Srbi odlučuju o deblokadi Jarinja

Odbornici skupština četiri srpske opštine na severu Kosova održaće u Leposaviću zajedničku sednicu, na kojoj će razmatrati odluku o deblokadi prelaza Jarinje.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2012.

00:28

Default images

Kako je najavio predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić zajednička sednica zakazana je u 10 sati u Leposaviću.

Kosovski Srbi dobili su juče garancije Vlade da će njihovi zahtevi u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima biti ispunjeni, pa će se danas na zajedničkoj sednici četiri opštine na severu Kosova odlučivati o deblokadi prelaza Jarinje.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je nakon dobijenih garancija Vlade Srbije optimista i nada se da će odbornici lokalnih parlamenata na severu Kosova doneti odluku o deblokadi prelaza Jarinje, gde su Srbi zaustavili radove na izgradnji punkta potrebnog za početak sprovođenja sporazuma.

Srbi sa severa Kosova strahuju da bi prelazi mogli biti pretvoreni u granicu prema centralnoj Srbiji, a oni biti primorani da uzmu kosovska dokumenta i plaćaju carine Prištini.

Pantić je dodao da će preporuka odbornicima biti da se uvaži stav Vlade i njene garancije.

"Mi smo dobili i pisane garancije jer je danas na sednici vlade usvojen zaključak o tome da su zahtevi naše zajedničke skupštine prihvaćeni i da će Vlada u slučaju da kosovski Albanci počnu da zloupotrebljavaju dogovor, sporazum biti suspendovan", kazao je Pantić.

Zajedničku sednicu danas će održati predstavnici opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.

Predsednici opština sa severa Kosova sinoć su, po povratku iz Beograda, obišli građane koji tri dana protestuju u mestu Sarpelj između Jarinja i Rudnice.

Okupljeni građani rekli su da su razumeli "odluku čelnika lokalnih samouprava i izrazili zadovoljstvo što su se njihovi predstavnici sa predsednicima države i Vlade sporazumeli i dobili garancije da sever Kosova i Metohije neće biti odvojen od centralne Srbije, da se neće naplaćivati carina i da će se koristiti lična dokumenta i registarske tablice koje izdaje MUP Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: