Predstavljamo novo rukovodstvo DS-a

DS je promenila prvi red funkcionera. Od sedam potpredsednika samo je Bojan Pajtić staro lice na tom mestu. B92 vas upoznaje s novim vodećim ljudima demokrata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2012.

16:41

Default images

Novog lidera DS-a Dragana Đilasa je javnost u Srbiji već dobro upoznala, ali neki važni delovi njegovog novog tima u vrhu DS-a nisu mnogo poznati u javnosti. Na prvi pogled može se reći da će nova Demokratska stranka biti mlađa, znaće mnogo o pravima i biće fizički spremna. B92 vam predstavlja foto-robote najvišeg rukovodstva DS-a.

Prvi zamenik Dragana Đilasa je Bojan Pajtić. Aktuelni je predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik stranke već osam godina. Doktor je pravnih nauka i govori engleski i mađarski jezik. Zanimljivo je da se u mladosti amaterski bavio glumom.

Pajtić je rođen je 2. maja 1970. godine u Senti, osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je, oktobra 1996. izabran u zvanje asistenta na predmetu obligaciono pravo.

Član je DS od septembra 1996. godine, a u toj stranci je član Gradskog odbora DS Novi Sad, predsednik Pokrajinskog odbora, član Glavnog odbora i Predsedništva i potpredsednik.

Od 2000. bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Novog Sada, zadužen za opštu upravu i propise, a nakon lokalnih izbora održanih u septembru 2000. godine, izabran je za potpredsednika Izvršnog odbora.

Bio je predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine od 2004. do 2008. godine, a ovo mu je drugi mandat na mestu predsednika vlade Vojvodine, jer je i u prethodne četiri godine obavljao tu funkciju. Na sednici Skupštine Vojvodine održanoj 11. jula 2012. godine izabran je za predsednika Vlade Vojvodine.

Najviše glasova među potpredsednicima dobila je Nataša Vučković. Ima veoma visoku funkciju u Savetu Evrope - potpredsednica je Parlamentarne skupštine. Deo je pravničke ekipe među potpredsednicima, a jedna je i od osnivača Demokratskog centra. Govori engleski i francuski jezik.

Nataša Vučković je rođena je 11. januara 1967. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1990. godine, advokat je od 1994. godine, a diplomu specijaliste za evropsko pravo stekla ja na Evropskom univerzitetu u Nansiju 2006. godine.

Od 1990. do 1994. politički je aktivna u DS, bila je sekretar za medjunarodnu saradnju DS od 1991. do 1994. godine i sekretar Predsedništva stranke.

Jedan je od osnivača Demokratskog centra 1996. godine, a od ujedinjenja DS i tog centra, u DS je bila član Izvršnog odbora. Na skupštini stranke 2006. godine izabrana je za člana Glavnog odbora, a potpredsednica je Opštinskog odbora Savski venac.

Na sednici Predsedništva DS održanoj 3. septembra 2011. izabrana je za člana Predsedništva, dok je na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 23. januara ove godine izabrana za potpredsednicu tog tela. Nataša Vučković je poslanica u Skupštini Srbije. Živi u Beogradu, a odlično govori engleski i francuski jezik. .

Engleski, ali i italijanski govori i Dejan Nikolić. Dolazi iz Sokobanje, gde je predsednik stranačkog odbora. Kada nije u politici, profesor je fizičkog, a ponosi se i činjenicom da je dobrovoljni davalac krvi.

Dejan Nikolić je rođen 1. jula 1979. godine u Sokobanji, profesor je fizičke kulture na Fakultetu fizičke kulture i trener Centra za edukaciju DS. On je predsednik Opštinskog odbora DS Sokobanja i poslanik u Skupštini Srbije. Dobrovoljni davalac krvi bio je 14 puta.

Najčešće pominjani novi demokrata koji je sada u prvom planu, a o kome se malo zna, jeste Miodrag Rakić. Kandidat Borisa Tadića za mesto u vrhu DS-a, bio je šef predsedničkog kabineta i koordinator službi bezbednosti, pa mu se pripisuju zasluge u borbi protiv kriminala, posebno protiv Šarićevog klana, ali i hapšenja Ratka Mladića.

Miodrag Rakić je rođen 31. januara 1975. godine, u Beogradu je završio osnovnu školu i gimnaziju, a kasnije diplomirao na Pravnom fakultetu.

Član je DS od 1996. godine, a u toj partiji je obavljao funkcije predsednika Opštinskog odbora DS Palilula, člana stalnog sastava Gradskog odbora Beograd, člana Izvršnog odbora stranke, člana stalnog sastava GO DS i sekretara Predsedništva.

Od 2003. do 2004. godine obavljao je funkciju savetnika ministra odbrane Srbije i Crne Gore, a od 2004. do 2012. godine bio je šef kabineta predsednika Srbije.

Ostali deo njegove biografije nije mnogo poznat - zna se da je diplomirao prava, kao i da je iz Žitorađe, baš kao i aktuelni predsednik vlade Ivica Dačić. Još jedna dama u vrhu DS-a je Vesna Martinović, bila je gradonačelnica Pančeva i još jedna je pravnica u liderskom timu demokrata. Voli da preko Fejsbuka komunicira sa građanima, a kaže da slobodno vreme voli da provodi u prirodi i čitajući knjige.

Ona je rođena je 9. marta 1970. godine u Pančevu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je 1993. godine na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Član je DS od 2000. godine, bila je član Statutarne komisije DS, a trenutno je predsednica Gradskog odbora DS Pančevo.

Radila je u Okružnom sudu u Pančevu, a zatim u Opštinskoj upravi Pančeva. Od 1997. do 2002. godine bila je zaposlena u Elektrodistribuciji "Pančevo", a nakon toga radila je kao advokat do 2007. godine kada je izabrana za poslanicu. Od 2008. godine bila je na dužnosti gradonačelnice Pančeva.

Iz Niša dolazi Goran Ćirić, još jedan Tadićev potpredsednički kandidat. Jedini je inženjer, i to elektrotehnike, među potpredsednicima, a vrlo uspešno je rukovodio Poštama Srbije, za šta je dobio i mnoge nagrade.

Ćirić je rođen 25. jula 1960. godine u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega je diplomirao na Elektronskom fakultetu u tom gradu.

Član je DS od 1992. godine, a aktivno je učestvovao u svim opozicionim aktivnostima tokom 90-ih godina. Od 1997. do 2000. godine bio je član Izvršnog odbora Skupštine grada Niša, a od 2000. do 2004. gradonačelnik tog grada.

Inicijator je projekta "Evrobalkan - Evroregija", kojem se priključilo više od 60 opština i gradova u Srbiji, Bugarskoj i Makedoniji i koji je od Saveta Evrope 2002. godine ocenjen kao jedan od tri najvažnija u toj oblasti.

Od novembra 2007. do septembra 2012. godine bio je generalni direktor Javnog preduzeća PTT "Srbija". Predsednik je UO Fondacije dr Zoran Djindić od 2011.

Konačno, iz Užica na potpredsedničko mesto dolazi Jovan Marković - do skora je tamo bio gradonačelnik, ali su ga naprednjaci smenili. Profesor je fizičkog, a bio je i direktor vrtića, čijom se izgradnjom u Užicu posebno ponosi.

Jovan Marković rodjen je 1972. godine u Užicu, diplomirao je 1996. godine na Filozofskom fakultetu u Nišu kao diplomirani pedagog za fizičku kulturu. Magistrirao je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Užicu.

Član je DS od 2000. godine, a od 2006. godine tri puta je biran za predsednika Gradskog odbora DS Užice.

Od 2008. do 2012. godine bio je gradonačelnik Užica, a u toku njegovog mandata realizovani su projekti RSD "Duboko", rekonstruisan Gradski stadion, izgradjen zatvoreni bazen, rekonstruisana gasovodna i toplovodna mreža...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: