Egipat:Mladić ubijen tokom protesta

Jedan tinejdžer je ubijen, a 40 ljudi povređeno kada su demonstranti upali u sedište vladajućeg Muslimanskog bratstva na severu Egipta.

Izvor: B92

Nedelja, 25.11.2012.

23:47

Default images

Jedan 15-godišnji mladić je poginuo tokom sukoba između demonstranata i policije u gradu Damanhur u delti Nila.

To je prva smrt od kako su pre tri dana počeli ulični protesti u Kairu, zbog toga što je predsednik Mohamed Morsi doneo dekret kojim je proširio svoja ovlašćenja, odnosno dodelio sebi imunitet od nadzora sudija, kao i druge mere koje neutrališu nadležnosti sudija.

Muslimansko bratstvo pozvalo je Egipćane da izađu na demonstracije širom zemlje u znak podrške predsedniku Morsiju.

Morsi je ranije danas izjavio da njegove odluke kojima je proširio svoja ovlašćanja imaju za cilj da spreče elemente bivšeg režima da ometaju napredak zemlje.
Foto: Beta, AP
On se obratio hiljadama svojih pristalica u Kairu, pošto su se njegovi protivnici i simpatizeri sukobili na ulicama zbog uredbi koje kritičari ocenjuju da mu omogućavaju diktatorsku vladavinu.

Egipatsko predsedništvo poručilo je da je privrženo angažovanju "svih političkih" snaga u pronalaženju zajedničkih osnova za novi ustav i istaklo da je dekret o proširenju nadležnosti predsednika Muhameda Morsija "privremene prirode".

Ministar pravde Egipta Ahmed Meki posreduje u pokušaju okončanja krize između izvršne i sudske vlasti u Egiptu. Morsija su kritikovale sudije, i opozicija, zbog proširivanje predsedničkih ovlašćenja.

Meki, koji je kazao da ima "izvesne rezerve" prema Morijsevom dekretu, sazvao je sastanak u sedištu Vrhovnog suda u Kairu, objavila je državna televizija, ne navodeći nikakve druge detalje, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: