Putnik dobio batine, sad će prijavu

U sistemu Bus-plus kažu da neće kazniti kontrolora koji je pre dva dana pretukao putnika na Karaburmi i dodaju da razmišljaju da protiv putnika podnesu prijavu.

Izvor: Tanjug, 24sata.rs

Sreda, 26.12.2012.

13:37

Default images

U sistemu Bus plus ističu i da je pomenuti kontrolor Dane J. trenutno na kućnom lečenju zbog povišenog krvnog pritiska i da će se vratiti na posao kada se oporavi, preosi portal 24 sata.rs

Iako je nakon incidenta putnik završio u Urgentnom centru, u ovoj firmi odbacuju odgovornost kontrolora.

"Kontrolor ničim nije izazvao putnika da tako reaguje. Kada ga je zamolio da izađe iz autobusa, Dane je čak nastavio da pregleda karte ostalim putnicima, iako ga je Miloš (putnik) neprekidno vređao. Pošto je autobus stao na stanicu, Miloš je najpre izašao napolje, a onda se vratio u vozilo i nasrnuo na Daneta, koji se branio kao što bi to učinio i svaki drugi čovek. Zbog toga ga nećemo sankcionisati", kaže Darko Maksić, direktor Sektora za kontrolu.

On naglašava da su kontrolori gotovo svakodnevno na meti putnika bez karata, ali da do sada nisu izazvali nijedan sukob.

"Istog dana kada se dogodio incident na Karaburmi imali smo sličnu situaciju u blizini tržnog centra Ušće, kada je mladić pokušao da udari kontrolora, ali ga je, srećom, promašio", tvrdi Maksić i dodaje da najveća opasnost kontrolorima preti na autobuskim linijama ka Grockoj, Surčinu i Obrenovcu.

Ako putnik nema kartu, a ne želi da preda lična dokumenta ili neće da izađe iz vozila, kontrolor može jedino da pozove u pomoć komunalnu policiju.

"Postoji kodeks ponašanja, kojeg su se svi kontrolori do sada pridržavali. Kodeks propisuje čak i kojim rečima treba kontrolor da se obraća putnicima. Svakodnevno nadgledamo rad svih kontrolora i do sada nijedan nije kažnjen zbog sukoba sa putnicima", kaže Maksić i dodaje da su svi kontrolori prošli test ličnosti i obuku, a da će ponovo biti pregledani u maju.

Tužilaštvo će saslušati sve aktere prekjučerašnjeg incidenta u autobusu na liniji 25 u Ulici Marijane Gregoran, a postoji mogućnost da protiv kontrolora Daneta J. i putnika Miloša P. i njegovog oca Milovana P. budu podnete krivične prijave, saznaje „24 sata”.

Navodno će kontrolor i otac pretučenog mladića biti osumnjičeni za nasilničko ponašanje, a Miloš za ometanje službenog lica.

Direkcija traži suspenziju kontrolora

U međuvremenu reagovala je i Direkcija za javni prevoz, koja je zatražila od firme "Apeks" da suspenduje kontrolora koji je u ponedeljak u autobusu na liniji 25 u samoodbrani udario putnika, nanevši mu tom prilikom lakše telesne povrede.

"Iako je bio napadnut, kontrolor je prekoračio meru nužne odbrane i zbog toga tražimo da bude suspendovan. Takođe, smatramo da je nedopustivo da bilo ko fizički nasrće i vređa kontrolore. Ko nema kartu, nije mu mesto u vozilu gradskog saobraćaja i ljudima koji kartu redovno plaćaju moramo obezbediti što kvalitetniji gradski prevoz, a kontrolorima da nesmetano rade svoj posao", saopšteno je iz Direkcije za javni prevoz.

Kako se navodi, gradski menadžer Aleksandar Bjelić je, odmah nakon incidenta, zatražio od nadležnih izveštaj o događaju, prema kome je kontrolor, iako napadnut i u samoodbrani, postupio neprofesionalno i protivno pravilima službe.

Bjelić je osudio svaki vid nasilja i neprofesionalnog i nedopustivog ponašanja kako službenih lica, tako i pojedinih građana zatečenih u prekršaju bez vozne karte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: