"Nastavlja se ukidanje agencija"

Državni seketar Ministarstva finansija Vlajko Senić kaže da će proces ukidanja agencija biti nastavljen i da su za budžet skuplje otpremnine.

Izvor: Blic, Tanjug

Petak, 28.09.2012.

00:15

Default images

"Ukoliko sve ostane na broju od sedam ukinutih agencija, moglo bi se reći da su predizborna obećanja pala u vodu. Medjutim, mislim da će taj proces biti nastavljen i da je to što je uradjeno samo prvi korak", rekao je Senić za "Blic".

Senić je rekao da će do kraja godine biti dovoljno novca da država servisira sve svoje obaveze. "Nastavljamo da se zadužujemo na domaćem tržištu, uz manje kamate, ako je moguće. Druga vrsta zaduživanja su evroobveznice i na današnji dan je prinos na naše kamate nešto iznad šest, a pre mesec dana je bio iznad sedam odsto", dodao je Senić. Prema njegovim rečima, do kraja godine javni dug će iznositi 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, što Srbija teško može da izdrži. Plan je da dogodine deficit bude 3,5 procenata, a 2015. jedan odsto, naveo je Senić. On je kazao da je MMF bio pozvan da se zajednički radi na budžetu za 2013. godinu, ali su oni rekli da nemaju mandat da to i prihvate. "Mi ćemo ih u oktobru upoznati s predlogom budžeta i opet ih zvanično pozvati da rade sa nama na konsolidaciji. Voleli bismo da dodju krajem oktobra, ali ne mogu da potvrdim da će tako i biti", rekao je Senić. On je kazaoo da Ministarstvo priprema zakon o javnim preduzećima, koji je dat Svetskoj banci na reviziju, dodajući da se njihovo mišljenje očekuje naredne sedmice. Profesionalizacija je deo jednog većeg paketa koji bi trebalo da potpišemo sa Svetskom bankom i on bi predstavljao najveće reforme koje su se desile u Srbiji posle 2000. godine i koje podrazumevaju potpuno pročišćavanje stanja u javnom sektoru, naveo je Senić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: