Subota, 24.11.2012.

12:08

Privremene vize za "treće države"?

Izvestilac EP Tanja Fajon kaže da EU traži "mehanizam za privremeno uvođenje viznog režima za treće države" koji bi mogao da bude usvojen početkom 2013. godine.

Izvor: Tanjug

Privremene vize za "treæe države"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

guska koja je spasla Rim

pre 11 godina

I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE? (Dule NS, 24. novembar 2012 18:07)

Potpuno spreciti nije moguce nikad nista, pa tako ni zloupotrebu prava na politicki azil. Ali, bilo bi moguce otezati je i obeshrabriti (pa time verovatno i reducirati) i slazem se da je to nesto sto je u moci zemalja koje odobravaju azil. Kad bi se potrudili da umesto sume vide drvece, prepustili bi samim azilantima (i podnosiocima zahteva) da se razvrstaju na prave i lazne. Lazni azilanti su obicno sezonci, a u svakom slucaju, retko imaju nameru da zauvek napuste kraj iz kog su dosli i prekinu veze s njim. Onaj azilant, ili podnosilac zahteva, za kog se utvrdi da je ponovo usao u zemlju iz koje tvrdi da je pobegao, trebalo bi da smesta izgubi pravo na azil (jer je sam potvrdio da su za to prestali razlozi). A ukoliko se u toj zemlji u medjuvremenu nije dogodilo nista sto bi opravdalo taj "prestanak razloga", sve clanice EU (ukoliko je trazio azil u EU) morale bi mu zabraniti ulazak na odredjeni broj godina, zbog pokusaja zloupotrebe.

novica952

pre 11 godina

Taman zaboravimo ovo pitanje i prođe neko vreme i pitanje azilanata se stiša kad se ova dežurna gospođa Fajon oglasi i najavi nove mehanizme u uvođenju viza državama zapadnog balkana i tu se prvenstveno misli na Srbiju i BiH. Mislim da to pitanje azilanata i ne postoji u obliku koji bi nametao ovo pitanje za raspravu, radi se o jednom od elemenata z apristisak na Srbiju kao državu i na narod da se plašćei tekovina stečeni šengenom pristane na sve što se eventualno priprema u kuhinjama evrope vezano sa Kosovo.Svaka izgovorena reč, svaki napravljen potez ima svoju svrhu u ovoj borbi da se postave granice između Srbije i Kosova.

Faf Tedi

pre 11 godina

ovde se ne govori da smo mi zemlja 3. sveta, jer to nije pitanje, vec se govori o drzavi koja je treca strana - koja nije ukljucena u EU, odnosno, koja je van internih EU regulativa - Third Party. http://en.wikipedia.org/wiki/Third_party

e, sada, da li smo mi zemlja treceg sveta to mi treba da se pitamo i spoznamo.

Dule NS

pre 11 godina

"Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci."
@ (Hrvoje312, 24. novembar 2012 16:48)


-Prvo, ni najmanje nisam ljut na tebe - veruj mi, svoje živce čuvam za prave probleme u životu, a ponajmanje "pravdam". Ti se upravo nadaš da ćeš svojim komentarom nekoga iznervirati, ali veruj mi, to uopšte nije slučaj.
-Što se tiče dečka koji je "slučajno Hrvat sa istim stavom", reci mi primer BAR JEDNOG HRVATA KOJI IMA DRUGAČIJI STAV!
-Što se tiče ugroženosti Roma, potpuno je tačno da su ugroženi, ali potpuno isto kao i Romi u Hrvatskoj ili u Češkoj na primer - znaš, to su oni Romi iz Češke koji su nedavno bili lažni azilanti u Kanadi, pa je za malo Kanada uvela vize celoj EU! Informiši se malo i o tome...
Treba li spominjati koliko su Romi diskrimisani u Mađarskoj?
-Romi su diskriminisani svugde i to je ogroman problem - ali nikako nije specifičnost Srbije!

-Ja vas zaista ponovo molim, da ne izigravate ovde nešto što niste!
Jer isto tako kako si ti putovao u Srbiju i neki od nas su putovali po Hrvatskoj i Evropi tako da očlično znamo kako se gde živi!
-Spustite se već jednom na zemlju i manite se Srbije.
-I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE?

Zbunjen

pre 11 godina

Ovako ide prica...bio sam kuci u Srbiji letos u Septembru na odmoru, inace zivim i radim u nemackoj. Komsija me napao da mu prodam kola itd. sto i uradim jel mi covek gleda kucu. Posto sam imao gomilu stvari kao i obicno povratak avionem ne dolazi u obzir pa se odlucim za varijantu busom do Beca, pa dalje vozom za nemacku. I sad ide prica...bus pun, na dva sprata, unutra nas raznih a i bez uvrede, ne zelim nikoga da omalovazavam bilo je i Roma. Na nasem granicnom prelazu jedan dolazi u ime svih kod vozaca i kaze ovako "pitaj Madara koliko da nas pusti bez pasosa da udemo"...rekoh ne cujem dobro ali vozac busa odgovara "pitacu ali bude li problem mora te izbacim iz busa i idem dalje bez vas" prolazimo nasu carinu...pokupljeni pasosi i vraceni, niko nije gledao ko si i sta si, rekoh kako je ovo moguce, zar ne postoji spisak putnika pa puta broj pasosa...kad vidim Romi imaju pasos ali samo za nase carinike. Stizemo do Madara...postaje zanimljivo videti dalji tok stvari. Ulazi Madar, opet pokupi od vozaca gomilu pasosa i izlazi...vozac za njim...vraca se vozac i kaze onom Romu sto ga pitao da ide do kucice carinika...2 min. i vraca se Rom sa osmehom na licu...idemo do nemacke braco. E, sad ovo nisam samo video ja nego svi koji su sedeli u donjem delu busa...prema tome, neka EU trazi krivca a zna se ko je krivac...onaj ko pazi na ulaz,ali kao sto znamo para vrti tamo gde burgija ne...i onda ovde traze azil, nemaju pasos, dok se sve proveri i eto belaja...

Seki Sjenica

pre 11 godina

Dajte vode i secera sto sam se nasekirao,odo ja u N.Pazar veceras na janjetninu i zivu muziku a vize ma daj te molim vas a Tanja sta kazes ?

Aj u zdravlje

nenad

pre 11 godina

Samo javite na vreme da damo pomen u novinama evropskoj integraciji Srbije za dugo dugo vreme ps. Prevedite i evropejcima da znaju tj da razumeju

Milojko-Bg

pre 11 godina

To jeste licemerno jer ne zavisi od Srbije ko ce traziti azil u Nemackoj a ko nece. Srbiji u stvari najvise znaci da poveca standard gradjana, a za to ulazak u clanstvo EU nije nikakva garancija. Prema tome, Srbija treba da vodi racuna o svom profitu, a ne da slusa sta ce joj ko iz EU zameriti i sugerisati. Mi smo sve njihove savete do sada preskupo platili. Svi one hrle u Rusiju i Kinu, a nama savetuju da se okanemo Rusa. Verovatno bi oni bili najzadovoljniji sa nama ako bismo sami sebe unistili.

Šiznilend

pre 11 godina

Ma,šta se primate.Nema od uvođenja viza ništa,već ovo služi samo kao pritisak.Sad pominju Bosnu,a pre su Makedoniju i tako u nedogled.
Opustite se!

mertur

pre 11 godina

@Zbog albanaca i roma treba da ispastaju ostali gradjani srbije...
(decko sa barikada, 24. novembar 2012 16:13)

Opet ti lupetas, pa zbog vas koji imate barikade u glavi ispasta ceo zapadni Balkan.
Idi leci se sine.

so-flo

pre 11 godina

Zlo mi je od ovih emigrantskih komentara. "Mi" civilizovani Evropljani i "vi" primitivni "Srbi"... I ja sam emigrant, vrlo uspesan u svom poslu, ali ovi nesrecnici koji su posle tri dana u inostranstvu pomislili da su nekako postali "bolji" od svojih (bivsih) sunarodnika mi se apsolutno gade. Koliko zla treba vasa "civilizovana Evropa" da napravi pa da budete kriticni prema njoj? I sta je to srpska drzava sad strasno uradila da nas opet pritiska? Ako nam opet uvedu vize, moja noga vise nece krociti u EU. Ako treba, letecu iz Amerike u Beograd preko Azije da ih izbegnem.

Andrija

pre 11 godina

Ova vest koja se ponavlja i zahuhtava može se gledati iz više uglova.Možda politički pritisak,možda nas propust,a možda i teško rešiv problem za EU?!Ali verujem da su ovakve vesti melem za našu emigraciju koja se napolju baš i nije snašla.I to je srpski...

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 16:00)

Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci.
To drzava moze popraviti da stane u obranu tih ljudi a ne da politicke elite kao do sada svim nesluzbenim kanalima jos potkurivaju vatru.
Bio sam u 9 mjesecu u Srbiji,putovao sam kroz Beograd i isao do Bora gdje mi zivi prijatelj u posjetu te kada sam se vracao sa njim nazad u Hrvatsku stali smo u Beogradu na par sati pa mi je pokazivao ono naselje Roma i koliko su diskriminirani,bilo mi je zao zbog toga sto sam vidio.
Ja znam da si ti sad jako ljut na mene i da bi mi svasta tu napisao da nije moderatora ali probaj shvatit da nisam ja tebi nista kriv niti sam ja bilo sto lose rekao a to sto se mi mozda u nekim stajalistima neslazemo niti najmanje to ne znaci da ja moram biti ljut na tebe ili ti na mene.
Nemoguce da se u svemu slazemo i zato moramo biti lolerantni jedan prema drogome i uvazavati se,treba biti hladne glave jer samo tako je komunikacija moguca i rad na boljem sutra.
Ne isplati se dugo biti tvrdoglav u zivotu,tad je najskuplja karta za vlak,

Dule NS

pre 11 godina

(Hrvoje312, 24. novembar 2012 14:37)

-Hajde kada si tako pametan i kada mi spominješ kako mi je neko (tojest ti samo sa drugim nickom) objasnio sve a ja eto neviđeno glup pa i dalje ne razumem, objasni mi KONKRETNO (bez šupljih priča i fraza ko je kome potreban) sledeće:
-Kako bi ti sprečio Rome i Albance da budu lažni azilanti a da pri tome ne kršiš njihova ljudska prava jer to nije dozvoljeno ni u EU niti u Srbiji?
-Daj konkretan predlog na temu ove vesti, a ne da mi tu soliš pamet o svetskim odnosima, našem mentalitetu ili čemu već!
-Ovo nije vest o analizi našeg mentalnog stanja već o LAŽNIM AZILANTIMA!!!
-Kako bi ti sprečio te Rome i Albance da svesno zloupotrebljavaju ovaj sistem?!
-Mani se ti tih šupljih priča!
-Drži se teme!

Toma

pre 11 godina

Ne moramo ni da idemo u Evropsku Uniju,nista dobro od nje nismo imali a s obzirom kakvi su stavovi zapadnoevropskih politicara prema nama nista me ne bi zacudilo i ponovno "privremeno uvodjenje viza",ali verujem da do toga nece doci jer realno to nije u interesu ni EU a ni u nasem tako da izjave pojedinih funkcionera ne treba prihvatati zdravo za gotovo mada ih ne treba ni odbaciti.

Bak

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.
(nema svrhe, 24. novembar 2012 12:23)

Pobrkali ste lončiće. Nije isto EU i šengenski prostor. Hrvatska i kad uđe u EU imaće granicu i sa Slovenijom i sa Mađarskom, članicama EU i kontrolu na njima. Razlog: obe države su članice Šengena i samo između članica Šengena nema kontrole na granicama. Pa, Bugarska i Rumunija su u EU od 2007. godine pa i dan danas Rumunija ima kontrolu na granici sa Mađarskom, a Bugarska sa Grčkom. Jer, BG i RO nisu još članice Šengena. Tako da, ''u Londonu sam praktično tek kad uđem u SLO ili H''.

bg_it

pre 11 godina

Na svu sreću pa radim za stranu kompaniju, pa smo već odavno dogovorili da ako dođe do ove situacije ponovo i formalno dobijem radnu dozvolu kako bih slobodno putovao... Žao mi te Srbijo, ali odavde vodim i porodicu ... Dosta je bilo z......nja s tvoje strane ...

Nesa

pre 11 godina

Vize, azilansti, sankcije, haški sud, NATO bombardovanje, hrvatski generali...

Princip je isti, ostalo su manje bitne "nijanse": Amerika, koja gazduje Evropskom unijom, ne podnosi one koji nisu snishodljivi, poslušni, slepi, glupi...

Amerika je oduvek ispoljavala zlobu i zavist prema Evropi jer je Evropa oduvek bila iznad Amerike.

Amerika je velikodušno ponudila dolare i "obećani" život, Evropa se upecala i pristala da bude poslušna. Tu grešku plaćaju sve evropske države, nezavisno od članstva u EU.

zagy2

pre 11 godina

@ kaciga Ne znam o kakvom licemjerstvu pričaš? Ako je neko licemjeran,onda si to isključivo ti i tebi slični (dule NS...)Pa upravo vi ste se kleli u Haški sud i njegovu prvostupanjsku nepravamoćnu presudu i na njoj ste gradili sve buduće akcije protiv Hrvatske i na osnovu te presude ste činili sve da ogadite Hrvatsku u svijetu.Tada ste i na ovom portalu proslavljali pobjedu i hašku pravdu.Uopće se ne radi da li nam se presuda sviđa ili ne da li je pravedna ili nepravedna.Radi se o tome da smo i mi i vi priznali taj sud i zbog toga bi bilo u redu da njegove odluke i poštujete.Reda mora biti.Ja da sam na mjestu Gotovine i Markača,samo bih pratio portale i novine po Srbiji i tužio sve one koji vređaju sud i koriste izraz "zločinac" i lijepo bih od kazni živio ko bubreg u loju!!!

Mile gajc

pre 11 godina

Procitao sam podatak da je do danas azil zatrazilo njih nesto vise od 6000 gradjana sa Srpskim pasosem.(da li su to romi,albanci etc..sad manje bitno)
To je nesto vise od 100 autobusa.Sad se postavlja pitanje kome je promaklo tih 100 autobusa.Ili ko je mozda to zeleo.?
Samoizolacija ne vodi nikud.A mi po starom.Nasi politicari misle ako se Srbija izoluje imace vecu vlast.Da, imace vecu vlast i sve manju drzavu!

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Hrvoje312
Pisete da EU ne zeli politicare koji ne postuju medjunarodne sudove i njihove odluke. Ako ste toliki znalac medjunarodnog prava da li vam je poznato da je prosle godine Medjunarodni sud u Hagu doneo presudu u korist Makedonije, a protiv Grcke u sporu oko imena, pa niko iz EU se oko toga ne obazire niti vrsi nekakav pritisak na Grcku zbog te presude. Dalje, Grcka je jos 1995 godine potpisala dogovor sa Makedonijom oko normalizacije odnosa, pa danas taj dogovor ne postuje (sprecava Makedoniju u uclanjenju u medjunarodne organizacije), a zbog toga ne trpi nikakve sankcije od EU. Sud za covekova prava iz Strazbura je doneo presudu o pravu makedonske manjine u Bugarsku, pa opet Bugarska tu presudu ne zeli da primeni i opet nema nikakve reakcije EU na svoju clanicu. Slicne presude u svoju korist ima i makedonska manjina u Grcku, pa Grcima ne pada na pamet da se njome zabavljaju. Znate li da u Grcku i Bugarsku ne postoji pravo na makedonsku manjinu, iako na terenu fakticki postoji etnicka grupa koja govori makedonski jezik i koja se deklarise kao takva. Tako da ako se bavite ovom problematikom, proucite malo problem o selektivnom pristupu EU ka sudskim odlukama i politizaciju prava u njihovim sudskim institucijama. Prvi korak u tom proucavanju, predlazem vam da vam bude oslobadjajuca presuda Gotovine i Markaca.

Fidel

pre 11 godina

Pre nego sto oni nama uvedu vize, mi treba svim evropljanima takodje da uvedemo iste,oduzeti dozvole Raifaisen,Hypo,Generali i svim ostalim bankama i dovedemo Sper banku i kinesku banku. Ali zato treba ona stvar....! P.S inace krenula je akcija nekupujte u Idei.pridruzite se.

vesna

pre 11 godina

Ja se naputovah, te me baš boli uvo za vize, ali mi je žao dece koja će živeti zatočena ovde, verujući da postoje samo SPC, Zvezda, Partizan i da je biti Srbin dovoljno opravdanje da ne radiš ništa, vučeš se po kladionici i pljuješ ceo svet...tragedija...

Ljubisa C.

pre 11 godina

Uvesti uslov i depozit za izdavanje pasosa 500 ili 1000 evra koji se vraca nakon prvog povratka iz inostranstva i resen problem svih laznih azilanata u Srbiji.Nece Srbin da misli.Tacnije hoce ali ako mu stavis kovertu sa parama na stolu.Tada mu se ukljuce sve nervne celije.

kaciga

pre 11 godina

Re:zagy2
Ajde ne budi licemeran,sta bi bilo da je ostala prvostepena presuda od 24 godine da li bi Hrvatska bila pravna drzava i da li bi svi prihvatili tu presudu i Gotovinu smatrali ratnim zlocincem a Oluju udruzenim zlocinackim poduhvatom.Naravno da ne bi,da li bi u Sarajevu Mladica smatrali nevinim covekom da ga Hag oslobodi,naravno da ne bi.

Voyager

pre 11 godina

@Kako se ulazi u EU

U EU se ne ulazi, vec EU prima nove clanove. To je principijelno drugacije. Da objasnim, kao da na silu hocete da dodjete kod nekoga na rucak, a on vas nece. To je ulazenje u EU. Ono drugo je sasmo po sebi jasno. Domacin vas kao dobrog poziva na rucak. E sad da li mi nismo dovoljno dobri ili oni nemaju nikakvog interesa da nas pozovu, to je vec pravo svakoga da misli kako hoce.

I za @peru: mi nismo ni u kavkoj prilici da biramo izmedju EU ili Rusije. To vas je neko slagao. Po istom principu kao gore, mi mozemo da budemo u drustvo samo sa onima koji hoce da saradjuju sa ovakvom jadnom i unizenom drzavom koja se jos zove Srbija. EU Srbiju nece, a Rusija je hoce (jos malo, strpljenje im je na izmaku). Ako su ikada postojala vrata za prijem u EU, tu je sada betonski zid. A ako se odreknemo saradnje sa Rusijom i Rusija nam okrene ledja (sto nije daleko), onda neka nam je mili Bog u pomoci. I to nema veze ni ko koga voli ili mrzi, ko je rusofil ili rusofob, vec ovo je govor gladnih stomaka gradjana Srbije. Pronadjite FORBS-ovu listu gladnih po zemljama u svetu da vidite gde je Srbija.

Darko

pre 11 godina

Meni samo nije jasno zašto se država ne obračuna sa pojedncima koji zloupotrebljavaju bezvizni režim.
Kod nas u RS, a pretpostavljam da je tako i u cijeloj BiH i Srbiji postoje ljudi koji nesretnicima obećavaju med i mlijeko u Njemačkoj, za to im uzmu par stotina evra, potrpaju ih u autobuse i odvozu tamo. Tamo ih samo istresu i onda nazad po novu turu.
Kad bi se pohapsili ti ljudi, garantujem da bi se broj azilanata smanjio za najmanje 90%.
Većina lažnih azilatana su neobrazovani i siromašni ljudi koji i ne znaju šta je azil.

kameleon

pre 11 godina

Da je politika prevrtljiva to svi znamo,isto tako i politicari.Da mi je neko pricao da ce se Toma i Vucko ovako promjenit,rekao bi da je luckast!Dobro,Toma jos ponekad "izleti",stariji je i tvrdji,ali moram priznat,promjene su znatne i pozitivne!Medjutim,sta je sa Ivicom?Taj je pravi transformer-poceo sa Slobom,nastavio sa DS-om,evo ga sad sa SNS-om.Covjek je pravi transformer,njemu netreba vrjeme da se mjenja,on to radi momentalno!Radi vlasti bi bio i gey ako treba.Imam osjecaj,da i Ceda dobije izbore(sto je ipak SF)on bi rekao...ko,ja pricao protiv tebe?...ma kakvi,to novinari izvlace iz konteksta.U zivotinjskom svjetu on bi bio majstor kamuflaze broj 1,nikakav kameleon nema takav spektar boja!Takav prefriganac jos nije rodjen na ovim prostorima.Nema nikakve karte u rukama,a uvjek dobiva...kapa dolje!!!

goga

pre 11 godina

Zemlje EU neka skrate postupak za dobijanja azila na 1(jedan) sat i eto mirne Evrope,a nama ostaje bezvizni rezim,uzgred ne traze Srbi azil,nego romi i albanci...pozz iz Bujanovca! Nista lakse!

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Kako to samo Srbiji i Bha, zar to nije predznak da oni nas nikada nece pod svoje okrilje? Ne pominju njima omiljenu C.Goru, eto ni Makedoniju, ali ovde ne setise Srbine, za prvremeno nam je u drustvu Bosna dokse Srbin ne doseti? A u stvari to se striktno odnosi na Srbiju, da se nikada ne racuna za pridruzenju Uniji!! Zato bi bilo pametno da se Srbija odrekne nade da ce ikada biti ni pridruzeni clan, a kamoli njen clan. zato Srbijo zasuci rukave, pa namesto sto ocekujete njihove pristupne fodove da bi zivotarili, kramp u ruke kao shvaba, posle drugog svetskog rata stoje ucinijo i postao vodeca sila na svetu! Rad i samo rad, a ne ponizenje i prosjacenje, to spasava Srpski Naarod, a ne ni zapad ni Istok, vec rad i stednja! Kako je zavreme Kraljevine Srbije, platezno sredsvo bilo Srebro, danas obican papir, koji nema ama bas nikakvu vrednost! Srbijo, spasavaj se sama, jer svi tvoji neprijateljii ti zele sahranu, ako nisi znala, kako spoljni tako i unutrasnji!!!

zagy2

pre 11 godina

@ Dule NS Gotovina i Markač nisu zločinci nego slobodni građani po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu,suda čije ste se presude i vi obvezali prihvatiti. Da je Srbija pravna država kao što nije ti bi sad morao barem platiti novčanu kaznu zbog vrijeđanja pravomoćno oslobođenih ljudi i zbog nepoštivanja presuda Haškog tribunala! Toliko!!!

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)
Zagy2 ti je jako lijepo objesnio ali ti ocitao imas glavu u pijesku.
Bas zbog takvog stava politicari iskoristavaju svoj slobodan prostor i koriste to na stetu naroda.
Lijepo sam ti napisao kako politicari ne postuju odluku medjunarodnog suda i samim tim Europi takvi politicari i gradjani ne trebaju.
Dali je toliko tesko shvatiti kako se nece vama EU prilagodjavati nego morate vi njoj jer vi nju trebate vise nego ona vas.
Ako ja dodjem tebi u posjetu kuci ja moram postivati tvoj kucni red a ne da se tvoja obitelj meni prilagodjava.
Sve dok to ne shvatite nema prihvacanja i popustanja.
E sad,druga je stvar sto su politicari sa lazima i nacionalizmom zaludili mase i sad vode svi kompletno mrtvu trku.
Znas,mozes ti pricati sve divno i krasno ali jedino je bitno imati rezultat.
Imas li rezultat? Nemas.
Javi se kada ga budes imao jer ti je to kljuc koji vrata otvara,do tada ti mozes sto god zelis ali ne kod drugih vec samo kod sebe.

kayo

pre 11 godina

"Pritisak država članica je veoma jak zbog pojave velikog broja azilanta, pa i iz Bosne i Hercegovine. Početkom iduće godine usvojit ćemo taj mehanizam. Nakon usvajanja tog mehanizma, neke države će tražiti da se uvedu vize. To bi se moglo dogoditi Srbiji", kazala je Fajon. Gde piše o uvođenju viza BiH?

vispreni bwrr

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.
(Novosađanin, 24. novembar 2012 12:22)

Duševni deo moje ličnosti ovo potpisuje, razumni više na znan šta da misli. Bože, ko mi je ovoliko pomutio razum?

perspektiva

pre 11 godina

Kako je jadan onaj...sto kaze, primite i drugu lokomotivu iz Rusije...pa cete...necu dalje da ga citiram, jer je nebuloza u pitanju.Upravo zbog tog naseg izricitog i po imence vredjanja, pojedinih kako naroda,tako i drzava, smo i dosli u ovu apsurdnu situaciju,da moze sa nama da se radi ko kako hoce i sta hoce.Nikad ne gledajte u tudja dvorista a da pre toga niste prvo pogledali u svoje.Dok jedna Angela Merkel hrli u Rusiju da potpisuje ekonomske Ugovore sa Rusijom,ovde se neki pametnjakovic nasao da kaze, kako ce nam zbog Rusije uvesti vize.Sramno i ako hocete bezobrazno.Ruzno je napadati nekoga na taj nacin,a kamoli zemlju sa kojom imamo zelju, kao uostalom i ostali svet, da saradjujemo.Srbijo hrlis u mrak sa ovakvima!!!!!!!!!Ili neki mozda zamisljaju da su ,Amerika, pa bi da se konfrontiraju Rusiji,da izigravaju ,imitaciju hladnog rata, e onda ste na pogresnom putu.Niti ste Amerika,niti mozete da nastetite Rusiji, iz razloga sto su obe velike sile, kojima mi ovako siromasni i bez narocite perspektive ne mozemo bas nista,a jedino kome moze da se nanese steta to je samo nama samima...a priznacete, poznati smo po tome...

neko_iz_mase

pre 11 godina

@ zagy2
Presuda je jedno a realnost drugo. Ni ti u HR nebi platio nikakvu odstetu za pricanje gluposti po nekakvom forumu ili blogu ok?
Cinjenica je da je i Srbiji oprosteno tamo mnogo sto sta pa sad eto malo i vama...
Nema viza i trebalo bi se manuti te teme jednom za svagda a ne opterecivati ljude...

ogledalce, ogledalce moje...

pre 11 godina

Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu
(gradjani, 24. novembar 2012 13:25)

Ne cini li ti se da si malo polupao loncice? Politicki azilanti su pravi, a ekonomski oni koji zloupotrebljavaju *politicki* azil! Za ekonomske migrante predvidjeni su redovni postupci - trazi radnu vizu, pa cekaj! Niko ti nista ne duguje, a u Svetu ima i mnogo gladnijih od tebe. A i vrednijih i pametnijih. Kriminalni putnici i socijalni grebatori su prica za sebe. A o imidzu zemlje nek misle oni koji su ga kreirali! Oni proizvode politicke azilante.

Ne lipši Srbijo

pre 11 godina

-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta!
(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.

Dule NS

pre 11 godina

@ (zagy2, 24. novembar 2012 14:03)

-Ma potpuno si u pravu! Gotovina i Markač nisu zločinci već predivni nedužni ljudi koji ni mrava ne bi zgazili!
-A ja sasvim sigurno treba da budem kažnjen jer sam ih "uvredio"!
-A haški sud je pak oličenje poštenja i demokratičnosti...
-E vidiš, Srbija jeste demokratska država i zato ja imam prava da mislim i da KAŽEM da su oni teški zločinci isto onako kako i ti imaš prava da dođeš ovde i da me napadneš zbog toga (što ja nikada ne bih mogao na hrvatskim "demokratskim" portalima) - i niko nema prava da me kažnjava zbog toga, kao što ti "demokratski" priželjkuješ!
-Možda je u Hrvatskoj zabranjena sloboda govora i različitog mišljenja ali u Srbiji nije još uvek!

N

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!
(Srb, 24. novembar 2012 12:34)

Da nisi kratkog pamcenja setio bi se da je 1999. s Kosova proterano 100.000 Roma, i to pred nosom te iste Nemacke, koja sad zbog tih Roma hoce da nam uvede vize. Znaci ucestvujes u etnickom ciscenju i sad zbog toga krivis Srbiju sto ti isti Romi koji su osiromasili zbog tvoje fasisticke politike na Kosovu traze neko parce hleba upravo kod tebe.

ex-you

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.
(Paor, 24. novembar 2012 13:47)

Na zalost, ne pise ti na celu. Ne mora da znaci, ali, postoje ozbiljne indicije, vec po racunicama verovatnoce. Ako mozes da dokazes da si takav kakav kazes da jesi (a to znaci da se nedvosmisleno distanciras od drzave kakva kazes da jeste, a bogami i od naroda, jer ju je on takvom nacinio), onda si principijelno u pravu i u tom slucaju sva sramota na dusu EU birokrata ukoliko ih tvoj problem ne zanima, ne razumeju ga i ne da im se da se njime bave. Ali, ako si i ti jedan od onih koji su stvarali i stvaraju i odrzavaju i umnozavaju haos (i ostalo po spisku) u drzavi u kojoj zivis, onda ces svoj haos (i ostalo po spisku) nositi i presadjivati gde god da odes, a to nikom ne treba. Vec je takvih uveliko previse.

ĐOLE

pre 11 godina

"E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu..."
(NOLE, 24. novembar 2012 13:19)

Ako je zemlja zvanični kandidat za EU, za tu istu EU "zemlja trećeg sveta" (kako ti kažeš) onda ta sama EU treba dobro da se zamisli o sebi samoj!
Zašto je zemlja trećeg sveta kandidat za EU?

I zašto vi Hrvati toliko bolujete za Srbijom?
Zar nemate pametnija posla u životu?
Da li se nadate ovako nekom lošem ishodu po Srbiju (po obične nedužne građane Srbije) pa da možete da likujete ponovo? Hoćete li praviti slavlje po ulicama ako Srbiji uvedu vize kao kada ste dočekali ona dva stvorenja?

zabrinut

pre 11 godina

"Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???
(Marko, 24. novembar 2012 12:21)"

Ti se zalis sto EU ne ogranicava kretanje na osnovi rase i etnickog porekla i zbog toga iz zoves "fasistima". Mozda trebas da kupis neku enciklopediju ili knjigu iz istorije da proucis sta znaci taj pojam. Mozda otkrijes i nesto o sebi.

simakosmos

pre 11 godina

Muka mi je od pljuvaca po Srbiji. Ovo sa je cista ucena zarad drugih interesa. Kada bi skinuli i jednog Roma ili Albanca sa autobusa odmah bi bili fasisti!

i Bog je digao ruke od vas (Srbin EU)

pre 11 godina

Žao mi je zemljaci, ali većina vas ne zaslužuje da priviri iz svog zabrana.
Dovoljno je kad dodjem na'odmor' u Srbiju, vožnja na vašim drumovima, divljanje brza vožnja i sviranje za najmanju sitnicu,psovke..da prvi poželim izolaciju matične države:(
Ne kažem da albanci,bošnjaci i ostale komšije nisu slični,ali mi smo ipak za nijansu najgori.Kako ono kažu, otišli iz sela, ali selo nije iz njih..

Dule NS

pre 11 godina

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.
(Ne lipši Srbijo, 24. novembar 2012 14:12)

-Americi! ;)

Ezio Auditore

pre 11 godina

@
"Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel..."

Kad se pominje vest da "neko" ide, onda se prica i "od cijih para" ili "stalno putuju..."
Dogovorite se.

Zoran

pre 11 godina

"definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno" -(emigrant, 24. novembar 2012 12:47)

Toliko mrznje i djubreta da izadje iz jednog jedinog coveka! Gde ti samo stade? Pa ima li i jedna nezatrovana celija u tebi emigrante? I kad smo vec kod toga, dobro je sto si emigrirao odakle god da si, nadam se u Patagoniju, na najjuzniju tacku, da nikoga ne trujes svojom mrznjom.

goran

pre 11 godina

lijepa sfr jugoslavija i lijepi drug tito,sa pasošem si mogao gdje ti bila volja,poštovan u cijelom svijetu a danas jedna rumunija i bugarska ispred republika bivše jugoslavije,i onda se mi hvalimo i busamo u prska ko smo ko mi,a zapravo smo pokazali kakvi smo i šta smo uradili,sami sebi smo uništili sve ono što je vrijedilo,i onda se ovdje nađu pojedinci da pljuju po titu i jugoslaviji,dok smo bili SFRJ za nas su treće zemlje bile MAĐARSKA,RUMUNIJA,BUGARSKA I RUSIJA,a danas smo mi ti koji smo za njih to što su oni nekad bili za nas,eto kud vodi nacionalistička ideologija a kud nas je vodili jugoslovenstvo i bratstvo i jedinstvo,.

EVO ZAŠTO

pre 11 godina

Shvatite ljudi da smo primitivni(80% nacije-uglavnom provincija i doseljenici sa sela u gradove).
niko nas ne voli.
kriminal i korupcija,mrzimo, inatimo se,neljubazni i nekulturni,zlobni i zavidni, mučimo životinje, prljamo ulice, tužakamo se, lenji..ne može tu jedan Novak,sam da izmeni sliku o divljacima sa Balkana.
ne poštujemo standarde civilizovanog sveta i zato nas kažnjavaju.
moramo da menjamo sebe.
moramo da uključimo mozak, da shvatimo šta je ispravno a šta pogrešno.tolerancija nije samo reč, nego kad razmislite, shvatite da tu počinje sve.AKO JE JEDAN TOLERANTAN,POSTAJE I ONAJ DO NJEGA,PA TREĆI PA ONDA I ONAJ ČETVRTI,DIVLJAK, POSTAJE TOLERANTNIJI!
Sistem spojenih sudova, i nteligencija i logika(koja nama fali).
kad se promenimo kao nacija i region, i Evropa će nas poželeti. dok je većina kao stoka, nema šanse za ovaj deo Balkana.

Propaganda

pre 11 godina

Ovo je prilicno glupa propaganda i zastrasivanje naroda jer bivaju toboze kaznjeni sto su glasali za SNS. Vize nam nece biti vracene. Mozda cak i dobijemo pohvalu ako se resimo korupcije. Ako se poveca standard mozda ti ljudi i nece bezati van.

NOLE

pre 11 godina

I da jos nesto,,
Zamislite da ja dodjem medu 100 ljudi sirom svijeta , i da im kazem da sam najljepsi ,najpametniji, koja bi reakcija bila, ? Odgovor je jednostavan i kontra produktivan, ispao bi najveci glupan ,i ljudi bi me ismijali.
Znaci ja bi samog sebe hvalio, a oni bi me smatrali kao nekim tamo u # rangu, ni blizu 1 i 2 ranga.
E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu, u vlastitoj zemlji od mozete ici korak naprijed,a sve dok mislite da mnogo znate i da je srbija do tokija ,e onda dodje hladan tus pa se ispostavi da srbija spada u zemlje treceg reda,znaci nemoze dublje,i ispod,
Toliko od mene

Miroslav

pre 11 godina

Ma bas me zabole i za vize i za EU i za Gotovinu i za Haradinaja i za... Narod je gladan, a od svih ovih pobrojanih gluposti hleba se nece najesti.

azilant

pre 11 godina

pa ako krenu da sprecavaju te satro " lazne azilante" ,odma ce ista ta evropa da nas kazni zbog ugrozavanja manjina tj roma i albanaca.radim na aerodromu i veoma mi je jasno ko su ti azilanti.pogledajte samo ko leti wizz-om i zasto slucajno sv zemlje gde lete te niskobudzetne kompanije pljuju po nama zbog azilanata.

Turista

pre 11 godina

Naravno da ova vest naše političare ne pogađa i povodom toga ne rade ništa. Ova nova garnitura na vlasti sve radi samo da nas vrati ponovo u devedesete kada je svako putovanje u inostranstvo bilo misaona imenica upravo zbog gomile papira koje su bile potrebne da bi se osećali KAO poželjni u EU ali tako nam i treba kad je većina želela ovaku vlast.
SRAMOTA!!!!

NOLE

pre 11 godina

Njemacka ima nepromjenjenu proceduru azila ima 30 godina, i ovdje citam njemacka moze da oduva azilante kako hoce, da bi oduvali azilante treba citav sistem da se promjeni, a trece zemlje su te koje se prilagodjavaju,, ne mislite valjda da ce se njamacka nekome prilagodjavat, malo morgen!!!
2 god,upozoravaju citav balkan, a ono prosli mijesec 2600 novih trazitelja azila iz srbije,a iz afganistana 2000 u kojem je i dan dans ratno stanje.

Goran

pre 11 godina

Kako sad opet vize. Pa Milanče reče koliko već na proleće mi pridruženi. Dobro ne bas na proleće,mozda na leto.Izgleda je doslo do zamene teza. Mozda je Milanče mislio da će nam na proleće uvesti vize da bi postali pridružena članica EU. Ko zna šta oni slušaju na tim sastancima. Možda je pogrešan prevod bio. Ova rekla postoji mohućnost za vize a ovaj razumeo pridruživanje. Dajte malo da pojasnimao. Mi smo bre ljdu zemlja trećeg svet.Eheeeeej. Ona je mislila zato što smo mi vanzemaljci.Prvo Srbi pa amebe. Zato je ona mislila da smo zemlja trećeg sveta. Ipak kako da bez vize bupnes u Nemačku i padnes kao onaj sa 40 km iz svemira. Onda se Nemci zbune pa misle da su to azilanti a u stvari mi vežbamo skokove s velikih visina. Samo se nekako razbijemo o ledinu!!!Dobijemo pogrešne kordinate i umero da lupimo o zemlju negde oko kolevke srpstav mi sve nekako u Nemačku. Zašto li je to tako. Šta tamo ima a ovde nema. Ha haha ha.

mizantrop

pre 11 godina

Ionako sedim po ceo dan pored kompa (adsl mi je najjeftinija zabava) nemam posao,vise ga i ne trazim, nemam para za izlaske i mrzim ceo svet, nista mi ne znaci ova vest sem sto mi dade priliku da se izjadam...

ledenjak

pre 11 godina

Sto ih uposte primate u zemlje kao azilante? Ovo je samo fora da nas za jos nesto uslove. Kako se kome d.... u EU on z...... nas narod. Vrlo je lako to resiti, kada traze azil nemojte im dati, vec ih transportujete u Srbiju o trosku MUP-a, udari im se pecat zabrane putovanja na 3-5god i za 12 meseci smo resili problem.

Dule NS

pre 11 godina

@(Hrvoje312, 24. novembar 2012 12:52)

-Samo sam čekao kada će neko od vas da dođe da nam drži predavanja!
I na ravno, veoma vešto, kao i uvek do sada, ste povezali babe i žabe i vaše divne generale - vaše najveće heroje koje imate...
-Ima jedan zanimljiv detalj - zločinci Gotovina i Markač će uskoro biti ponosni evropski građani! Prava slika i prilika građanina EU, a nama običnim Srbima se preti da će nam zabraniti čak i ulazak u EU...
Izgleda da i mi treba da poubijamo par hiljada ljudi da bi postali cenjeni građani EU?
-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta! A našoj vladi da momentalno podnese ostavku jer je uništila sve što se moglo uništiti za samo par meseci!

Paor

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.

Cvexi

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.
(pita, 24. novembar 2012 12:33)

Deset godina nas EU vuce za nos. Stranka koju je EU podrzala i njeni kadrovi su pokrali ovu zemlju za vise desetina milijardi evra, i sad nakon svega mi treba da smo za eu.

gradjani

pre 11 godina

Ja sam shvatio da su vize sada postale nacin nekog pritiska na Srbiju.Po sistemu toplo,hladno...Koje su to ,trece zemlje,i sta to znaci...Podseca me na diskriminaciju i smatram da nam se time krse ljudska prava.Rodjen sam u Evropi i samim tim sam gradjanin Evrope a i sveta.To sto nam uvode vize i nazivaju ,trecim zemljama, ne predstavlja nista manje, nego krsenje ljudskih prava,a to je pravo na slobodno kretanje.Zna se kome i zasto se uskracuju vizna dokumenta...Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu,vi uvodite vize celoj Srbiji i svim njenim gradjanima.Srbija je postala demokratska drzava sa demokratskim institucijama i prema tome ,politicki azilanti,su izmisljena grupacija.Ako preko neizvesnosti oko viznog rezima ,Srbiji treba da se nametne neki novi uslov,onda to sve ide upravo u prilog onome o cemu sam pisao...

nema deda mraza

pre 11 godina

primite i drugu lokomotivu iz rusije pa ta viza vise nece biti privremena

nije mi jasno.
srbi u nekom kolektivu znaju da se bave internom politikom- ko ce sa kime biti dobar, koga ce olajavati, koga ce podmazati...
a u medjudrzavnoj politici sa istim pravilima su amateri

vize nego sta

pre 11 godina

I nismo za svet tako da nam i treba uvesti vize. Zar nije bolje sedeti, smrdeti, preplacivati proizvode i usluge, imati izbora samo koliko vam dozvole, primati kineske plate, gundjati nego ziveti k'o sav normalan svet

Marko

pre 11 godina

Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???

emigrant

pre 11 godina

dovoljno je da se procitaju ovi komentari i da se zbog stava vecine stekne utisak da srbiji definitivno nije mesto u evropi vec u aziji. zao mi je manjine ali definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno.

Hrvoje312

pre 11 godina

Problem najveci je u politicarima koji ne postuju presude medjunarodnog suda,koji sada zlorabe vlastito pravosudje u zemlji da "pokazu" narodu da su u pravu huskajuci ga na najnize pobude.
Varajuci narod obacavajuci mu brda i doline.
Najavljujuci kroz medije hapsenja,ministri izigravaju tuzitelje i sudce....
Puno ima toga sto su politicari zakuhali vlastiton narodu proglasavajuci ga nebeskim i savrsenim kao i to da niti jedan drugi narod nije dovoljno dobar osim vlastitog.
Teska propaganda im dolazi na naplatu ali oni i dalje ne odustaju vec su se izborili i za to da ih narod opet izabere kao i devedesetih godina.
Pokazuju pred narodom kako ih EU ucjenjuje obmajujuci mase a da pritom ne priznaju da ni osnovne uvjete nisu u zemlji sredili vec da vlada kriminal i korupcija al laksse je reci kako ih EU uccjenjuje nego da nista od posla nisu napravili.
Al nece reci da ulazak u EU nije obaveza vec iskljucivo PRIVILEGIJA koja se mora zasluziti i opravdati povjerenje.
I opet sve na stetu vlastitog naroda.

uh

pre 11 godina

pa dobro jeli sad jasno svima o cemu se radi u toj EU. Tamo para nema, uslovi za ulaz su preveliki i za to nema opravdanja. I naravno bicete gradjani 3. reda, tj. 3. zemalja.

Dodatno, u politickom smislu posle presude markac-gotovina ubijanje Srba je opravdano i nekaznjeno. Sto implicira da su Srbi za Evropu niza rasa. Vidite gde smo dosli. Dole Vlada!

nema svrhe

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.

klenga

pre 11 godina

ma vize su izvesne sto posto,makar za srbiju...moraju se građani kazniti i na taj način što su doveli radikale na vlast...normalno,to iz e.u.niko neće reći javno ni eksplicitno...mislite li da bi hrvatski generali bili oslobođeni da je na vlasti ostao b.t i dem.stranka...ni slučajno...pa ni oni sami se nisu nadali...evropa je dobro zapamtila ko je rekao da će srbija biti crna rupa na svilenom tepihu evrope...nikolića i sns ,u očima evrope,pere jedino konačno priznanje kosova...ni manje,ni više...

Srb

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!

swedenonline

pre 11 godina

"Ljudi većinom putuju u Švedsku i Nemačku. Sad ide zima i očekuje se da će broj azilanata ka tim zemljama biti još veći”

Cinjenica da se zimi bezi na sever daje sledece zakljucke:
ptice selice su pametnije ili nesto smrdi u drzavi Srbiji

Novosađanin

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.

Kako se ulazi u EU

pre 11 godina

Srbiji je dovoljno da odbaci svoje Otomansko nasledje, prihvati Evropu i njene tekovine kao svoje, pocne da razmislja kao stvarno Evropska drzava i eto je ekspresno u EU clanstvu. Sve dok Srbija sebe smatra za nesto posebno, izuzetno i pametnije od ostatka sveta, ostace tamo gde je sada, sa time da ni sadasnja pozicija nije vecna jer na dugorocnom planu, uzimanje novih i novih kredita bez pravog pokrica i samo za potrosnju i dnevne potrebe vodi u prilicno gorak i tragican kraj.

pita

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.

Milan

pre 11 godina

Pitanje viza se u slucaju Srbije uvek poteze kada je u pozadini zapravo ucenjivanje oko neke daleko vece teme.Mozete da zamislite koje...

Sto se tice laznih azilanata,Nemacka ih moze oduvati u roku od nedelju dana ako hoce,tako sto nece mamiti i povladjivati tim ljudima, besmisleno visokim naknadama za trazioce azila.

master

pre 11 godina

To nam je sad najmanji problem. Nego treba videti kako saseći malverzacije i korupciju, kako podići privredu i mnogo toga. A to što će uvesti vize sigurno neću zbog toga loše živeti.

CMC

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..

pjovan

pre 11 godina

@CMC

Daleko je Brisel, a iz Moskve, odnosno Ankare, jos je dalji! Pogledaj neki Dnevnik RTS-a, mozda sledeci put neces postaviti glupa pitanja!

drasko

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..
(CMC, 24. novembar 2012 12:16)

Vrlo jednostavan odgovor...
Zato sto ne zele u EU.
Ja drugi zakljucak nemam osim tog.

Вељо

pre 11 godina

Опет нас Европа учи иронији. Годинама смо морали да чекамо за визе не би ли негде могли да путујемо- да би дошли у ситуацију да нам укину визе а да ми немамо новца да било где путујемо. Чињеница да они могу да направе листу земаља из којих више не може бити азиланата и те случајеве решавати у року од 48 часова говори да код њих не постоји воља да се проблем реши.

zika

pre 11 godina

Jedini odgovorni za ovo jeste EU. Romima treba srbija da izgradi krov nad glavom. To su gradjani srbije kao svi drugi. Imaju ista prava i mogucnosti kao i 17 drugih nacija u srbiji. Neka im EU stvori uslove za zivot u srbiji ili neka obeleze azilante da nemogu da prelaze granicu 10 godina bez specijalne vize. Resenja uvek ima ako hoces. Lakse je pausalno raditi i u isto vreme imati orudje u rukama protiv vlada koje nisu "podobne" i koje evenualno ne slusaju nego gledaju nacionalne interese. To u EU nije dozvoljeno.

Novosađanin

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.

Marko

pre 11 godina

Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???

Srb

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!

CMC

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..

pita

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.

Вељо

pre 11 godina

Опет нас Европа учи иронији. Годинама смо морали да чекамо за визе не би ли негде могли да путујемо- да би дошли у ситуацију да нам укину визе а да ми немамо новца да било где путујемо. Чињеница да они могу да направе листу земаља из којих више не може бити азиланата и те случајеве решавати у року од 48 часова говори да код њих не постоји воља да се проблем реши.

Kako se ulazi u EU

pre 11 godina

Srbiji je dovoljno da odbaci svoje Otomansko nasledje, prihvati Evropu i njene tekovine kao svoje, pocne da razmislja kao stvarno Evropska drzava i eto je ekspresno u EU clanstvu. Sve dok Srbija sebe smatra za nesto posebno, izuzetno i pametnije od ostatka sveta, ostace tamo gde je sada, sa time da ni sadasnja pozicija nije vecna jer na dugorocnom planu, uzimanje novih i novih kredita bez pravog pokrica i samo za potrosnju i dnevne potrebe vodi u prilicno gorak i tragican kraj.

EVO ZAŠTO

pre 11 godina

Shvatite ljudi da smo primitivni(80% nacije-uglavnom provincija i doseljenici sa sela u gradove).
niko nas ne voli.
kriminal i korupcija,mrzimo, inatimo se,neljubazni i nekulturni,zlobni i zavidni, mučimo životinje, prljamo ulice, tužakamo se, lenji..ne može tu jedan Novak,sam da izmeni sliku o divljacima sa Balkana.
ne poštujemo standarde civilizovanog sveta i zato nas kažnjavaju.
moramo da menjamo sebe.
moramo da uključimo mozak, da shvatimo šta je ispravno a šta pogrešno.tolerancija nije samo reč, nego kad razmislite, shvatite da tu počinje sve.AKO JE JEDAN TOLERANTAN,POSTAJE I ONAJ DO NJEGA,PA TREĆI PA ONDA I ONAJ ČETVRTI,DIVLJAK, POSTAJE TOLERANTNIJI!
Sistem spojenih sudova, i nteligencija i logika(koja nama fali).
kad se promenimo kao nacija i region, i Evropa će nas poželeti. dok je većina kao stoka, nema šanse za ovaj deo Balkana.

vize nego sta

pre 11 godina

I nismo za svet tako da nam i treba uvesti vize. Zar nije bolje sedeti, smrdeti, preplacivati proizvode i usluge, imati izbora samo koliko vam dozvole, primati kineske plate, gundjati nego ziveti k'o sav normalan svet

emigrant

pre 11 godina

dovoljno je da se procitaju ovi komentari i da se zbog stava vecine stekne utisak da srbiji definitivno nije mesto u evropi vec u aziji. zao mi je manjine ali definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno.

Milan

pre 11 godina

Pitanje viza se u slucaju Srbije uvek poteze kada je u pozadini zapravo ucenjivanje oko neke daleko vece teme.Mozete da zamislite koje...

Sto se tice laznih azilanata,Nemacka ih moze oduvati u roku od nedelju dana ako hoce,tako sto nece mamiti i povladjivati tim ljudima, besmisleno visokim naknadama za trazioce azila.

vesna

pre 11 godina

Ja se naputovah, te me baš boli uvo za vize, ali mi je žao dece koja će živeti zatočena ovde, verujući da postoje samo SPC, Zvezda, Partizan i da je biti Srbin dovoljno opravdanje da ne radiš ništa, vučeš se po kladionici i pljuješ ceo svet...tragedija...

nema svrhe

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.

drasko

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..
(CMC, 24. novembar 2012 12:16)

Vrlo jednostavan odgovor...
Zato sto ne zele u EU.
Ja drugi zakljucak nemam osim tog.

swedenonline

pre 11 godina

"Ljudi većinom putuju u Švedsku i Nemačku. Sad ide zima i očekuje se da će broj azilanata ka tim zemljama biti još veći”

Cinjenica da se zimi bezi na sever daje sledece zakljucke:
ptice selice su pametnije ili nesto smrdi u drzavi Srbiji

mizantrop

pre 11 godina

Ionako sedim po ceo dan pored kompa (adsl mi je najjeftinija zabava) nemam posao,vise ga i ne trazim, nemam para za izlaske i mrzim ceo svet, nista mi ne znaci ova vest sem sto mi dade priliku da se izjadam...

klenga

pre 11 godina

ma vize su izvesne sto posto,makar za srbiju...moraju se građani kazniti i na taj način što su doveli radikale na vlast...normalno,to iz e.u.niko neće reći javno ni eksplicitno...mislite li da bi hrvatski generali bili oslobođeni da je na vlasti ostao b.t i dem.stranka...ni slučajno...pa ni oni sami se nisu nadali...evropa je dobro zapamtila ko je rekao da će srbija biti crna rupa na svilenom tepihu evrope...nikolića i sns ,u očima evrope,pere jedino konačno priznanje kosova...ni manje,ni više...

Zoran

pre 11 godina

"definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno" -(emigrant, 24. novembar 2012 12:47)

Toliko mrznje i djubreta da izadje iz jednog jedinog coveka! Gde ti samo stade? Pa ima li i jedna nezatrovana celija u tebi emigrante? I kad smo vec kod toga, dobro je sto si emigrirao odakle god da si, nadam se u Patagoniju, na najjuzniju tacku, da nikoga ne trujes svojom mrznjom.

uh

pre 11 godina

pa dobro jeli sad jasno svima o cemu se radi u toj EU. Tamo para nema, uslovi za ulaz su preveliki i za to nema opravdanja. I naravno bicete gradjani 3. reda, tj. 3. zemalja.

Dodatno, u politickom smislu posle presude markac-gotovina ubijanje Srba je opravdano i nekaznjeno. Sto implicira da su Srbi za Evropu niza rasa. Vidite gde smo dosli. Dole Vlada!

Hrvoje312

pre 11 godina

Problem najveci je u politicarima koji ne postuju presude medjunarodnog suda,koji sada zlorabe vlastito pravosudje u zemlji da "pokazu" narodu da su u pravu huskajuci ga na najnize pobude.
Varajuci narod obacavajuci mu brda i doline.
Najavljujuci kroz medije hapsenja,ministri izigravaju tuzitelje i sudce....
Puno ima toga sto su politicari zakuhali vlastiton narodu proglasavajuci ga nebeskim i savrsenim kao i to da niti jedan drugi narod nije dovoljno dobar osim vlastitog.
Teska propaganda im dolazi na naplatu ali oni i dalje ne odustaju vec su se izborili i za to da ih narod opet izabere kao i devedesetih godina.
Pokazuju pred narodom kako ih EU ucjenjuje obmajujuci mase a da pritom ne priznaju da ni osnovne uvjete nisu u zemlji sredili vec da vlada kriminal i korupcija al laksse je reci kako ih EU uccjenjuje nego da nista od posla nisu napravili.
Al nece reci da ulazak u EU nije obaveza vec iskljucivo PRIVILEGIJA koja se mora zasluziti i opravdati povjerenje.
I opet sve na stetu vlastitog naroda.

goran

pre 11 godina

lijepa sfr jugoslavija i lijepi drug tito,sa pasošem si mogao gdje ti bila volja,poštovan u cijelom svijetu a danas jedna rumunija i bugarska ispred republika bivše jugoslavije,i onda se mi hvalimo i busamo u prska ko smo ko mi,a zapravo smo pokazali kakvi smo i šta smo uradili,sami sebi smo uništili sve ono što je vrijedilo,i onda se ovdje nađu pojedinci da pljuju po titu i jugoslaviji,dok smo bili SFRJ za nas su treće zemlje bile MAĐARSKA,RUMUNIJA,BUGARSKA I RUSIJA,a danas smo mi ti koji smo za njih to što su oni nekad bili za nas,eto kud vodi nacionalistička ideologija a kud nas je vodili jugoslovenstvo i bratstvo i jedinstvo,.

Dule NS

pre 11 godina

@(Hrvoje312, 24. novembar 2012 12:52)

-Samo sam čekao kada će neko od vas da dođe da nam drži predavanja!
I na ravno, veoma vešto, kao i uvek do sada, ste povezali babe i žabe i vaše divne generale - vaše najveće heroje koje imate...
-Ima jedan zanimljiv detalj - zločinci Gotovina i Markač će uskoro biti ponosni evropski građani! Prava slika i prilika građanina EU, a nama običnim Srbima se preti da će nam zabraniti čak i ulazak u EU...
Izgleda da i mi treba da poubijamo par hiljada ljudi da bi postali cenjeni građani EU?
-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta! A našoj vladi da momentalno podnese ostavku jer je uništila sve što se moglo uništiti za samo par meseci!

simakosmos

pre 11 godina

Muka mi je od pljuvaca po Srbiji. Ovo sa je cista ucena zarad drugih interesa. Kada bi skinuli i jednog Roma ili Albanca sa autobusa odmah bi bili fasisti!

ĐOLE

pre 11 godina

"E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu..."
(NOLE, 24. novembar 2012 13:19)

Ako je zemlja zvanični kandidat za EU, za tu istu EU "zemlja trećeg sveta" (kako ti kažeš) onda ta sama EU treba dobro da se zamisli o sebi samoj!
Zašto je zemlja trećeg sveta kandidat za EU?

I zašto vi Hrvati toliko bolujete za Srbijom?
Zar nemate pametnija posla u životu?
Da li se nadate ovako nekom lošem ishodu po Srbiju (po obične nedužne građane Srbije) pa da možete da likujete ponovo? Hoćete li praviti slavlje po ulicama ako Srbiji uvedu vize kao kada ste dočekali ona dva stvorenja?

bg_it

pre 11 godina

Na svu sreću pa radim za stranu kompaniju, pa smo već odavno dogovorili da ako dođe do ove situacije ponovo i formalno dobijem radnu dozvolu kako bih slobodno putovao... Žao mi te Srbijo, ali odavde vodim i porodicu ... Dosta je bilo z......nja s tvoje strane ...

Dule NS

pre 11 godina

@ (zagy2, 24. novembar 2012 14:03)

-Ma potpuno si u pravu! Gotovina i Markač nisu zločinci već predivni nedužni ljudi koji ni mrava ne bi zgazili!
-A ja sasvim sigurno treba da budem kažnjen jer sam ih "uvredio"!
-A haški sud je pak oličenje poštenja i demokratičnosti...
-E vidiš, Srbija jeste demokratska država i zato ja imam prava da mislim i da KAŽEM da su oni teški zločinci isto onako kako i ti imaš prava da dođeš ovde i da me napadneš zbog toga (što ja nikada ne bih mogao na hrvatskim "demokratskim" portalima) - i niko nema prava da me kažnjava zbog toga, kao što ti "demokratski" priželjkuješ!
-Možda je u Hrvatskoj zabranjena sloboda govora i različitog mišljenja ali u Srbiji nije još uvek!

Miroslav

pre 11 godina

Ma bas me zabole i za vize i za EU i za Gotovinu i za Haradinaja i za... Narod je gladan, a od svih ovih pobrojanih gluposti hleba se nece najesti.

i Bog je digao ruke od vas (Srbin EU)

pre 11 godina

Žao mi je zemljaci, ali većina vas ne zaslužuje da priviri iz svog zabrana.
Dovoljno je kad dodjem na'odmor' u Srbiju, vožnja na vašim drumovima, divljanje brza vožnja i sviranje za najmanju sitnicu,psovke..da prvi poželim izolaciju matične države:(
Ne kažem da albanci,bošnjaci i ostale komšije nisu slični,ali mi smo ipak za nijansu najgori.Kako ono kažu, otišli iz sela, ali selo nije iz njih..

zagy2

pre 11 godina

@ Dule NS Gotovina i Markač nisu zločinci nego slobodni građani po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu,suda čije ste se presude i vi obvezali prihvatiti. Da je Srbija pravna država kao što nije ti bi sad morao barem platiti novčanu kaznu zbog vrijeđanja pravomoćno oslobođenih ljudi i zbog nepoštivanja presuda Haškog tribunala! Toliko!!!

Dule NS

pre 11 godina

(Hrvoje312, 24. novembar 2012 14:37)

-Hajde kada si tako pametan i kada mi spominješ kako mi je neko (tojest ti samo sa drugim nickom) objasnio sve a ja eto neviđeno glup pa i dalje ne razumem, objasni mi KONKRETNO (bez šupljih priča i fraza ko je kome potreban) sledeće:
-Kako bi ti sprečio Rome i Albance da budu lažni azilanti a da pri tome ne kršiš njihova ljudska prava jer to nije dozvoljeno ni u EU niti u Srbiji?
-Daj konkretan predlog na temu ove vesti, a ne da mi tu soliš pamet o svetskim odnosima, našem mentalitetu ili čemu već!
-Ovo nije vest o analizi našeg mentalnog stanja već o LAŽNIM AZILANTIMA!!!
-Kako bi ti sprečio te Rome i Albance da svesno zloupotrebljavaju ovaj sistem?!
-Mani se ti tih šupljih priča!
-Drži se teme!

Paor

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.

Zbunjen

pre 11 godina

Ovako ide prica...bio sam kuci u Srbiji letos u Septembru na odmoru, inace zivim i radim u nemackoj. Komsija me napao da mu prodam kola itd. sto i uradim jel mi covek gleda kucu. Posto sam imao gomilu stvari kao i obicno povratak avionem ne dolazi u obzir pa se odlucim za varijantu busom do Beca, pa dalje vozom za nemacku. I sad ide prica...bus pun, na dva sprata, unutra nas raznih a i bez uvrede, ne zelim nikoga da omalovazavam bilo je i Roma. Na nasem granicnom prelazu jedan dolazi u ime svih kod vozaca i kaze ovako "pitaj Madara koliko da nas pusti bez pasosa da udemo"...rekoh ne cujem dobro ali vozac busa odgovara "pitacu ali bude li problem mora te izbacim iz busa i idem dalje bez vas" prolazimo nasu carinu...pokupljeni pasosi i vraceni, niko nije gledao ko si i sta si, rekoh kako je ovo moguce, zar ne postoji spisak putnika pa puta broj pasosa...kad vidim Romi imaju pasos ali samo za nase carinike. Stizemo do Madara...postaje zanimljivo videti dalji tok stvari. Ulazi Madar, opet pokupi od vozaca gomilu pasosa i izlazi...vozac za njim...vraca se vozac i kaze onom Romu sto ga pitao da ide do kucice carinika...2 min. i vraca se Rom sa osmehom na licu...idemo do nemacke braco. E, sad ovo nisam samo video ja nego svi koji su sedeli u donjem delu busa...prema tome, neka EU trazi krivca a zna se ko je krivac...onaj ko pazi na ulaz,ali kao sto znamo para vrti tamo gde burgija ne...i onda ovde traze azil, nemaju pasos, dok se sve proveri i eto belaja...

Fidel

pre 11 godina

Pre nego sto oni nama uvedu vize, mi treba svim evropljanima takodje da uvedemo iste,oduzeti dozvole Raifaisen,Hypo,Generali i svim ostalim bankama i dovedemo Sper banku i kinesku banku. Ali zato treba ona stvar....! P.S inace krenula je akcija nekupujte u Idei.pridruzite se.

N

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!
(Srb, 24. novembar 2012 12:34)

Da nisi kratkog pamcenja setio bi se da je 1999. s Kosova proterano 100.000 Roma, i to pred nosom te iste Nemacke, koja sad zbog tih Roma hoce da nam uvede vize. Znaci ucestvujes u etnickom ciscenju i sad zbog toga krivis Srbiju sto ti isti Romi koji su osiromasili zbog tvoje fasisticke politike na Kosovu traze neko parce hleba upravo kod tebe.

Mile gajc

pre 11 godina

Procitao sam podatak da je do danas azil zatrazilo njih nesto vise od 6000 gradjana sa Srpskim pasosem.(da li su to romi,albanci etc..sad manje bitno)
To je nesto vise od 100 autobusa.Sad se postavlja pitanje kome je promaklo tih 100 autobusa.Ili ko je mozda to zeleo.?
Samoizolacija ne vodi nikud.A mi po starom.Nasi politicari misle ako se Srbija izoluje imace vecu vlast.Da, imace vecu vlast i sve manju drzavu!

gradjani

pre 11 godina

Ja sam shvatio da su vize sada postale nacin nekog pritiska na Srbiju.Po sistemu toplo,hladno...Koje su to ,trece zemlje,i sta to znaci...Podseca me na diskriminaciju i smatram da nam se time krse ljudska prava.Rodjen sam u Evropi i samim tim sam gradjanin Evrope a i sveta.To sto nam uvode vize i nazivaju ,trecim zemljama, ne predstavlja nista manje, nego krsenje ljudskih prava,a to je pravo na slobodno kretanje.Zna se kome i zasto se uskracuju vizna dokumenta...Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu,vi uvodite vize celoj Srbiji i svim njenim gradjanima.Srbija je postala demokratska drzava sa demokratskim institucijama i prema tome ,politicki azilanti,su izmisljena grupacija.Ako preko neizvesnosti oko viznog rezima ,Srbiji treba da se nametne neki novi uslov,onda to sve ide upravo u prilog onome o cemu sam pisao...

Bak

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.
(nema svrhe, 24. novembar 2012 12:23)

Pobrkali ste lončiće. Nije isto EU i šengenski prostor. Hrvatska i kad uđe u EU imaće granicu i sa Slovenijom i sa Mađarskom, članicama EU i kontrolu na njima. Razlog: obe države su članice Šengena i samo između članica Šengena nema kontrole na granicama. Pa, Bugarska i Rumunija su u EU od 2007. godine pa i dan danas Rumunija ima kontrolu na granici sa Mađarskom, a Bugarska sa Grčkom. Jer, BG i RO nisu još članice Šengena. Tako da, ''u Londonu sam praktično tek kad uđem u SLO ili H''.

mertur

pre 11 godina

@Zbog albanaca i roma treba da ispastaju ostali gradjani srbije...
(decko sa barikada, 24. novembar 2012 16:13)

Opet ti lupetas, pa zbog vas koji imate barikade u glavi ispasta ceo zapadni Balkan.
Idi leci se sine.

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Hrvoje312
Pisete da EU ne zeli politicare koji ne postuju medjunarodne sudove i njihove odluke. Ako ste toliki znalac medjunarodnog prava da li vam je poznato da je prosle godine Medjunarodni sud u Hagu doneo presudu u korist Makedonije, a protiv Grcke u sporu oko imena, pa niko iz EU se oko toga ne obazire niti vrsi nekakav pritisak na Grcku zbog te presude. Dalje, Grcka je jos 1995 godine potpisala dogovor sa Makedonijom oko normalizacije odnosa, pa danas taj dogovor ne postuje (sprecava Makedoniju u uclanjenju u medjunarodne organizacije), a zbog toga ne trpi nikakve sankcije od EU. Sud za covekova prava iz Strazbura je doneo presudu o pravu makedonske manjine u Bugarsku, pa opet Bugarska tu presudu ne zeli da primeni i opet nema nikakve reakcije EU na svoju clanicu. Slicne presude u svoju korist ima i makedonska manjina u Grcku, pa Grcima ne pada na pamet da se njome zabavljaju. Znate li da u Grcku i Bugarsku ne postoji pravo na makedonsku manjinu, iako na terenu fakticki postoji etnicka grupa koja govori makedonski jezik i koja se deklarise kao takva. Tako da ako se bavite ovom problematikom, proucite malo problem o selektivnom pristupu EU ka sudskim odlukama i politizaciju prava u njihovim sudskim institucijama. Prvi korak u tom proucavanju, predlazem vam da vam bude oslobadjajuca presuda Gotovine i Markaca.

azilant

pre 11 godina

pa ako krenu da sprecavaju te satro " lazne azilante" ,odma ce ista ta evropa da nas kazni zbog ugrozavanja manjina tj roma i albanaca.radim na aerodromu i veoma mi je jasno ko su ti azilanti.pogledajte samo ko leti wizz-om i zasto slucajno sv zemlje gde lete te niskobudzetne kompanije pljuju po nama zbog azilanata.

ledenjak

pre 11 godina

Sto ih uposte primate u zemlje kao azilante? Ovo je samo fora da nas za jos nesto uslove. Kako se kome d.... u EU on z...... nas narod. Vrlo je lako to resiti, kada traze azil nemojte im dati, vec ih transportujete u Srbiju o trosku MUP-a, udari im se pecat zabrane putovanja na 3-5god i za 12 meseci smo resili problem.

Cvexi

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.
(pita, 24. novembar 2012 12:33)

Deset godina nas EU vuce za nos. Stranka koju je EU podrzala i njeni kadrovi su pokrali ovu zemlju za vise desetina milijardi evra, i sad nakon svega mi treba da smo za eu.

Ezio Auditore

pre 11 godina

@
"Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel..."

Kad se pominje vest da "neko" ide, onda se prica i "od cijih para" ili "stalno putuju..."
Dogovorite se.

Ne lipši Srbijo

pre 11 godina

-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta!
(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.

goga

pre 11 godina

Zemlje EU neka skrate postupak za dobijanja azila na 1(jedan) sat i eto mirne Evrope,a nama ostaje bezvizni rezim,uzgred ne traze Srbi azil,nego romi i albanci...pozz iz Bujanovca! Nista lakse!

NOLE

pre 11 godina

Njemacka ima nepromjenjenu proceduru azila ima 30 godina, i ovdje citam njemacka moze da oduva azilante kako hoce, da bi oduvali azilante treba citav sistem da se promjeni, a trece zemlje su te koje se prilagodjavaju,, ne mislite valjda da ce se njamacka nekome prilagodjavat, malo morgen!!!
2 god,upozoravaju citav balkan, a ono prosli mijesec 2600 novih trazitelja azila iz srbije,a iz afganistana 2000 u kojem je i dan dans ratno stanje.

Turista

pre 11 godina

Naravno da ova vest naše političare ne pogađa i povodom toga ne rade ništa. Ova nova garnitura na vlasti sve radi samo da nas vrati ponovo u devedesete kada je svako putovanje u inostranstvo bilo misaona imenica upravo zbog gomile papira koje su bile potrebne da bi se osećali KAO poželjni u EU ali tako nam i treba kad je većina želela ovaku vlast.
SRAMOTA!!!!

pjovan

pre 11 godina

@CMC

Daleko je Brisel, a iz Moskve, odnosno Ankare, jos je dalji! Pogledaj neki Dnevnik RTS-a, mozda sledeci put neces postaviti glupa pitanja!

NOLE

pre 11 godina

I da jos nesto,,
Zamislite da ja dodjem medu 100 ljudi sirom svijeta , i da im kazem da sam najljepsi ,najpametniji, koja bi reakcija bila, ? Odgovor je jednostavan i kontra produktivan, ispao bi najveci glupan ,i ljudi bi me ismijali.
Znaci ja bi samog sebe hvalio, a oni bi me smatrali kao nekim tamo u # rangu, ni blizu 1 i 2 ranga.
E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu, u vlastitoj zemlji od mozete ici korak naprijed,a sve dok mislite da mnogo znate i da je srbija do tokija ,e onda dodje hladan tus pa se ispostavi da srbija spada u zemlje treceg reda,znaci nemoze dublje,i ispod,
Toliko od mene

zabrinut

pre 11 godina

"Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???
(Marko, 24. novembar 2012 12:21)"

Ti se zalis sto EU ne ogranicava kretanje na osnovi rase i etnickog porekla i zbog toga iz zoves "fasistima". Mozda trebas da kupis neku enciklopediju ili knjigu iz istorije da proucis sta znaci taj pojam. Mozda otkrijes i nesto o sebi.

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)
Zagy2 ti je jako lijepo objesnio ali ti ocitao imas glavu u pijesku.
Bas zbog takvog stava politicari iskoristavaju svoj slobodan prostor i koriste to na stetu naroda.
Lijepo sam ti napisao kako politicari ne postuju odluku medjunarodnog suda i samim tim Europi takvi politicari i gradjani ne trebaju.
Dali je toliko tesko shvatiti kako se nece vama EU prilagodjavati nego morate vi njoj jer vi nju trebate vise nego ona vas.
Ako ja dodjem tebi u posjetu kuci ja moram postivati tvoj kucni red a ne da se tvoja obitelj meni prilagodjava.
Sve dok to ne shvatite nema prihvacanja i popustanja.
E sad,druga je stvar sto su politicari sa lazima i nacionalizmom zaludili mase i sad vode svi kompletno mrtvu trku.
Znas,mozes ti pricati sve divno i krasno ali jedino je bitno imati rezultat.
Imas li rezultat? Nemas.
Javi se kada ga budes imao jer ti je to kljuc koji vrata otvara,do tada ti mozes sto god zelis ali ne kod drugih vec samo kod sebe.

zagy2

pre 11 godina

@ kaciga Ne znam o kakvom licemjerstvu pričaš? Ako je neko licemjeran,onda si to isključivo ti i tebi slični (dule NS...)Pa upravo vi ste se kleli u Haški sud i njegovu prvostupanjsku nepravamoćnu presudu i na njoj ste gradili sve buduće akcije protiv Hrvatske i na osnovu te presude ste činili sve da ogadite Hrvatsku u svijetu.Tada ste i na ovom portalu proslavljali pobjedu i hašku pravdu.Uopće se ne radi da li nam se presuda sviđa ili ne da li je pravedna ili nepravedna.Radi se o tome da smo i mi i vi priznali taj sud i zbog toga bi bilo u redu da njegove odluke i poštujete.Reda mora biti.Ja da sam na mjestu Gotovine i Markača,samo bih pratio portale i novine po Srbiji i tužio sve one koji vređaju sud i koriste izraz "zločinac" i lijepo bih od kazni živio ko bubreg u loju!!!

so-flo

pre 11 godina

Zlo mi je od ovih emigrantskih komentara. "Mi" civilizovani Evropljani i "vi" primitivni "Srbi"... I ja sam emigrant, vrlo uspesan u svom poslu, ali ovi nesrecnici koji su posle tri dana u inostranstvu pomislili da su nekako postali "bolji" od svojih (bivsih) sunarodnika mi se apsolutno gade. Koliko zla treba vasa "civilizovana Evropa" da napravi pa da budete kriticni prema njoj? I sta je to srpska drzava sad strasno uradila da nas opet pritiska? Ako nam opet uvedu vize, moja noga vise nece krociti u EU. Ako treba, letecu iz Amerike u Beograd preko Azije da ih izbegnem.

Voyager

pre 11 godina

@Kako se ulazi u EU

U EU se ne ulazi, vec EU prima nove clanove. To je principijelno drugacije. Da objasnim, kao da na silu hocete da dodjete kod nekoga na rucak, a on vas nece. To je ulazenje u EU. Ono drugo je sasmo po sebi jasno. Domacin vas kao dobrog poziva na rucak. E sad da li mi nismo dovoljno dobri ili oni nemaju nikakvog interesa da nas pozovu, to je vec pravo svakoga da misli kako hoce.

I za @peru: mi nismo ni u kavkoj prilici da biramo izmedju EU ili Rusije. To vas je neko slagao. Po istom principu kao gore, mi mozemo da budemo u drustvo samo sa onima koji hoce da saradjuju sa ovakvom jadnom i unizenom drzavom koja se jos zove Srbija. EU Srbiju nece, a Rusija je hoce (jos malo, strpljenje im je na izmaku). Ako su ikada postojala vrata za prijem u EU, tu je sada betonski zid. A ako se odreknemo saradnje sa Rusijom i Rusija nam okrene ledja (sto nije daleko), onda neka nam je mili Bog u pomoci. I to nema veze ni ko koga voli ili mrzi, ko je rusofil ili rusofob, vec ovo je govor gladnih stomaka gradjana Srbije. Pronadjite FORBS-ovu listu gladnih po zemljama u svetu da vidite gde je Srbija.

Goran

pre 11 godina

Kako sad opet vize. Pa Milanče reče koliko već na proleće mi pridruženi. Dobro ne bas na proleće,mozda na leto.Izgleda je doslo do zamene teza. Mozda je Milanče mislio da će nam na proleće uvesti vize da bi postali pridružena članica EU. Ko zna šta oni slušaju na tim sastancima. Možda je pogrešan prevod bio. Ova rekla postoji mohućnost za vize a ovaj razumeo pridruživanje. Dajte malo da pojasnimao. Mi smo bre ljdu zemlja trećeg svet.Eheeeeej. Ona je mislila zato što smo mi vanzemaljci.Prvo Srbi pa amebe. Zato je ona mislila da smo zemlja trećeg sveta. Ipak kako da bez vize bupnes u Nemačku i padnes kao onaj sa 40 km iz svemira. Onda se Nemci zbune pa misle da su to azilanti a u stvari mi vežbamo skokove s velikih visina. Samo se nekako razbijemo o ledinu!!!Dobijemo pogrešne kordinate i umero da lupimo o zemlju negde oko kolevke srpstav mi sve nekako u Nemačku. Zašto li je to tako. Šta tamo ima a ovde nema. Ha haha ha.

vispreni bwrr

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.
(Novosađanin, 24. novembar 2012 12:22)

Duševni deo moje ličnosti ovo potpisuje, razumni više na znan šta da misli. Bože, ko mi je ovoliko pomutio razum?

ogledalce, ogledalce moje...

pre 11 godina

Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu
(gradjani, 24. novembar 2012 13:25)

Ne cini li ti se da si malo polupao loncice? Politicki azilanti su pravi, a ekonomski oni koji zloupotrebljavaju *politicki* azil! Za ekonomske migrante predvidjeni su redovni postupci - trazi radnu vizu, pa cekaj! Niko ti nista ne duguje, a u Svetu ima i mnogo gladnijih od tebe. A i vrednijih i pametnijih. Kriminalni putnici i socijalni grebatori su prica za sebe. A o imidzu zemlje nek misle oni koji su ga kreirali! Oni proizvode politicke azilante.

Darko

pre 11 godina

Meni samo nije jasno zašto se država ne obračuna sa pojedncima koji zloupotrebljavaju bezvizni režim.
Kod nas u RS, a pretpostavljam da je tako i u cijeloj BiH i Srbiji postoje ljudi koji nesretnicima obećavaju med i mlijeko u Njemačkoj, za to im uzmu par stotina evra, potrpaju ih u autobuse i odvozu tamo. Tamo ih samo istresu i onda nazad po novu turu.
Kad bi se pohapsili ti ljudi, garantujem da bi se broj azilanata smanjio za najmanje 90%.
Većina lažnih azilatana su neobrazovani i siromašni ljudi koji i ne znaju šta je azil.

Nesa

pre 11 godina

Vize, azilansti, sankcije, haški sud, NATO bombardovanje, hrvatski generali...

Princip je isti, ostalo su manje bitne "nijanse": Amerika, koja gazduje Evropskom unijom, ne podnosi one koji nisu snishodljivi, poslušni, slepi, glupi...

Amerika je oduvek ispoljavala zlobu i zavist prema Evropi jer je Evropa oduvek bila iznad Amerike.

Amerika je velikodušno ponudila dolare i "obećani" život, Evropa se upecala i pristala da bude poslušna. Tu grešku plaćaju sve evropske države, nezavisno od članstva u EU.

Propaganda

pre 11 godina

Ovo je prilicno glupa propaganda i zastrasivanje naroda jer bivaju toboze kaznjeni sto su glasali za SNS. Vize nam nece biti vracene. Mozda cak i dobijemo pohvalu ako se resimo korupcije. Ako se poveca standard mozda ti ljudi i nece bezati van.

Toma

pre 11 godina

Ne moramo ni da idemo u Evropsku Uniju,nista dobro od nje nismo imali a s obzirom kakvi su stavovi zapadnoevropskih politicara prema nama nista me ne bi zacudilo i ponovno "privremeno uvodjenje viza",ali verujem da do toga nece doci jer realno to nije u interesu ni EU a ni u nasem tako da izjave pojedinih funkcionera ne treba prihvatati zdravo za gotovo mada ih ne treba ni odbaciti.

master

pre 11 godina

To nam je sad najmanji problem. Nego treba videti kako saseći malverzacije i korupciju, kako podići privredu i mnogo toga. A to što će uvesti vize sigurno neću zbog toga loše živeti.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Kako to samo Srbiji i Bha, zar to nije predznak da oni nas nikada nece pod svoje okrilje? Ne pominju njima omiljenu C.Goru, eto ni Makedoniju, ali ovde ne setise Srbine, za prvremeno nam je u drustvu Bosna dokse Srbin ne doseti? A u stvari to se striktno odnosi na Srbiju, da se nikada ne racuna za pridruzenju Uniji!! Zato bi bilo pametno da se Srbija odrekne nade da ce ikada biti ni pridruzeni clan, a kamoli njen clan. zato Srbijo zasuci rukave, pa namesto sto ocekujete njihove pristupne fodove da bi zivotarili, kramp u ruke kao shvaba, posle drugog svetskog rata stoje ucinijo i postao vodeca sila na svetu! Rad i samo rad, a ne ponizenje i prosjacenje, to spasava Srpski Naarod, a ne ni zapad ni Istok, vec rad i stednja! Kako je zavreme Kraljevine Srbije, platezno sredsvo bilo Srebro, danas obican papir, koji nema ama bas nikakvu vrednost! Srbijo, spasavaj se sama, jer svi tvoji neprijateljii ti zele sahranu, ako nisi znala, kako spoljni tako i unutrasnji!!!

Ljubisa C.

pre 11 godina

Uvesti uslov i depozit za izdavanje pasosa 500 ili 1000 evra koji se vraca nakon prvog povratka iz inostranstva i resen problem svih laznih azilanata u Srbiji.Nece Srbin da misli.Tacnije hoce ali ako mu stavis kovertu sa parama na stolu.Tada mu se ukljuce sve nervne celije.

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 16:00)

Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci.
To drzava moze popraviti da stane u obranu tih ljudi a ne da politicke elite kao do sada svim nesluzbenim kanalima jos potkurivaju vatru.
Bio sam u 9 mjesecu u Srbiji,putovao sam kroz Beograd i isao do Bora gdje mi zivi prijatelj u posjetu te kada sam se vracao sa njim nazad u Hrvatsku stali smo u Beogradu na par sati pa mi je pokazivao ono naselje Roma i koliko su diskriminirani,bilo mi je zao zbog toga sto sam vidio.
Ja znam da si ti sad jako ljut na mene i da bi mi svasta tu napisao da nije moderatora ali probaj shvatit da nisam ja tebi nista kriv niti sam ja bilo sto lose rekao a to sto se mi mozda u nekim stajalistima neslazemo niti najmanje to ne znaci da ja moram biti ljut na tebe ili ti na mene.
Nemoguce da se u svemu slazemo i zato moramo biti lolerantni jedan prema drogome i uvazavati se,treba biti hladne glave jer samo tako je komunikacija moguca i rad na boljem sutra.
Ne isplati se dugo biti tvrdoglav u zivotu,tad je najskuplja karta za vlak,

Seki Sjenica

pre 11 godina

Dajte vode i secera sto sam se nasekirao,odo ja u N.Pazar veceras na janjetninu i zivu muziku a vize ma daj te molim vas a Tanja sta kazes ?

Aj u zdravlje

nema deda mraza

pre 11 godina

primite i drugu lokomotivu iz rusije pa ta viza vise nece biti privremena

nije mi jasno.
srbi u nekom kolektivu znaju da se bave internom politikom- ko ce sa kime biti dobar, koga ce olajavati, koga ce podmazati...
a u medjudrzavnoj politici sa istim pravilima su amateri

zika

pre 11 godina

Jedini odgovorni za ovo jeste EU. Romima treba srbija da izgradi krov nad glavom. To su gradjani srbije kao svi drugi. Imaju ista prava i mogucnosti kao i 17 drugih nacija u srbiji. Neka im EU stvori uslove za zivot u srbiji ili neka obeleze azilante da nemogu da prelaze granicu 10 godina bez specijalne vize. Resenja uvek ima ako hoces. Lakse je pausalno raditi i u isto vreme imati orudje u rukama protiv vlada koje nisu "podobne" i koje evenualno ne slusaju nego gledaju nacionalne interese. To u EU nije dozvoljeno.

kaciga

pre 11 godina

Re:zagy2
Ajde ne budi licemeran,sta bi bilo da je ostala prvostepena presuda od 24 godine da li bi Hrvatska bila pravna drzava i da li bi svi prihvatili tu presudu i Gotovinu smatrali ratnim zlocincem a Oluju udruzenim zlocinackim poduhvatom.Naravno da ne bi,da li bi u Sarajevu Mladica smatrali nevinim covekom da ga Hag oslobodi,naravno da ne bi.

kameleon

pre 11 godina

Da je politika prevrtljiva to svi znamo,isto tako i politicari.Da mi je neko pricao da ce se Toma i Vucko ovako promjenit,rekao bi da je luckast!Dobro,Toma jos ponekad "izleti",stariji je i tvrdji,ali moram priznat,promjene su znatne i pozitivne!Medjutim,sta je sa Ivicom?Taj je pravi transformer-poceo sa Slobom,nastavio sa DS-om,evo ga sad sa SNS-om.Covjek je pravi transformer,njemu netreba vrjeme da se mjenja,on to radi momentalno!Radi vlasti bi bio i gey ako treba.Imam osjecaj,da i Ceda dobije izbore(sto je ipak SF)on bi rekao...ko,ja pricao protiv tebe?...ma kakvi,to novinari izvlace iz konteksta.U zivotinjskom svjetu on bi bio majstor kamuflaze broj 1,nikakav kameleon nema takav spektar boja!Takav prefriganac jos nije rodjen na ovim prostorima.Nema nikakve karte u rukama,a uvjek dobiva...kapa dolje!!!

Šiznilend

pre 11 godina

Ma,šta se primate.Nema od uvođenja viza ništa,već ovo služi samo kao pritisak.Sad pominju Bosnu,a pre su Makedoniju i tako u nedogled.
Opustite se!

ex-you

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.
(Paor, 24. novembar 2012 13:47)

Na zalost, ne pise ti na celu. Ne mora da znaci, ali, postoje ozbiljne indicije, vec po racunicama verovatnoce. Ako mozes da dokazes da si takav kakav kazes da jesi (a to znaci da se nedvosmisleno distanciras od drzave kakva kazes da jeste, a bogami i od naroda, jer ju je on takvom nacinio), onda si principijelno u pravu i u tom slucaju sva sramota na dusu EU birokrata ukoliko ih tvoj problem ne zanima, ne razumeju ga i ne da im se da se njime bave. Ali, ako si i ti jedan od onih koji su stvarali i stvaraju i odrzavaju i umnozavaju haos (i ostalo po spisku) u drzavi u kojoj zivis, onda ces svoj haos (i ostalo po spisku) nositi i presadjivati gde god da odes, a to nikom ne treba. Vec je takvih uveliko previse.

novica952

pre 11 godina

Taman zaboravimo ovo pitanje i prođe neko vreme i pitanje azilanata se stiša kad se ova dežurna gospođa Fajon oglasi i najavi nove mehanizme u uvođenju viza državama zapadnog balkana i tu se prvenstveno misli na Srbiju i BiH. Mislim da to pitanje azilanata i ne postoji u obliku koji bi nametao ovo pitanje za raspravu, radi se o jednom od elemenata z apristisak na Srbiju kao državu i na narod da se plašćei tekovina stečeni šengenom pristane na sve što se eventualno priprema u kuhinjama evrope vezano sa Kosovo.Svaka izgovorena reč, svaki napravljen potez ima svoju svrhu u ovoj borbi da se postave granice između Srbije i Kosova.

perspektiva

pre 11 godina

Kako je jadan onaj...sto kaze, primite i drugu lokomotivu iz Rusije...pa cete...necu dalje da ga citiram, jer je nebuloza u pitanju.Upravo zbog tog naseg izricitog i po imence vredjanja, pojedinih kako naroda,tako i drzava, smo i dosli u ovu apsurdnu situaciju,da moze sa nama da se radi ko kako hoce i sta hoce.Nikad ne gledajte u tudja dvorista a da pre toga niste prvo pogledali u svoje.Dok jedna Angela Merkel hrli u Rusiju da potpisuje ekonomske Ugovore sa Rusijom,ovde se neki pametnjakovic nasao da kaze, kako ce nam zbog Rusije uvesti vize.Sramno i ako hocete bezobrazno.Ruzno je napadati nekoga na taj nacin,a kamoli zemlju sa kojom imamo zelju, kao uostalom i ostali svet, da saradjujemo.Srbijo hrlis u mrak sa ovakvima!!!!!!!!!Ili neki mozda zamisljaju da su ,Amerika, pa bi da se konfrontiraju Rusiji,da izigravaju ,imitaciju hladnog rata, e onda ste na pogresnom putu.Niti ste Amerika,niti mozete da nastetite Rusiji, iz razloga sto su obe velike sile, kojima mi ovako siromasni i bez narocite perspektive ne mozemo bas nista,a jedino kome moze da se nanese steta to je samo nama samima...a priznacete, poznati smo po tome...

Milojko-Bg

pre 11 godina

To jeste licemerno jer ne zavisi od Srbije ko ce traziti azil u Nemackoj a ko nece. Srbiji u stvari najvise znaci da poveca standard gradjana, a za to ulazak u clanstvo EU nije nikakva garancija. Prema tome, Srbija treba da vodi racuna o svom profitu, a ne da slusa sta ce joj ko iz EU zameriti i sugerisati. Mi smo sve njihove savete do sada preskupo platili. Svi one hrle u Rusiju i Kinu, a nama savetuju da se okanemo Rusa. Verovatno bi oni bili najzadovoljniji sa nama ako bismo sami sebe unistili.

Andrija

pre 11 godina

Ova vest koja se ponavlja i zahuhtava može se gledati iz više uglova.Možda politički pritisak,možda nas propust,a možda i teško rešiv problem za EU?!Ali verujem da su ovakve vesti melem za našu emigraciju koja se napolju baš i nije snašla.I to je srpski...

Dule NS

pre 11 godina

"Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci."
@ (Hrvoje312, 24. novembar 2012 16:48)


-Prvo, ni najmanje nisam ljut na tebe - veruj mi, svoje živce čuvam za prave probleme u životu, a ponajmanje "pravdam". Ti se upravo nadaš da ćeš svojim komentarom nekoga iznervirati, ali veruj mi, to uopšte nije slučaj.
-Što se tiče dečka koji je "slučajno Hrvat sa istim stavom", reci mi primer BAR JEDNOG HRVATA KOJI IMA DRUGAČIJI STAV!
-Što se tiče ugroženosti Roma, potpuno je tačno da su ugroženi, ali potpuno isto kao i Romi u Hrvatskoj ili u Češkoj na primer - znaš, to su oni Romi iz Češke koji su nedavno bili lažni azilanti u Kanadi, pa je za malo Kanada uvela vize celoj EU! Informiši se malo i o tome...
Treba li spominjati koliko su Romi diskrimisani u Mađarskoj?
-Romi su diskriminisani svugde i to je ogroman problem - ali nikako nije specifičnost Srbije!

-Ja vas zaista ponovo molim, da ne izigravate ovde nešto što niste!
Jer isto tako kako si ti putovao u Srbiju i neki od nas su putovali po Hrvatskoj i Evropi tako da očlično znamo kako se gde živi!
-Spustite se već jednom na zemlju i manite se Srbije.
-I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE?

Dule NS

pre 11 godina

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.
(Ne lipši Srbijo, 24. novembar 2012 14:12)

-Americi! ;)

Faf Tedi

pre 11 godina

ovde se ne govori da smo mi zemlja 3. sveta, jer to nije pitanje, vec se govori o drzavi koja je treca strana - koja nije ukljucena u EU, odnosno, koja je van internih EU regulativa - Third Party. http://en.wikipedia.org/wiki/Third_party

e, sada, da li smo mi zemlja treceg sveta to mi treba da se pitamo i spoznamo.

nenad

pre 11 godina

Samo javite na vreme da damo pomen u novinama evropskoj integraciji Srbije za dugo dugo vreme ps. Prevedite i evropejcima da znaju tj da razumeju

kayo

pre 11 godina

"Pritisak država članica je veoma jak zbog pojave velikog broja azilanta, pa i iz Bosne i Hercegovine. Početkom iduće godine usvojit ćemo taj mehanizam. Nakon usvajanja tog mehanizma, neke države će tražiti da se uvedu vize. To bi se moglo dogoditi Srbiji", kazala je Fajon. Gde piše o uvođenju viza BiH?

guska koja je spasla Rim

pre 11 godina

I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE? (Dule NS, 24. novembar 2012 18:07)

Potpuno spreciti nije moguce nikad nista, pa tako ni zloupotrebu prava na politicki azil. Ali, bilo bi moguce otezati je i obeshrabriti (pa time verovatno i reducirati) i slazem se da je to nesto sto je u moci zemalja koje odobravaju azil. Kad bi se potrudili da umesto sume vide drvece, prepustili bi samim azilantima (i podnosiocima zahteva) da se razvrstaju na prave i lazne. Lazni azilanti su obicno sezonci, a u svakom slucaju, retko imaju nameru da zauvek napuste kraj iz kog su dosli i prekinu veze s njim. Onaj azilant, ili podnosilac zahteva, za kog se utvrdi da je ponovo usao u zemlju iz koje tvrdi da je pobegao, trebalo bi da smesta izgubi pravo na azil (jer je sam potvrdio da su za to prestali razlozi). A ukoliko se u toj zemlji u medjuvremenu nije dogodilo nista sto bi opravdalo taj "prestanak razloga", sve clanice EU (ukoliko je trazio azil u EU) morale bi mu zabraniti ulazak na odredjeni broj godina, zbog pokusaja zloupotrebe.

neko_iz_mase

pre 11 godina

@ zagy2
Presuda je jedno a realnost drugo. Ni ti u HR nebi platio nikakvu odstetu za pricanje gluposti po nekakvom forumu ili blogu ok?
Cinjenica je da je i Srbiji oprosteno tamo mnogo sto sta pa sad eto malo i vama...
Nema viza i trebalo bi se manuti te teme jednom za svagda a ne opterecivati ljude...

Novosađanin

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.

pita

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.

Kako se ulazi u EU

pre 11 godina

Srbiji je dovoljno da odbaci svoje Otomansko nasledje, prihvati Evropu i njene tekovine kao svoje, pocne da razmislja kao stvarno Evropska drzava i eto je ekspresno u EU clanstvu. Sve dok Srbija sebe smatra za nesto posebno, izuzetno i pametnije od ostatka sveta, ostace tamo gde je sada, sa time da ni sadasnja pozicija nije vecna jer na dugorocnom planu, uzimanje novih i novih kredita bez pravog pokrica i samo za potrosnju i dnevne potrebe vodi u prilicno gorak i tragican kraj.

Marko

pre 11 godina

Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???

Srb

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!

uh

pre 11 godina

pa dobro jeli sad jasno svima o cemu se radi u toj EU. Tamo para nema, uslovi za ulaz su preveliki i za to nema opravdanja. I naravno bicete gradjani 3. reda, tj. 3. zemalja.

Dodatno, u politickom smislu posle presude markac-gotovina ubijanje Srba je opravdano i nekaznjeno. Sto implicira da su Srbi za Evropu niza rasa. Vidite gde smo dosli. Dole Vlada!

emigrant

pre 11 godina

dovoljno je da se procitaju ovi komentari i da se zbog stava vecine stekne utisak da srbiji definitivno nije mesto u evropi vec u aziji. zao mi je manjine ali definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno.

zagy2

pre 11 godina

@ Dule NS Gotovina i Markač nisu zločinci nego slobodni građani po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu,suda čije ste se presude i vi obvezali prihvatiti. Da je Srbija pravna država kao što nije ti bi sad morao barem platiti novčanu kaznu zbog vrijeđanja pravomoćno oslobođenih ljudi i zbog nepoštivanja presuda Haškog tribunala! Toliko!!!

klenga

pre 11 godina

ma vize su izvesne sto posto,makar za srbiju...moraju se građani kazniti i na taj način što su doveli radikale na vlast...normalno,to iz e.u.niko neće reći javno ni eksplicitno...mislite li da bi hrvatski generali bili oslobođeni da je na vlasti ostao b.t i dem.stranka...ni slučajno...pa ni oni sami se nisu nadali...evropa je dobro zapamtila ko je rekao da će srbija biti crna rupa na svilenom tepihu evrope...nikolića i sns ,u očima evrope,pere jedino konačno priznanje kosova...ni manje,ni više...

nema svrhe

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.

vize nego sta

pre 11 godina

I nismo za svet tako da nam i treba uvesti vize. Zar nije bolje sedeti, smrdeti, preplacivati proizvode i usluge, imati izbora samo koliko vam dozvole, primati kineske plate, gundjati nego ziveti k'o sav normalan svet

Dule NS

pre 11 godina

@(Hrvoje312, 24. novembar 2012 12:52)

-Samo sam čekao kada će neko od vas da dođe da nam drži predavanja!
I na ravno, veoma vešto, kao i uvek do sada, ste povezali babe i žabe i vaše divne generale - vaše najveće heroje koje imate...
-Ima jedan zanimljiv detalj - zločinci Gotovina i Markač će uskoro biti ponosni evropski građani! Prava slika i prilika građanina EU, a nama običnim Srbima se preti da će nam zabraniti čak i ulazak u EU...
Izgleda da i mi treba da poubijamo par hiljada ljudi da bi postali cenjeni građani EU?
-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta! A našoj vladi da momentalno podnese ostavku jer je uništila sve što se moglo uništiti za samo par meseci!

i Bog je digao ruke od vas (Srbin EU)

pre 11 godina

Žao mi je zemljaci, ali većina vas ne zaslužuje da priviri iz svog zabrana.
Dovoljno je kad dodjem na'odmor' u Srbiju, vožnja na vašim drumovima, divljanje brza vožnja i sviranje za najmanju sitnicu,psovke..da prvi poželim izolaciju matične države:(
Ne kažem da albanci,bošnjaci i ostale komšije nisu slični,ali mi smo ipak za nijansu najgori.Kako ono kažu, otišli iz sela, ali selo nije iz njih..

Вељо

pre 11 godina

Опет нас Европа учи иронији. Годинама смо морали да чекамо за визе не би ли негде могли да путујемо- да би дошли у ситуацију да нам укину визе а да ми немамо новца да било где путујемо. Чињеница да они могу да направе листу земаља из којих више не може бити азиланата и те случајеве решавати у року од 48 часова говори да код њих не постоји воља да се проблем реши.

Hrvoje312

pre 11 godina

Problem najveci je u politicarima koji ne postuju presude medjunarodnog suda,koji sada zlorabe vlastito pravosudje u zemlji da "pokazu" narodu da su u pravu huskajuci ga na najnize pobude.
Varajuci narod obacavajuci mu brda i doline.
Najavljujuci kroz medije hapsenja,ministri izigravaju tuzitelje i sudce....
Puno ima toga sto su politicari zakuhali vlastiton narodu proglasavajuci ga nebeskim i savrsenim kao i to da niti jedan drugi narod nije dovoljno dobar osim vlastitog.
Teska propaganda im dolazi na naplatu ali oni i dalje ne odustaju vec su se izborili i za to da ih narod opet izabere kao i devedesetih godina.
Pokazuju pred narodom kako ih EU ucjenjuje obmajujuci mase a da pritom ne priznaju da ni osnovne uvjete nisu u zemlji sredili vec da vlada kriminal i korupcija al laksse je reci kako ih EU uccjenjuje nego da nista od posla nisu napravili.
Al nece reci da ulazak u EU nije obaveza vec iskljucivo PRIVILEGIJA koja se mora zasluziti i opravdati povjerenje.
I opet sve na stetu vlastitog naroda.

Milan

pre 11 godina

Pitanje viza se u slucaju Srbije uvek poteze kada je u pozadini zapravo ucenjivanje oko neke daleko vece teme.Mozete da zamislite koje...

Sto se tice laznih azilanata,Nemacka ih moze oduvati u roku od nedelju dana ako hoce,tako sto nece mamiti i povladjivati tim ljudima, besmisleno visokim naknadama za trazioce azila.

EVO ZAŠTO

pre 11 godina

Shvatite ljudi da smo primitivni(80% nacije-uglavnom provincija i doseljenici sa sela u gradove).
niko nas ne voli.
kriminal i korupcija,mrzimo, inatimo se,neljubazni i nekulturni,zlobni i zavidni, mučimo životinje, prljamo ulice, tužakamo se, lenji..ne može tu jedan Novak,sam da izmeni sliku o divljacima sa Balkana.
ne poštujemo standarde civilizovanog sveta i zato nas kažnjavaju.
moramo da menjamo sebe.
moramo da uključimo mozak, da shvatimo šta je ispravno a šta pogrešno.tolerancija nije samo reč, nego kad razmislite, shvatite da tu počinje sve.AKO JE JEDAN TOLERANTAN,POSTAJE I ONAJ DO NJEGA,PA TREĆI PA ONDA I ONAJ ČETVRTI,DIVLJAK, POSTAJE TOLERANTNIJI!
Sistem spojenih sudova, i nteligencija i logika(koja nama fali).
kad se promenimo kao nacija i region, i Evropa će nas poželeti. dok je većina kao stoka, nema šanse za ovaj deo Balkana.

Dule NS

pre 11 godina

@ (zagy2, 24. novembar 2012 14:03)

-Ma potpuno si u pravu! Gotovina i Markač nisu zločinci već predivni nedužni ljudi koji ni mrava ne bi zgazili!
-A ja sasvim sigurno treba da budem kažnjen jer sam ih "uvredio"!
-A haški sud je pak oličenje poštenja i demokratičnosti...
-E vidiš, Srbija jeste demokratska država i zato ja imam prava da mislim i da KAŽEM da su oni teški zločinci isto onako kako i ti imaš prava da dođeš ovde i da me napadneš zbog toga (što ja nikada ne bih mogao na hrvatskim "demokratskim" portalima) - i niko nema prava da me kažnjava zbog toga, kao što ti "demokratski" priželjkuješ!
-Možda je u Hrvatskoj zabranjena sloboda govora i različitog mišljenja ali u Srbiji nije još uvek!

CMC

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..

Fidel

pre 11 godina

Pre nego sto oni nama uvedu vize, mi treba svim evropljanima takodje da uvedemo iste,oduzeti dozvole Raifaisen,Hypo,Generali i svim ostalim bankama i dovedemo Sper banku i kinesku banku. Ali zato treba ona stvar....! P.S inace krenula je akcija nekupujte u Idei.pridruzite se.

Zoran

pre 11 godina

"definitivno vam treba oduzeti i to malo sto vam je ostalo, podici zid i ostaviti vas sa druge strane da filozofirate i zivite te svoje sizofrenicne zivote misleci da ste nesto posebno i bitno. saka siromaha, jad i beda, i mentalno i materijalno" -(emigrant, 24. novembar 2012 12:47)

Toliko mrznje i djubreta da izadje iz jednog jedinog coveka! Gde ti samo stade? Pa ima li i jedna nezatrovana celija u tebi emigrante? I kad smo vec kod toga, dobro je sto si emigrirao odakle god da si, nadam se u Patagoniju, na najjuzniju tacku, da nikoga ne trujes svojom mrznjom.

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 16:00)

Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci.
To drzava moze popraviti da stane u obranu tih ljudi a ne da politicke elite kao do sada svim nesluzbenim kanalima jos potkurivaju vatru.
Bio sam u 9 mjesecu u Srbiji,putovao sam kroz Beograd i isao do Bora gdje mi zivi prijatelj u posjetu te kada sam se vracao sa njim nazad u Hrvatsku stali smo u Beogradu na par sati pa mi je pokazivao ono naselje Roma i koliko su diskriminirani,bilo mi je zao zbog toga sto sam vidio.
Ja znam da si ti sad jako ljut na mene i da bi mi svasta tu napisao da nije moderatora ali probaj shvatit da nisam ja tebi nista kriv niti sam ja bilo sto lose rekao a to sto se mi mozda u nekim stajalistima neslazemo niti najmanje to ne znaci da ja moram biti ljut na tebe ili ti na mene.
Nemoguce da se u svemu slazemo i zato moramo biti lolerantni jedan prema drogome i uvazavati se,treba biti hladne glave jer samo tako je komunikacija moguca i rad na boljem sutra.
Ne isplati se dugo biti tvrdoglav u zivotu,tad je najskuplja karta za vlak,

Cvexi

pre 11 godina

Čekaj, pa zašto se bunite sad,zar niste glasanjem za SNS i nedavnim stavovima posle haških presuda upravo želeli ovakav ishod? Ne Evropa - da Rusija, takav je stav ovde.
(pita, 24. novembar 2012 12:33)

Deset godina nas EU vuce za nos. Stranka koju je EU podrzala i njeni kadrovi su pokrali ovu zemlju za vise desetina milijardi evra, i sad nakon svega mi treba da smo za eu.

ĐOLE

pre 11 godina

"E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu..."
(NOLE, 24. novembar 2012 13:19)

Ako je zemlja zvanični kandidat za EU, za tu istu EU "zemlja trećeg sveta" (kako ti kažeš) onda ta sama EU treba dobro da se zamisli o sebi samoj!
Zašto je zemlja trećeg sveta kandidat za EU?

I zašto vi Hrvati toliko bolujete za Srbijom?
Zar nemate pametnija posla u životu?
Da li se nadate ovako nekom lošem ishodu po Srbiju (po obične nedužne građane Srbije) pa da možete da likujete ponovo? Hoćete li praviti slavlje po ulicama ako Srbiji uvedu vize kao kada ste dočekali ona dva stvorenja?

simakosmos

pre 11 godina

Muka mi je od pljuvaca po Srbiji. Ovo sa je cista ucena zarad drugih interesa. Kada bi skinuli i jednog Roma ili Albanca sa autobusa odmah bi bili fasisti!

mertur

pre 11 godina

@Zbog albanaca i roma treba da ispastaju ostali gradjani srbije...
(decko sa barikada, 24. novembar 2012 16:13)

Opet ti lupetas, pa zbog vas koji imate barikade u glavi ispasta ceo zapadni Balkan.
Idi leci se sine.

zagy2

pre 11 godina

@ kaciga Ne znam o kakvom licemjerstvu pričaš? Ako je neko licemjeran,onda si to isključivo ti i tebi slični (dule NS...)Pa upravo vi ste se kleli u Haški sud i njegovu prvostupanjsku nepravamoćnu presudu i na njoj ste gradili sve buduće akcije protiv Hrvatske i na osnovu te presude ste činili sve da ogadite Hrvatsku u svijetu.Tada ste i na ovom portalu proslavljali pobjedu i hašku pravdu.Uopće se ne radi da li nam se presuda sviđa ili ne da li je pravedna ili nepravedna.Radi se o tome da smo i mi i vi priznali taj sud i zbog toga bi bilo u redu da njegove odluke i poštujete.Reda mora biti.Ja da sam na mjestu Gotovine i Markača,samo bih pratio portale i novine po Srbiji i tužio sve one koji vređaju sud i koriste izraz "zločinac" i lijepo bih od kazni živio ko bubreg u loju!!!

Nesa

pre 11 godina

Vize, azilansti, sankcije, haški sud, NATO bombardovanje, hrvatski generali...

Princip je isti, ostalo su manje bitne "nijanse": Amerika, koja gazduje Evropskom unijom, ne podnosi one koji nisu snishodljivi, poslušni, slepi, glupi...

Amerika je oduvek ispoljavala zlobu i zavist prema Evropi jer je Evropa oduvek bila iznad Amerike.

Amerika je velikodušno ponudila dolare i "obećani" život, Evropa se upecala i pristala da bude poslušna. Tu grešku plaćaju sve evropske države, nezavisno od članstva u EU.

Propaganda

pre 11 godina

Ovo je prilicno glupa propaganda i zastrasivanje naroda jer bivaju toboze kaznjeni sto su glasali za SNS. Vize nam nece biti vracene. Mozda cak i dobijemo pohvalu ako se resimo korupcije. Ako se poveca standard mozda ti ljudi i nece bezati van.

so-flo

pre 11 godina

Zlo mi je od ovih emigrantskih komentara. "Mi" civilizovani Evropljani i "vi" primitivni "Srbi"... I ja sam emigrant, vrlo uspesan u svom poslu, ali ovi nesrecnici koji su posle tri dana u inostranstvu pomislili da su nekako postali "bolji" od svojih (bivsih) sunarodnika mi se apsolutno gade. Koliko zla treba vasa "civilizovana Evropa" da napravi pa da budete kriticni prema njoj? I sta je to srpska drzava sad strasno uradila da nas opet pritiska? Ako nam opet uvedu vize, moja noga vise nece krociti u EU. Ako treba, letecu iz Amerike u Beograd preko Azije da ih izbegnem.

vesna

pre 11 godina

Ja se naputovah, te me baš boli uvo za vize, ali mi je žao dece koja će živeti zatočena ovde, verujući da postoje samo SPC, Zvezda, Partizan i da je biti Srbin dovoljno opravdanje da ne radiš ništa, vučeš se po kladionici i pljuješ ceo svet...tragedija...

NOLE

pre 11 godina

I da jos nesto,,
Zamislite da ja dodjem medu 100 ljudi sirom svijeta , i da im kazem da sam najljepsi ,najpametniji, koja bi reakcija bila, ? Odgovor je jednostavan i kontra produktivan, ispao bi najveci glupan ,i ljudi bi me ismijali.
Znaci ja bi samog sebe hvalio, a oni bi me smatrali kao nekim tamo u # rangu, ni blizu 1 i 2 ranga.
E sta sam htio da kazem!! Ja sam sad procitao ,kaze tanja fajon uvodjenje viza za trece zemlje, pa kako srbija za europu treca zemlja,u rangu cada i zimbabvea,a svi smo mislili da je srbija prva najbolja.
Kada shavtite propagandu, u vlastitoj zemlji od mozete ici korak naprijed,a sve dok mislite da mnogo znate i da je srbija do tokija ,e onda dodje hladan tus pa se ispostavi da srbija spada u zemlje treceg reda,znaci nemoze dublje,i ispod,
Toliko od mene

bg_it

pre 11 godina

Na svu sreću pa radim za stranu kompaniju, pa smo već odavno dogovorili da ako dođe do ove situacije ponovo i formalno dobijem radnu dozvolu kako bih slobodno putovao... Žao mi te Srbijo, ali odavde vodim i porodicu ... Dosta je bilo z......nja s tvoje strane ...

Nenad, Skopje

pre 11 godina

@Hrvoje312
Pisete da EU ne zeli politicare koji ne postuju medjunarodne sudove i njihove odluke. Ako ste toliki znalac medjunarodnog prava da li vam je poznato da je prosle godine Medjunarodni sud u Hagu doneo presudu u korist Makedonije, a protiv Grcke u sporu oko imena, pa niko iz EU se oko toga ne obazire niti vrsi nekakav pritisak na Grcku zbog te presude. Dalje, Grcka je jos 1995 godine potpisala dogovor sa Makedonijom oko normalizacije odnosa, pa danas taj dogovor ne postuje (sprecava Makedoniju u uclanjenju u medjunarodne organizacije), a zbog toga ne trpi nikakve sankcije od EU. Sud za covekova prava iz Strazbura je doneo presudu o pravu makedonske manjine u Bugarsku, pa opet Bugarska tu presudu ne zeli da primeni i opet nema nikakve reakcije EU na svoju clanicu. Slicne presude u svoju korist ima i makedonska manjina u Grcku, pa Grcima ne pada na pamet da se njome zabavljaju. Znate li da u Grcku i Bugarsku ne postoji pravo na makedonsku manjinu, iako na terenu fakticki postoji etnicka grupa koja govori makedonski jezik i koja se deklarise kao takva. Tako da ako se bavite ovom problematikom, proucite malo problem o selektivnom pristupu EU ka sudskim odlukama i politizaciju prava u njihovim sudskim institucijama. Prvi korak u tom proucavanju, predlazem vam da vam bude oslobadjajuca presuda Gotovine i Markaca.

Toma

pre 11 godina

Ne moramo ni da idemo u Evropsku Uniju,nista dobro od nje nismo imali a s obzirom kakvi su stavovi zapadnoevropskih politicara prema nama nista me ne bi zacudilo i ponovno "privremeno uvodjenje viza",ali verujem da do toga nece doci jer realno to nije u interesu ni EU a ni u nasem tako da izjave pojedinih funkcionera ne treba prihvatati zdravo za gotovo mada ih ne treba ni odbaciti.

gradjani

pre 11 godina

Ja sam shvatio da su vize sada postale nacin nekog pritiska na Srbiju.Po sistemu toplo,hladno...Koje su to ,trece zemlje,i sta to znaci...Podseca me na diskriminaciju i smatram da nam se time krse ljudska prava.Rodjen sam u Evropi i samim tim sam gradjanin Evrope a i sveta.To sto nam uvode vize i nazivaju ,trecim zemljama, ne predstavlja nista manje, nego krsenje ljudskih prava,a to je pravo na slobodno kretanje.Zna se kome i zasto se uskracuju vizna dokumenta...Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu,vi uvodite vize celoj Srbiji i svim njenim gradjanima.Srbija je postala demokratska drzava sa demokratskim institucijama i prema tome ,politicki azilanti,su izmisljena grupacija.Ako preko neizvesnosti oko viznog rezima ,Srbiji treba da se nametne neki novi uslov,onda to sve ide upravo u prilog onome o cemu sam pisao...

Hrvoje312

pre 11 godina

(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)
Zagy2 ti je jako lijepo objesnio ali ti ocitao imas glavu u pijesku.
Bas zbog takvog stava politicari iskoristavaju svoj slobodan prostor i koriste to na stetu naroda.
Lijepo sam ti napisao kako politicari ne postuju odluku medjunarodnog suda i samim tim Europi takvi politicari i gradjani ne trebaju.
Dali je toliko tesko shvatiti kako se nece vama EU prilagodjavati nego morate vi njoj jer vi nju trebate vise nego ona vas.
Ako ja dodjem tebi u posjetu kuci ja moram postivati tvoj kucni red a ne da se tvoja obitelj meni prilagodjava.
Sve dok to ne shvatite nema prihvacanja i popustanja.
E sad,druga je stvar sto su politicari sa lazima i nacionalizmom zaludili mase i sad vode svi kompletno mrtvu trku.
Znas,mozes ti pricati sve divno i krasno ali jedino je bitno imati rezultat.
Imas li rezultat? Nemas.
Javi se kada ga budes imao jer ti je to kljuc koji vrata otvara,do tada ti mozes sto god zelis ali ne kod drugih vec samo kod sebe.

goran

pre 11 godina

lijepa sfr jugoslavija i lijepi drug tito,sa pasošem si mogao gdje ti bila volja,poštovan u cijelom svijetu a danas jedna rumunija i bugarska ispred republika bivše jugoslavije,i onda se mi hvalimo i busamo u prska ko smo ko mi,a zapravo smo pokazali kakvi smo i šta smo uradili,sami sebi smo uništili sve ono što je vrijedilo,i onda se ovdje nađu pojedinci da pljuju po titu i jugoslaviji,dok smo bili SFRJ za nas su treće zemlje bile MAĐARSKA,RUMUNIJA,BUGARSKA I RUSIJA,a danas smo mi ti koji smo za njih to što su oni nekad bili za nas,eto kud vodi nacionalistička ideologija a kud nas je vodili jugoslovenstvo i bratstvo i jedinstvo,.

NOLE

pre 11 godina

Njemacka ima nepromjenjenu proceduru azila ima 30 godina, i ovdje citam njemacka moze da oduva azilante kako hoce, da bi oduvali azilante treba citav sistem da se promjeni, a trece zemlje su te koje se prilagodjavaju,, ne mislite valjda da ce se njamacka nekome prilagodjavat, malo morgen!!!
2 god,upozoravaju citav balkan, a ono prosli mijesec 2600 novih trazitelja azila iz srbije,a iz afganistana 2000 u kojem je i dan dans ratno stanje.

Seki Sjenica

pre 11 godina

Dajte vode i secera sto sam se nasekirao,odo ja u N.Pazar veceras na janjetninu i zivu muziku a vize ma daj te molim vas a Tanja sta kazes ?

Aj u zdravlje

zika

pre 11 godina

Jedini odgovorni za ovo jeste EU. Romima treba srbija da izgradi krov nad glavom. To su gradjani srbije kao svi drugi. Imaju ista prava i mogucnosti kao i 17 drugih nacija u srbiji. Neka im EU stvori uslove za zivot u srbiji ili neka obeleze azilante da nemogu da prelaze granicu 10 godina bez specijalne vize. Resenja uvek ima ako hoces. Lakse je pausalno raditi i u isto vreme imati orudje u rukama protiv vlada koje nisu "podobne" i koje evenualno ne slusaju nego gledaju nacionalne interese. To u EU nije dozvoljeno.

Dule NS

pre 11 godina

"Nema potrebe da se ljutis na mene i dokazujes mi da nisi ovakav ili onakav.
Ja ne pisem pad dva imana vec jednim,a ovaj drugi decko je slican meni samo u toliko sto je slaucajno Hrvat sa istim stavom kao i ja pa ti mislis da je to jedna osoba.
Romi i Albanci su najprije politicki ugrozeni u Srbiji i to je cinjenica,to ne mozes poreci."
@ (Hrvoje312, 24. novembar 2012 16:48)


-Prvo, ni najmanje nisam ljut na tebe - veruj mi, svoje živce čuvam za prave probleme u životu, a ponajmanje "pravdam". Ti se upravo nadaš da ćeš svojim komentarom nekoga iznervirati, ali veruj mi, to uopšte nije slučaj.
-Što se tiče dečka koji je "slučajno Hrvat sa istim stavom", reci mi primer BAR JEDNOG HRVATA KOJI IMA DRUGAČIJI STAV!
-Što se tiče ugroženosti Roma, potpuno je tačno da su ugroženi, ali potpuno isto kao i Romi u Hrvatskoj ili u Češkoj na primer - znaš, to su oni Romi iz Češke koji su nedavno bili lažni azilanti u Kanadi, pa je za malo Kanada uvela vize celoj EU! Informiši se malo i o tome...
Treba li spominjati koliko su Romi diskrimisani u Mađarskoj?
-Romi su diskriminisani svugde i to je ogroman problem - ali nikako nije specifičnost Srbije!

-Ja vas zaista ponovo molim, da ne izigravate ovde nešto što niste!
Jer isto tako kako si ti putovao u Srbiju i neki od nas su putovali po Hrvatskoj i Evropi tako da očlično znamo kako se gde živi!
-Spustite se već jednom na zemlju i manite se Srbije.
-I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE?

perspektiva

pre 11 godina

Kako je jadan onaj...sto kaze, primite i drugu lokomotivu iz Rusije...pa cete...necu dalje da ga citiram, jer je nebuloza u pitanju.Upravo zbog tog naseg izricitog i po imence vredjanja, pojedinih kako naroda,tako i drzava, smo i dosli u ovu apsurdnu situaciju,da moze sa nama da se radi ko kako hoce i sta hoce.Nikad ne gledajte u tudja dvorista a da pre toga niste prvo pogledali u svoje.Dok jedna Angela Merkel hrli u Rusiju da potpisuje ekonomske Ugovore sa Rusijom,ovde se neki pametnjakovic nasao da kaze, kako ce nam zbog Rusije uvesti vize.Sramno i ako hocete bezobrazno.Ruzno je napadati nekoga na taj nacin,a kamoli zemlju sa kojom imamo zelju, kao uostalom i ostali svet, da saradjujemo.Srbijo hrlis u mrak sa ovakvima!!!!!!!!!Ili neki mozda zamisljaju da su ,Amerika, pa bi da se konfrontiraju Rusiji,da izigravaju ,imitaciju hladnog rata, e onda ste na pogresnom putu.Niti ste Amerika,niti mozete da nastetite Rusiji, iz razloga sto su obe velike sile, kojima mi ovako siromasni i bez narocite perspektive ne mozemo bas nista,a jedino kome moze da se nanese steta to je samo nama samima...a priznacete, poznati smo po tome...

Šiznilend

pre 11 godina

Ma,šta se primate.Nema od uvođenja viza ništa,već ovo služi samo kao pritisak.Sad pominju Bosnu,a pre su Makedoniju i tako u nedogled.
Opustite se!

N

pre 11 godina

Hoće li ovaj glupi narod shvatiti da je isključivo naša vlast kriva za azilante i niko drugi!!! 2 godine nas kao debile upozoravaju, kakva sramota, Srbija zemlja trećeg sveta. Blam blam blam!
(Srb, 24. novembar 2012 12:34)

Da nisi kratkog pamcenja setio bi se da je 1999. s Kosova proterano 100.000 Roma, i to pred nosom te iste Nemacke, koja sad zbog tih Roma hoce da nam uvede vize. Znaci ucestvujes u etnickom ciscenju i sad zbog toga krivis Srbiju sto ti isti Romi koji su osiromasili zbog tvoje fasisticke politike na Kosovu traze neko parce hleba upravo kod tebe.

Dule NS

pre 11 godina

(Hrvoje312, 24. novembar 2012 14:37)

-Hajde kada si tako pametan i kada mi spominješ kako mi je neko (tojest ti samo sa drugim nickom) objasnio sve a ja eto neviđeno glup pa i dalje ne razumem, objasni mi KONKRETNO (bez šupljih priča i fraza ko je kome potreban) sledeće:
-Kako bi ti sprečio Rome i Albance da budu lažni azilanti a da pri tome ne kršiš njihova ljudska prava jer to nije dozvoljeno ni u EU niti u Srbiji?
-Daj konkretan predlog na temu ove vesti, a ne da mi tu soliš pamet o svetskim odnosima, našem mentalitetu ili čemu već!
-Ovo nije vest o analizi našeg mentalnog stanja već o LAŽNIM AZILANTIMA!!!
-Kako bi ti sprečio te Rome i Albance da svesno zloupotrebljavaju ovaj sistem?!
-Mani se ti tih šupljih priča!
-Drži se teme!

drasko

pre 11 godina

Zašto odgovorni u Srbiji ne rade sada na rešavanju problema sa EU? Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel ili u druge glavne gradove Evrope sa rešenjima. Odgovorni sede kod kuće, što je loše. Preuzmimo stvari u svoje ruke u pitanjima koja nas se tiču..
(CMC, 24. novembar 2012 12:16)

Vrlo jednostavan odgovor...
Zato sto ne zele u EU.
Ja drugi zakljucak nemam osim tog.

Miroslav

pre 11 godina

Ma bas me zabole i za vize i za EU i za Gotovinu i za Haradinaja i za... Narod je gladan, a od svih ovih pobrojanih gluposti hleba se nece najesti.

mizantrop

pre 11 godina

Ionako sedim po ceo dan pored kompa (adsl mi je najjeftinija zabava) nemam posao,vise ga i ne trazim, nemam para za izlaske i mrzim ceo svet, nista mi ne znaci ova vest sem sto mi dade priliku da se izjadam...

Turista

pre 11 godina

Naravno da ova vest naše političare ne pogađa i povodom toga ne rade ništa. Ova nova garnitura na vlasti sve radi samo da nas vrati ponovo u devedesete kada je svako putovanje u inostranstvo bilo misaona imenica upravo zbog gomile papira koje su bile potrebne da bi se osećali KAO poželjni u EU ali tako nam i treba kad je većina želela ovaku vlast.
SRAMOTA!!!!

ledenjak

pre 11 godina

Sto ih uposte primate u zemlje kao azilante? Ovo je samo fora da nas za jos nesto uslove. Kako se kome d.... u EU on z...... nas narod. Vrlo je lako to resiti, kada traze azil nemojte im dati, vec ih transportujete u Srbiju o trosku MUP-a, udari im se pecat zabrane putovanja na 3-5god i za 12 meseci smo resili problem.

nema deda mraza

pre 11 godina

primite i drugu lokomotivu iz rusije pa ta viza vise nece biti privremena

nije mi jasno.
srbi u nekom kolektivu znaju da se bave internom politikom- ko ce sa kime biti dobar, koga ce olajavati, koga ce podmazati...
a u medjudrzavnoj politici sa istim pravilima su amateri

zabrinut

pre 11 godina

"Ako to urade onda je EU definitivno fasisticka organizacija!
Zar treba svi gradjani da ispastaju sto oni ne mogu da sprece ulaz romima i albancima???
(Marko, 24. novembar 2012 12:21)"

Ti se zalis sto EU ne ogranicava kretanje na osnovi rase i etnickog porekla i zbog toga iz zoves "fasistima". Mozda trebas da kupis neku enciklopediju ili knjigu iz istorije da proucis sta znaci taj pojam. Mozda otkrijes i nesto o sebi.

Milojko-Bg

pre 11 godina

To jeste licemerno jer ne zavisi od Srbije ko ce traziti azil u Nemackoj a ko nece. Srbiji u stvari najvise znaci da poveca standard gradjana, a za to ulazak u clanstvo EU nije nikakva garancija. Prema tome, Srbija treba da vodi racuna o svom profitu, a ne da slusa sta ce joj ko iz EU zameriti i sugerisati. Mi smo sve njihove savete do sada preskupo platili. Svi one hrle u Rusiju i Kinu, a nama savetuju da se okanemo Rusa. Verovatno bi oni bili najzadovoljniji sa nama ako bismo sami sebe unistili.

azilant

pre 11 godina

pa ako krenu da sprecavaju te satro " lazne azilante" ,odma ce ista ta evropa da nas kazni zbog ugrozavanja manjina tj roma i albanaca.radim na aerodromu i veoma mi je jasno ko su ti azilanti.pogledajte samo ko leti wizz-om i zasto slucajno sv zemlje gde lete te niskobudzetne kompanije pljuju po nama zbog azilanata.

vispreni bwrr

pre 11 godina

Važno je da Gotovina i Markač imaju slobodu kretanja, a građanima Srbije neka uvode vize. Predlažem da ponovo pokrenu NATO mašineriju i da nas bombarduju jer neki naši građani romske i albanske nacionalnosti, zbog siromaštva, pokušavaju da privremeno odu do Nemačke i Švedske. EU je svojim glupim potezima od mene uspela da stvori evroskeptika, a nekada sam mislio da je EU cilj kome Srbija treba, bez razmišljanja, da stremi.
(Novosađanin, 24. novembar 2012 12:22)

Duševni deo moje ličnosti ovo potpisuje, razumni više na znan šta da misli. Bože, ko mi je ovoliko pomutio razum?

neko_iz_mase

pre 11 godina

@ zagy2
Presuda je jedno a realnost drugo. Ni ti u HR nebi platio nikakvu odstetu za pricanje gluposti po nekakvom forumu ili blogu ok?
Cinjenica je da je i Srbiji oprosteno tamo mnogo sto sta pa sad eto malo i vama...
Nema viza i trebalo bi se manuti te teme jednom za svagda a ne opterecivati ljude...

Ne lipši Srbijo

pre 11 godina

-Uzgred, ako bi nam EU posle svega uvela vize, to je znak da nas definitivno ne žele u EU i da treba da se okrenemo nekim drugim delovima sveta!
(Dule NS, 24. novembar 2012 13:32)

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.

Dule NS

pre 11 godina

Kojim, kada je svuda oko nas EU? Mozemo jedino da se okrenemo Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji (Kosovu?) - a uskoro necemo moci ni njima.
(Ne lipši Srbijo, 24. novembar 2012 14:12)

-Americi! ;)

master

pre 11 godina

To nam je sad najmanji problem. Nego treba videti kako saseći malverzacije i korupciju, kako podići privredu i mnogo toga. A to što će uvesti vize sigurno neću zbog toga loše živeti.

Paor

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.

kaciga

pre 11 godina

Re:zagy2
Ajde ne budi licemeran,sta bi bilo da je ostala prvostepena presuda od 24 godine da li bi Hrvatska bila pravna drzava i da li bi svi prihvatili tu presudu i Gotovinu smatrali ratnim zlocincem a Oluju udruzenim zlocinackim poduhvatom.Naravno da ne bi,da li bi u Sarajevu Mladica smatrali nevinim covekom da ga Hag oslobodi,naravno da ne bi.

goga

pre 11 godina

Zemlje EU neka skrate postupak za dobijanja azila na 1(jedan) sat i eto mirne Evrope,a nama ostaje bezvizni rezim,uzgred ne traze Srbi azil,nego romi i albanci...pozz iz Bujanovca! Nista lakse!

nenad

pre 11 godina

Samo javite na vreme da damo pomen u novinama evropskoj integraciji Srbije za dugo dugo vreme ps. Prevedite i evropejcima da znaju tj da razumeju

Darko

pre 11 godina

Meni samo nije jasno zašto se država ne obračuna sa pojedncima koji zloupotrebljavaju bezvizni režim.
Kod nas u RS, a pretpostavljam da je tako i u cijeloj BiH i Srbiji postoje ljudi koji nesretnicima obećavaju med i mlijeko u Njemačkoj, za to im uzmu par stotina evra, potrpaju ih u autobuse i odvozu tamo. Tamo ih samo istresu i onda nazad po novu turu.
Kad bi se pohapsili ti ljudi, garantujem da bi se broj azilanata smanjio za najmanje 90%.
Većina lažnih azilatana su neobrazovani i siromašni ljudi koji i ne znaju šta je azil.

pjovan

pre 11 godina

@CMC

Daleko je Brisel, a iz Moskve, odnosno Ankare, jos je dalji! Pogledaj neki Dnevnik RTS-a, mozda sledeci put neces postaviti glupa pitanja!

Ezio Auditore

pre 11 godina

@
"Žašto se ne troši energija i novac na rad i lobiranje? Nisam čuo nijednu vest da neko stalno ide u Brisel..."

Kad se pominje vest da "neko" ide, onda se prica i "od cijih para" ili "stalno putuju..."
Dogovorite se.

ogledalce, ogledalce moje...

pre 11 godina

Zar zbog jedne grupe kako pravih ,ekonomskih, azilanata pojavljuju se i oni ,politicki,koji tu grupu zloupotrebljavaju namerno,da bi nastetili Srbiji i njenom imidzu u svetu
(gradjani, 24. novembar 2012 13:25)

Ne cini li ti se da si malo polupao loncice? Politicki azilanti su pravi, a ekonomski oni koji zloupotrebljavaju *politicki* azil! Za ekonomske migrante predvidjeni su redovni postupci - trazi radnu vizu, pa cekaj! Niko ti nista ne duguje, a u Svetu ima i mnogo gladnijih od tebe. A i vrednijih i pametnijih. Kriminalni putnici i socijalni grebatori su prica za sebe. A o imidzu zemlje nek misle oni koji su ga kreirali! Oni proizvode politicke azilante.

kameleon

pre 11 godina

Da je politika prevrtljiva to svi znamo,isto tako i politicari.Da mi je neko pricao da ce se Toma i Vucko ovako promjenit,rekao bi da je luckast!Dobro,Toma jos ponekad "izleti",stariji je i tvrdji,ali moram priznat,promjene su znatne i pozitivne!Medjutim,sta je sa Ivicom?Taj je pravi transformer-poceo sa Slobom,nastavio sa DS-om,evo ga sad sa SNS-om.Covjek je pravi transformer,njemu netreba vrjeme da se mjenja,on to radi momentalno!Radi vlasti bi bio i gey ako treba.Imam osjecaj,da i Ceda dobije izbore(sto je ipak SF)on bi rekao...ko,ja pricao protiv tebe?...ma kakvi,to novinari izvlace iz konteksta.U zivotinjskom svjetu on bi bio majstor kamuflaze broj 1,nikakav kameleon nema takav spektar boja!Takav prefriganac jos nije rodjen na ovim prostorima.Nema nikakve karte u rukama,a uvjek dobiva...kapa dolje!!!

Zbunjen

pre 11 godina

Ovako ide prica...bio sam kuci u Srbiji letos u Septembru na odmoru, inace zivim i radim u nemackoj. Komsija me napao da mu prodam kola itd. sto i uradim jel mi covek gleda kucu. Posto sam imao gomilu stvari kao i obicno povratak avionem ne dolazi u obzir pa se odlucim za varijantu busom do Beca, pa dalje vozom za nemacku. I sad ide prica...bus pun, na dva sprata, unutra nas raznih a i bez uvrede, ne zelim nikoga da omalovazavam bilo je i Roma. Na nasem granicnom prelazu jedan dolazi u ime svih kod vozaca i kaze ovako "pitaj Madara koliko da nas pusti bez pasosa da udemo"...rekoh ne cujem dobro ali vozac busa odgovara "pitacu ali bude li problem mora te izbacim iz busa i idem dalje bez vas" prolazimo nasu carinu...pokupljeni pasosi i vraceni, niko nije gledao ko si i sta si, rekoh kako je ovo moguce, zar ne postoji spisak putnika pa puta broj pasosa...kad vidim Romi imaju pasos ali samo za nase carinike. Stizemo do Madara...postaje zanimljivo videti dalji tok stvari. Ulazi Madar, opet pokupi od vozaca gomilu pasosa i izlazi...vozac za njim...vraca se vozac i kaze onom Romu sto ga pitao da ide do kucice carinika...2 min. i vraca se Rom sa osmehom na licu...idemo do nemacke braco. E, sad ovo nisam samo video ja nego svi koji su sedeli u donjem delu busa...prema tome, neka EU trazi krivca a zna se ko je krivac...onaj ko pazi na ulaz,ali kao sto znamo para vrti tamo gde burgija ne...i onda ovde traze azil, nemaju pasos, dok se sve proveri i eto belaja...

novica952

pre 11 godina

Taman zaboravimo ovo pitanje i prođe neko vreme i pitanje azilanata se stiša kad se ova dežurna gospođa Fajon oglasi i najavi nove mehanizme u uvođenju viza državama zapadnog balkana i tu se prvenstveno misli na Srbiju i BiH. Mislim da to pitanje azilanata i ne postoji u obliku koji bi nametao ovo pitanje za raspravu, radi se o jednom od elemenata z apristisak na Srbiju kao državu i na narod da se plašćei tekovina stečeni šengenom pristane na sve što se eventualno priprema u kuhinjama evrope vezano sa Kosovo.Svaka izgovorena reč, svaki napravljen potez ima svoju svrhu u ovoj borbi da se postave granice između Srbije i Kosova.

swedenonline

pre 11 godina

"Ljudi većinom putuju u Švedsku i Nemačku. Sad ide zima i očekuje se da će broj azilanata ka tim zemljama biti još veći”

Cinjenica da se zimi bezi na sever daje sledece zakljucke:
ptice selice su pametnije ili nesto smrdi u drzavi Srbiji

Voyager

pre 11 godina

@Kako se ulazi u EU

U EU se ne ulazi, vec EU prima nove clanove. To je principijelno drugacije. Da objasnim, kao da na silu hocete da dodjete kod nekoga na rucak, a on vas nece. To je ulazenje u EU. Ono drugo je sasmo po sebi jasno. Domacin vas kao dobrog poziva na rucak. E sad da li mi nismo dovoljno dobri ili oni nemaju nikakvog interesa da nas pozovu, to je vec pravo svakoga da misli kako hoce.

I za @peru: mi nismo ni u kavkoj prilici da biramo izmedju EU ili Rusije. To vas je neko slagao. Po istom principu kao gore, mi mozemo da budemo u drustvo samo sa onima koji hoce da saradjuju sa ovakvom jadnom i unizenom drzavom koja se jos zove Srbija. EU Srbiju nece, a Rusija je hoce (jos malo, strpljenje im je na izmaku). Ako su ikada postojala vrata za prijem u EU, tu je sada betonski zid. A ako se odreknemo saradnje sa Rusijom i Rusija nam okrene ledja (sto nije daleko), onda neka nam je mili Bog u pomoci. I to nema veze ni ko koga voli ili mrzi, ko je rusofil ili rusofob, vec ovo je govor gladnih stomaka gradjana Srbije. Pronadjite FORBS-ovu listu gladnih po zemljama u svetu da vidite gde je Srbija.

ex-you

pre 11 godina

Ma zasto bi meni ogranicavali pravo kretanja? Ako mi je drzava u haosu ili nepodobna kod EU, nemora da znaci da sam ja isti ili da cu da se naselim u njihovoj zemlji. EU nije zamisljena ovako.
(Paor, 24. novembar 2012 13:47)

Na zalost, ne pise ti na celu. Ne mora da znaci, ali, postoje ozbiljne indicije, vec po racunicama verovatnoce. Ako mozes da dokazes da si takav kakav kazes da jesi (a to znaci da se nedvosmisleno distanciras od drzave kakva kazes da jeste, a bogami i od naroda, jer ju je on takvom nacinio), onda si principijelno u pravu i u tom slucaju sva sramota na dusu EU birokrata ukoliko ih tvoj problem ne zanima, ne razumeju ga i ne da im se da se njime bave. Ali, ako si i ti jedan od onih koji su stvarali i stvaraju i odrzavaju i umnozavaju haos (i ostalo po spisku) u drzavi u kojoj zivis, onda ces svoj haos (i ostalo po spisku) nositi i presadjivati gde god da odes, a to nikom ne treba. Vec je takvih uveliko previse.

R,Zivkovic,Roterdam

pre 11 godina

Kako to samo Srbiji i Bha, zar to nije predznak da oni nas nikada nece pod svoje okrilje? Ne pominju njima omiljenu C.Goru, eto ni Makedoniju, ali ovde ne setise Srbine, za prvremeno nam je u drustvu Bosna dokse Srbin ne doseti? A u stvari to se striktno odnosi na Srbiju, da se nikada ne racuna za pridruzenju Uniji!! Zato bi bilo pametno da se Srbija odrekne nade da ce ikada biti ni pridruzeni clan, a kamoli njen clan. zato Srbijo zasuci rukave, pa namesto sto ocekujete njihove pristupne fodove da bi zivotarili, kramp u ruke kao shvaba, posle drugog svetskog rata stoje ucinijo i postao vodeca sila na svetu! Rad i samo rad, a ne ponizenje i prosjacenje, to spasava Srpski Naarod, a ne ni zapad ni Istok, vec rad i stednja! Kako je zavreme Kraljevine Srbije, platezno sredsvo bilo Srebro, danas obican papir, koji nema ama bas nikakvu vrednost! Srbijo, spasavaj se sama, jer svi tvoji neprijateljii ti zele sahranu, ako nisi znala, kako spoljni tako i unutrasnji!!!

Bak

pre 11 godina

Ništa ove privremene vize ne bi značile. Trećina Bosne ima naše putovnice a granica je duga i propusna ko švicarski sir. Kada se uđe u HR praktički se ulazi u London.
(nema svrhe, 24. novembar 2012 12:23)

Pobrkali ste lončiće. Nije isto EU i šengenski prostor. Hrvatska i kad uđe u EU imaće granicu i sa Slovenijom i sa Mađarskom, članicama EU i kontrolu na njima. Razlog: obe države su članice Šengena i samo između članica Šengena nema kontrole na granicama. Pa, Bugarska i Rumunija su u EU od 2007. godine pa i dan danas Rumunija ima kontrolu na granici sa Mađarskom, a Bugarska sa Grčkom. Jer, BG i RO nisu još članice Šengena. Tako da, ''u Londonu sam praktično tek kad uđem u SLO ili H''.

Mile gajc

pre 11 godina

Procitao sam podatak da je do danas azil zatrazilo njih nesto vise od 6000 gradjana sa Srpskim pasosem.(da li su to romi,albanci etc..sad manje bitno)
To je nesto vise od 100 autobusa.Sad se postavlja pitanje kome je promaklo tih 100 autobusa.Ili ko je mozda to zeleo.?
Samoizolacija ne vodi nikud.A mi po starom.Nasi politicari misle ako se Srbija izoluje imace vecu vlast.Da, imace vecu vlast i sve manju drzavu!

Goran

pre 11 godina

Kako sad opet vize. Pa Milanče reče koliko već na proleće mi pridruženi. Dobro ne bas na proleće,mozda na leto.Izgleda je doslo do zamene teza. Mozda je Milanče mislio da će nam na proleće uvesti vize da bi postali pridružena članica EU. Ko zna šta oni slušaju na tim sastancima. Možda je pogrešan prevod bio. Ova rekla postoji mohućnost za vize a ovaj razumeo pridruživanje. Dajte malo da pojasnimao. Mi smo bre ljdu zemlja trećeg svet.Eheeeeej. Ona je mislila zato što smo mi vanzemaljci.Prvo Srbi pa amebe. Zato je ona mislila da smo zemlja trećeg sveta. Ipak kako da bez vize bupnes u Nemačku i padnes kao onaj sa 40 km iz svemira. Onda se Nemci zbune pa misle da su to azilanti a u stvari mi vežbamo skokove s velikih visina. Samo se nekako razbijemo o ledinu!!!Dobijemo pogrešne kordinate i umero da lupimo o zemlju negde oko kolevke srpstav mi sve nekako u Nemačku. Zašto li je to tako. Šta tamo ima a ovde nema. Ha haha ha.

Ljubisa C.

pre 11 godina

Uvesti uslov i depozit za izdavanje pasosa 500 ili 1000 evra koji se vraca nakon prvog povratka iz inostranstva i resen problem svih laznih azilanata u Srbiji.Nece Srbin da misli.Tacnije hoce ali ako mu stavis kovertu sa parama na stolu.Tada mu se ukljuce sve nervne celije.

Andrija

pre 11 godina

Ova vest koja se ponavlja i zahuhtava može se gledati iz više uglova.Možda politički pritisak,možda nas propust,a možda i teško rešiv problem za EU?!Ali verujem da su ovakve vesti melem za našu emigraciju koja se napolju baš i nije snašla.I to je srpski...

kayo

pre 11 godina

"Pritisak država članica je veoma jak zbog pojave velikog broja azilanta, pa i iz Bosne i Hercegovine. Početkom iduće godine usvojit ćemo taj mehanizam. Nakon usvajanja tog mehanizma, neke države će tražiti da se uvedu vize. To bi se moglo dogoditi Srbiji", kazala je Fajon. Gde piše o uvođenju viza BiH?

guska koja je spasla Rim

pre 11 godina

I, naravno, ni sada mi nisi odgovorio na konkretno pitanje KAKO SPREČITI LAŽNE AZILANTE? (Dule NS, 24. novembar 2012 18:07)

Potpuno spreciti nije moguce nikad nista, pa tako ni zloupotrebu prava na politicki azil. Ali, bilo bi moguce otezati je i obeshrabriti (pa time verovatno i reducirati) i slazem se da je to nesto sto je u moci zemalja koje odobravaju azil. Kad bi se potrudili da umesto sume vide drvece, prepustili bi samim azilantima (i podnosiocima zahteva) da se razvrstaju na prave i lazne. Lazni azilanti su obicno sezonci, a u svakom slucaju, retko imaju nameru da zauvek napuste kraj iz kog su dosli i prekinu veze s njim. Onaj azilant, ili podnosilac zahteva, za kog se utvrdi da je ponovo usao u zemlju iz koje tvrdi da je pobegao, trebalo bi da smesta izgubi pravo na azil (jer je sam potvrdio da su za to prestali razlozi). A ukoliko se u toj zemlji u medjuvremenu nije dogodilo nista sto bi opravdalo taj "prestanak razloga", sve clanice EU (ukoliko je trazio azil u EU) morale bi mu zabraniti ulazak na odredjeni broj godina, zbog pokusaja zloupotrebe.

Faf Tedi

pre 11 godina

ovde se ne govori da smo mi zemlja 3. sveta, jer to nije pitanje, vec se govori o drzavi koja je treca strana - koja nije ukljucena u EU, odnosno, koja je van internih EU regulativa - Third Party. http://en.wikipedia.org/wiki/Third_party

e, sada, da li smo mi zemlja treceg sveta to mi treba da se pitamo i spoznamo.