Incko: Dodik mi produžava mandat

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko sastao se u Banjaluci sa zvaničnicima Republike Srpske kako bi razmotrili aktuelna politička pitanja u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

22:54

Default images

Incko se u Banjaluci sastao i sa predstavnicima političkih stranaka.

Incko je rekao da bi želeo da vidi pozitivno takmičenje između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i da se na taj način širi ono što je pozitivno i konstruktivno.

"Tako bi cela BiH i region dobili jedan novi imidž, a ne samo da ima onaj iz prošlosti", rekao je Incko i pozvao na korišćenje privrednih potencijala u BiH.

Incko je istakao da ekonomija mora biti dominantno pitanje u BiH i da se moraju pokrenuti određena pitanja na dobrobit građana.

Cilj Inckove posete Banjaluci je da podstakne sve političke lidere da nastave sa saradnjom i dijalogom u BiH.

Incko je danas, pred sastanak sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, rekao da "Dodik svojim izjavama o samostalnosti tog entiteta, samo produžava njegov (Inckov) mandat u BiH".

"Zahvaliću se Miloradu Dodiku što mi produžava mandat u BiH, jer svaki put kada spomene osamostaljenje RS ili treći entitet meni produže mandat", rekao je danas Incko.

Nakon sastanka s Dodikom, visoki predstavnik za BiH je rekao da je na tom sastanku prvenstveno razgovarano o ekonomskim pitanjima i investicijama, te da se građanima mora osigurati normalan život.

"Od RS se očekuju krupne investicije, putevi, hidrocentrale", izjavio je Incko i dodao da je razgovarano i o tome kako ubrzati registraciju novih preduzeća, pri čemu RS predlaže novi elektronski plan u tom pogledu, što bi skratilo vreme za dobijanje dozvola za rad firmi.

Predsednik RS Milorad Dodik je rekao da je bilo reči o pitanjima koja su važna za evropski put, među kojima je i implementacija presude "Sejdić-Finci".

Ponovio je očekivanje da se druge strane u BiH o tom pitanju izjasne kako bi moguće predlog uputio u državni parlament, jer se samo na taj način može menjati Dejtonski ustav BiH.

Visoki predstavnik je rekao da da bi on želeo da se zatvori OHR, ali da je za to potrebno da BiH bude nepovratno na evroatlantskom putu.

"Kada bi BiH bila ne centralizovanija, nego funkcionalnija država, onda bi se to i desilo", rekao je Incko.

Ocenio je i da je u BiH u ovoj godini bilo određenih pomaka, ali i stagnacije te da stoga zemlja mora biti funkcionalnija na putu ka Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik je uručio banjalučkom muftiji Edhemu efendiji Čamdžiću ličnu donaciju za obnovu Ferhat-pašine džamije u iznosu od deset hiljada maraka (oko pet hiljada evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: