Nema Balkana bez Srbije i Turske

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio u Istanbulu da Balkana nema bez Srbije, ali da Srbija ne može na Balkanu da uradi sve potrebno bez pomoći Turske.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.02.2013.

01:12

Default images

"Turska ima skoro sve. Nešto je dao Bog, nesto ste izgradili sami. Mi imamo mnogo toga, ali nam treba pomoć da to izgradimo i podignemo. Ne treba nam pomoć koju nećemo da vratimo - vi uložite, mi ćemo da zapošljavamo, a vi opet da ubirate profit", rekao je Nikolić na 12. sednici Poslovnog saveta Srbija - Turska u Istanbulu.

Predsednik Srbije je, na kraju dvodnevne posete Truskoj, pozvao privrednike te zemlje da iskoriste Sporazum o slobodnoj trgovini koji Srbija ima sa Rusijom i koji omogućava veliki izvoz robe u tu zemlju.

"Vi znate šta znači veliko tržište, a mi vam nudimo da ga zajedno koristimo. Nemoje da propustite šansu. Nije Srbija neograničeno velika, doći će neko drugi", istakao je predsednik Srbije, navodeći kao primer veliko interesovanje iskazano tokom Samita zemalja Latinske Amerike i Kariba i EU u Čileu, ali i azijskih država.

Prema Nikolićevim rečima, truskim privrednicima otvorena su sva polja - energetika, poljoprivredna, tekstilna ili mašinska industrija, trgovina..."Mi vam nudimo sporazum koji imamo sa Ruskom Federacijom - izvoz 80 odsto robe bez carine na teritoriju Rusije, a mi to sve ne možemo da pokrijemo za hiljadu godina", kazao je Nikolić.

Privrednicima je poručio i da će imati podršku i u Vladi i u kabinetu predsednika Srbije, kao i da će Srbija uraditi sve da otkloni birokratske probleme koji postoje i da suzbije kriminal.

Nikolić je ukazao i da je razvoj što tešnje saradnje Srbije i Turske neophodan i to, kako je istakao, posebno dok dve zemlje još nisu ušle u Evropsku uniju.
"Mi smo zemlja izmedju Istoka i Zapada, o nas se otimaju i jedini i drugi. Naš je put EU, ali moramo da živimo dok ne dodje do toga, kao što i Turska to čini", rekao je Nikolić.

On je istakao da "nema Balkana bez Srbije, ali ni Srbija ne može sve na Balkanu da uradi bez Turske". "Vekovi su iza nas, istina uglavnom u sukobima, ali da saberemo to vreme od 1389. do kraja sukoba, sada bar toliko treba da provedemo u razvoju dobrih odnosa", istakao je Nikolić, navodeći da dve zemlje mnogo toga povezuje - narodi, običaji, tradicija, jezik i izvanredni odnosi rukovodstava.

"Uzalud bi bilo da privrednici saradjuju a da se vlasti ne razumeju, ali mi se sada izveredno razumemo. Predsednik Turske Abdulah Gul je rekao da će i lično da primi svakog privrednika koji odluči da saradjuje sa Srbijom i lično da ga ohrabri. Za kratko vreme sreli smo se već dva puta da pokažemo svakom gradjaninu Srbije i Turske koliko je potrebno da saradjujemo", zaključio je Nikolić.

Nikolić razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ranije danas je razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom u Istanbulu.

Nikolića, koji predvodi delegaciju Srbije u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Turskoj, patrijarh Vartolomej je primio u Vaseljenskoj patrijaršiji, a nešto ranije danas, Nikolić je obišao i Aja Sofiju - remek delo vizantijske umetnosti.

Kasnije u toku dana, predsednik Srbije će se sastati na radnom ručku s najuticajnijim turskim privrednicima, a potom će učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu.

Posetu Turskoj Nikolić će završiti večeras susretom s guvernerom Istanbula Huseinom Avnijem Mutluom.

Predsednik Srbije juče je u Ankari razgovarao s predsednikom Turske Abdulahom Gulom, a na radnom ručku i s predsednikom skupštine Džemilom Čičekom. Nakon jučerašnjeg sastanka s predsednikom Gulom, najavljeno je da će u maju biti održan trilateralni sastanak, na kome bi, pored Turske i Srbije, učestvovala i Bosna i Hercegovina.

"Turska ne odustaje od svoje aktivne uloge posredovanja na Balkanu, a posebno na prostoru bivše Jugoslavije, gde misli da svojim dobrim uslugama može da doprinese rešavanju nekih neprevaziđenih problema, naročito između srpskog i bošnjačkog naroda", kaže za Radio B92 Darko Tanasković, bivši ambasador u Ankari i Vatikanu i profesor na Akademiji za diplomatiju i bezbednost, a takođe, i na Katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta.

Tanasković dodaje da se mnogo obećavalo s turske strane, ali da je turski kapital do sada zaobilazio Srbiju.

"Mislim da je naša strana inisistirala na tome da se ta privredna priča počne konkretizovati. Pretpostavljam da na tom planu može biti pomaka. Ne treba zaboraviti da je prilikom posete Ahmeta Davutoglua, koja je formalno bila u funkciji pripreme posete predsednika Nikolića Turskoj, ali ja mislim da nije, dogovoreno bilo u razgovoru premijer Dačića da jedna velika turska delegacija na čelu sa premijerom Ergodanom dođe u Srbiju radi dogovora o privrednoj saradnji i potpisivanju određenog broja sporazuma", kaže Tanasković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: