Ambasadori i odbornici o spomeniku

Premijer Dačić pozvao je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Albance na jugu Srbije da uklone spomenik borcima OVPMB u centru Preševa.

Izvor: Beta, Danas

Sreda, 09.01.2013.

12:48

Default images

"Ja želim mirno rešenje, ako (Albanci) imaju probleme neka dodju na razgovor kod predsednika njihove vlade, a to sam ja", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

"Mi ne želimo da provociramo Albance, jer ovo što su oni uradili je provokacija", rekao je Dačić i naveo da očekuje da će spomenik biti uklonjen.

Spomeniku, kako kaže, tu nije mesto, jer je to spomenik podignut onima koji su vršili terorističke akte, onima koji su najvećim delom bili u OVK.

Dačić je istakao da je apsolutno nemoguće i u Americi da se podigne spomenik onima koji su ubijali policajce ili terorističkim organizacijama.

"To je nemoguće i u Srbiji", naglasio je premijer Dačić i ponovio da će, ako ne bude prenet ne drugu lokaciju, spomenik ukloniti državni organi Srbije.

Podsetimo, na sednicu albanskih odbornika opština na jugu Srbije, na kojoj bi trebalo da se donese odluka o spomeniku u Preševu, pozvani i predstavnici ambasada u Srbiji.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je agenciji Beta da za sada ne zna ko će se od ambasadora odazvati pozivu da prisustvuje sednici na kojoj će biti albanski odbornici iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Tema sednice koja je zakazana za 12. januar u 12 časova biće spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM) koji je postavljen u Preševu 16. oktobra 2012. godine, a za koji je državni vrh Srbije izričito naložio da bude uklonjen.

"U Preševu vlada velika uznemirenost zbog direktne pretnje od strane premijera i predsednika Srbije da će spomenik poginulim pripadnicima OVPBM biti silom uklonjen. Nije svejedno kad vam preti ni običan građanin, a kamoli premijer i predsednik", kazao je Ragmi Mustafa.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medvedju Zoran Stanković očekuje da problem spomenika bude rešen na miran i dostojanstven način uz primenu zakona Republike Srbije.

Stanković zahteva da bude pozvan na zajedničku sednicu parlamenata tri opštine sa juga Srbije.

"Vidim da su predstavnici lokalnih samouprava pozvali predstavnike medjunarodne zajednice, ali da niko od predstavnika vlasti iz Srbije nije pozvan. Ja očekujem i zahtevam od njih da prisustvujem tom sastanku", poručio je Stanković.

"Spreman sam da na poziv odbornika tri opštine prisustvujem sednici koja će biti održana u Preševu i da učestvujem u razrešenju problema", istakao je Stanković.

Po njegovim rečima, Koordinaciono telo sa predstavnicima lokalne samouprave i političkim strankama Albanaca koje deluju u tri opštine očekuje da će problem sa spomenikom biti rešen na zakonu zasnovan način, mirno i dostojanstveno, što će omogućiti i dalje nesmetan život na tom prostoru.

Stanković je rekao da Koordinaciono telo već mesec i po dana pregovora sa predstavnicima lokalne samouprave tri opštine na jugu Srbije i političkih stranaka Albanaca.

"Očekujemo da se ti pregovori povoljno završe i da se postigne rešenje koje će biti zadovoljavajuće za sve koji žive i rade na tom prostoru, kao i zadovoljavajuće za nadležne državne organe", kazao je Stanković. Albanski predstavnici na jugu smatraju da je sednica 12. januara "važan i značajan skup", na kome se "mora pronaći kompromisno rešenje kojim će svi biti zadovoljni", a za predsednika Odbora za ljudska prava u Preševu Belgzima Kamberija to podrazumeva legalizaciju spomenika, što će biti predloženo nakon skupštine 12. januara.

Skupštinu 65 odbornika Preševa, Medveđe i Bujanovca, inače, priprema radna grupa u kojoj su predstavnici svih partija, Udruženja veterana OVPMB i preševskog Odbora za ljudska prava.

Kamberi je izjavio i da pozive za skupštinu šalju danas "nekim članovima vlada Srbije i Kosova, akreditovanim ambasadorima više zemalja Evrope i SAD, predstavnicima evropskih institucija i nekim uticajnim međunarodnim organizacijama".

Kamberi kaže i da svi politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu i Preševu preduzimaju sve da se spreče bilo čiji ishitreni potezi, kako bi se stvorili uslovi da se o spomeniku palim borcima OVPMB uspostavi, kako kaže, preko potreban albansko-srpski dijalog.

"Može premijer Dačić dati nalog da se spomenik sruši. Ali taj čin nije rešenje, jer ćemo ga mi ponovo podići. I šta ćemo time postići, osim što ćemo ugrožiti mir i bezbednost svih građana u Bujanovcu i Preševu?", kaže Kamberi.

Nacionalni savet albanske nacionalne manjine u Srbiji osudio je najavljeni pokušaj uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca (OVPMB) u Preševu i predloge za izmene zastave Albanaca.

Nacionalni savet albanske nacionalne manjine osudio je, kako se navodi u saopštenju sa vanredne sednice tog tela održane u Bujanovcu, preteće i ultimativne izjave srpskih zvaničnika o uklanjanju spomenika u centru Preševa, ocenjujući da su "takve izjave podsticaj za medjunacionalne konflikte u Preševskoj dolini".

Nacionalni savet je osudio, kako je navedeno, svaki pokušaj osporavanja ili menjanja nacionalnog identiteta Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medvedji, a od svih političkih stranaka Albanaca na jugu Srbije zahteva da se ujedine i zajednički nastupaju prema Beogradu.

Diplomatski predstavnici zapadnih zemalja predložili su političkim partijama Albanaca u Preševu da sami premeste sporni spomenik pripadnicima rasformirane Oslobodilačke vojske Preševa, Medvedje i Bujanovca i Oslobodilačke vojske Kosova, iz centra Preševa na drugu lokaciju.

Ideja diplomata je da se na taj način "spreči intervencija pripadnika državnih organa Srbije", koji su najavili da će do 17. januara, za kada su u Briselu zakazani pregovori Beograda i Prištine, sporni spomenik biti uklonjen "milom ili silom".

Diplomate predlažu, prema izvorima lista "Danas", i da Nacionalni savet Albanaca "pod hitno usvoji predlog izgleda zastave albanske nacionalne zajednice na jugu Srbije", kako bi se izbeglo dosadašnje isticanje zastave Albanije na skupovima na jugu Srbije, a u skladu sa važećim zakonom o Nacionalnim manjinama.

Povodom situacije na jugu Srbije za petak su zakazane sednice skupština opština u Preševu i Bujanovcu, dok je za subotu zakazana zajednička skupština svih albanskih odbornika Preševa, Bujanovca i Medvedje.

Srpski premijer Ivica Dačić dao je rok albanskim vlastima na lokalu u Preševu da do 17. januara sami uklone spomenik poginulim pripadnicima OVPBM ili će spomenik biti nasilno uklonjen, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ranije izjavio da: "spomenik OVPBM u Preševu treba srušti u po bela dana".

Prema podacima udruženja veterana bivše OVPBM, u opštinama Preševo i Bujanovac je od završetka sukoba OVPBM i srpskih združenih snaga bezbednosti, od 2001. godine, postavljeno šest-sedam spomenika poginulim pripadnicima OVPBM na mestima na kojima su poginuli, na kojima je jasno istaknuto obeležje te organizacije, kao i albanska zastava.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPBM, koji je postavljen u Preševu, ispred zgrade Skupštine opštine, prvi je takav spomenik koji je postavljen u nekom gradu.

Danas: Albanski lideri sutra sa ambasadorima

Lideri albanskih partija sa juga Srbije razgovaraće sutra u Beogradu sa ambasadorima SAD i Velike Britanije Majklom Kirbijem i Majklom Devenportom, kao i sa šefom misije OEBS-a u Srbiji Peterom Burkhardom, o rešenju za spomenik pripadnicima OVPBM u Presevu, piše list Danas.

List Danas, pozivajući se na diplomatske izvore, piše da će sastanak sa ambasadorima biti održan pošto je premijer Srbije Ivica Dačić tražio od visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da posreduje u pronalaženju rešenja.

Ketrin Ešton je, prema diplomatskom izvoru Danasa, posle Dačićevog zahteva naložila šefu misije EU u Srbiji Vensanu Dežeru da se uključi u diplomatsku aktivnost o međuetničkim problemima u opštini Preševo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: