su dva klovna dobila izbore", rekao je povodom rezultata Grila i Berluskonija nemački bivši ministar finansija Pir Štajbrik koji je i kandidat Socijaldemokrata za kancelara na izborima na jesen.

Nemački šef diplomatije Gido Vestervele izrazio je zabrinutost navodeći da je "odluka sada na Italiji", dok je ministar finansija Volfgang Šojble poručio da je "odluka sada na političkim liderima u Italiji da ... urade ono što je treba zemlji, naime da obrazuju stabilnu vladu koja će nastaviti uspešni put reformi".

Nediplomatski komentari nisu stigli samo iz Nemačke - šef španske diplomateije Hose Manuel Garsija-Margaljo je rekao da je rezultat italijanskih izbora "skok u nigde s pozitivnim posledicama ni za koga".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: