Nikolić traži savet za KiM od SANU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će od članova SANU zatražiti savet o tome kako da se država i narod suoče s pitanjem Kosova. Hajdin: Pomoći ćemo.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 19.11.2012.

11:41

Default images

"Spremite se. Vi ste odgovorne srpske partiote koje mogu da sagledaju posledice", kazao je Nikolić na obeležavanju Dana SANU u Beogradu. On je istakao da je SANU stub i temelj srpskog društva i pozvao akademike na slogu i jedinstve.

"Akademici su spemni da razgovaraju o Kosovu ali konačnu odluku mogu da donesu samo političari", kaže za B92 Nikola Hajdin, predsednik SANU. On objašnjava da Srpska akademija nauka i umetnosti nema praksu usvajanja zaključaka ili preporuka i da umesto jednoglasnog usvojenog stava o Kosovu, akademija može da pruži niz stručnih analiza

"Akademija neće uzimati u obzir takozvane dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da reše problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, ali ne možemo mi da namećemo svoju politiku, pre svega zbog toga što u Akademiji i ne postoji jedna politika. Akademija se ne bavi političkim problemima, ali svaki član Akademije može da se bavi politikom kako je njemu volja", izjavio je Hajdin.

Akademik Matija Bećković podseća da ni osporavani "Memorandum" nikada nije usvojen kao zvanični dokument Akademije. "Nikada nije mogao da prođe dokument koji bi bio njen stav. Memorandum je 'na silu boga' proglašen njenim dokumentom.

On takođe smatra i da je Akademija trebalo da bude pitana na početku, a ne na kraju procesa rešavanja problema Kosova i Metohije.

"Sada se čini da bi ona trebalo da podeli odgovornost za nešto za šta nje kriva. Akademija je bila mnogo 'kamenovana' zbog saveta koje je davala, taman je malo iz te torbe kamenje odvadjeno, a sada se bojim da će to kamenje ponovo biti vraćeno", izjavio je Bećković novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: