Dačić: Dosta više priče o izborima

Nenormalno je da u trenutku kada predstavnici vlade nastoje da reše važna državna pitanja, jedino pitanje u Srbiji jeste kada će biti izbori, kaže Dačić.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 17.02.2013.

15:22

Default images

"Ako neko hoće da ide na izbore, neka ide na izbore. Dosta mi je više tih priča. Da li idemo na izbore ili u Brisel da branimo Srbiju. Mi se ovde ubismo, a jedina priča koja ovde postoji je o izborima", rekao je premijer Srbije.

"Nenormalna je situacija da idete u Brisel, Abu Dabi, Moskvu, Vašington, a da svaki dan glavno pitanje u Srbiji bude kada će izbori. Izbori će biti onda kada vladajuća koalicija odluči ili će biti redovni", rekao je Dačić.

“Evo sada izjave da izbora neće biti do juna, ali će biti na jesen. Pa čekaj, zašto bi ja onda išao da radim loše stvari, a da onda posle toga budu izbori i da na vlast dođu neki drugi”, upitao je premijer.

Dačić je najavio da će u predstojećoj rundi dijaloga s Prištinom tema biti kako da se Kosovo i Metohija u političkom smislu organizuje dok se ne razreši pitanje statusa, ističući da Srbija učestvujući u tim razgovorima ne čini korake ka priznanju nezavisnosti Kosova.

"Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali može da prihvati da to što se zove Kosovo i Metohija bude organizovano na takav način da Srbi mogu da zaštite svoje interese i da imaju zajednicu srpskih opština", izjavio je Dačić, ističući da takozvane paralelne institucije neće biti ukinute dok god ne budu dogovorene nadležnosti zajednice srpskih opština. On je podsetio da platforma predsednika Srbije, koju su potom podržali vlada i parlament, govori o tome da Srbija ne priznaje nezavisnost, ali da priznaje Kosovo kao celinu koja je definisana rezolucijom 1244 i daje predloge kako da se Kosovo u političkom smislu organizuje dok se ne razreši statusno pitanje.

“Ja dolazim do zaključka da najveći deo onih koji su podržali ili napadali Platformu nisu je ni pročitali”, ocenio je Dačić.

"Idemo u Brisel da razgovaramo o funkcionisanju institucija, znači sa jedne strane o razrešenju paralelizma institucija, a s druge strane o posebnosti Srba, kako to definiše Ketrin Ešton, odnosno šta bi tamo postojalo kao autonomija, odnosno zajednica srpskih opština", objasnio je Dačić.

On je istakao da je opasno živeti u fatamorgani, jer niti je Kosovo nezavisno, niti Srbija ima pun suverenitet na Kosovu, tako da su neophodna rešenja koja će proisticati iz realnosti.

“I šta su uradili za 5 godina!? Za 5 godina nezavisnosti došli su do 90-ak država koje priznaju nezavisnost Kosova. U redu. Ali, mogu još 100 godina da postoje, a da ne budu priznati od strane Ujedinjenih nacija”, ocenio je Dačić dodajući da “niti je Kosovo nezavisno niti Srbija ima svoj puni suverenitet na Kosovu”.

On je istakao da ga prevashodno zanima interes građana Srbije, a ne njegova lična politička dobrobit, a da pregovore s Prištinom, ukoliko neko smatra da može da ih efikasnije vodi, treba to i da kaže.

"Mi smo sami sebi najveći neprijatelj, jer ne znamo šta hoćemo. S tog aspekta nije lako voditi delegaciju Srbije u Brisel, jer ja treba da na licu mesta donosim odluke za koje ne znam da li će ovde neko da ih podrži ili neće da ih podrži, jer svako na svoj način tumači našu državnu politiku", rekao je Dačić.

On je ponovio da nema ukidanja bilo kakvih institucija dok se ne dogovori šta će biti umesto njih.

“Ja sad treba da ih ubeđujem da mi tamo nemamo policiju, a sami Srbi kažu da imamo. Pa čekaj, šta mi pričamo!? Ja treba da ih ubeđujem da mi nemamo policiju, a sami im Srbi dali registarske tablice i podatke. Pa o čemu mi pričamo!?”

“Ja samo tražim od ovog naroda da se izjasni šta hoće. Šta hoćete, bre!? Mislim, kojim putem ćemo da idemo!?”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: