Privremene vize za "treće države"?

Izvestilac EP Tanja Fajon kaže da EU traži "mehanizam za privremeno uvođenje viznog režima za treće države" koji bi mogao da bude usvojen početkom 2013. godine.

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

12:08

Default images

Govoreći o mogućnosti ponovnog uvođenja viznog režima za države zapadnog Balkana, podsetila je da je Evropska komisija još pre godinu dana upozorila da bi pojedinim zemljama zapadnog Balkana mogle biti ponovo uvedene vize, među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

"Ljudi većinom putuju u Švedsku i Nemačku. Sad ide zima i očekuje se da će broj azilanata ka tim zemljama biti još veći”, rekla je Fajonova u Ljubljani, preneli su slovenački mediji.

Izrazivši nadu da do toga, ipak, neće doći, ona je poručila da ne bi trebalo zloupotrebljavati postojeći sistem.

Kada je reč o BiH, Fajonova je rekla da će i ta država dočekati vreme da uđe u EU, ali je dodala da je mnogo vremena potrošeno uzalud.

“U poslednje vreme nije bilo nekih većih koraka u tom smeru. Nakon prošlih izbora potrošeno je previše vremena bez ikakve koristi za državljane i državljanke BiH. Sada je uspostavljena nova vlada i nadam se da će ona ići putem evropskih reformi”, rekla je Fajon.

Ona je podsetila da će Hrvatska u EU ući naredne godine i rekla da očekuje da će ona biti dobar komšija, jer će se tada, kako je rekla, mnoge stvari promeniti.

“Nadam se da će to pomoći BiH na njenom puti u EU“, istakla je Fajon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: