Srbija će prihvatiti Kosovo bez * ?

Vlada razmatra model koji bi omogućio da Srbija učestvuje na regionalnim skupovima na kojima bi Kosovo bilo predstavljeno i bez fusnote, piše Blic.

Izvor: Beta, Blic

Sreda, 15.08.2012.

07:32

Default images

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, taj list piše da će Vlada u narednih nekoliko dana najverovatnije promeniti zaključak o neučestvovanju predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine.

List piše da bi taj model praktično omogućio srpskim zvaničnicima da učestvuju na međunarodnim konferencijama bez priznanja nezavisnosti Kosova i bez obzira na ranije insistiranje srpske strane da na tabli ispred predstavnka Prištine osim "Kosovo" stoji i fusnota.

"Zaključak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo. Osim toga, trošen je bespotreban novac na putne troškove, a našim ljudima je bilo neprijatno što su morali demonstrativno da odlaze. Zbog toga će predlog biti takav da obraćanje naših predstavnika na forumima obavezno sadrži 'ogradu' i poruku da učestvovanje ne znači priznanje Kosova", kazao je izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Prema dogovoru Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno
uz zvezdicu i fusnotu koja glasi "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

Grubješić: Ne radim na novoj formuli, ali rigidno tumačenje šteti Srbiji

List navodi da na tom modelu zajednički rade potpredsednica Vlade Srbje zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

Suzana Grubješić je danas demantovala da je od vlade dobila zadatak da razradi novu formulu za regionalno predstavljanje, ali je navela i da rigidno tumačenje nekih zaključaka nanosi štetu državi.

"Nije tačno da je o tome bilo razgovora na sednicama vlade kojima sam prisustvovala. Nije tačno da mi je bilo ko iz vlade dao zadatak ili me ovlastio da tražim neku novu forumulu za regionalno predstavljanje", rekla je Tanjugu Grubješićeva.

Međutim, ona je istovremeno ukazala na to da rigidno tumačenje zaključaka bivše vlade i instrukcije koju je uradilo Ministarstvo spoljnih poslova ne donosi mnogo dobra našim predstavnicima na tim skupovima i da, kako ističe, samim tim čini štetu i državi Srbiji.

"Jer upravo ukoliko se negde pojavi ili ne pojavi fusnota, neko je pročita ili ne pročita, organizator ne ispuni sve ono što od njega tražimo, dešava se da naši predstavnici odu, a ne prisustvuju nekoj konferenciji ili skupu ili da zbog toga uopšte i ne odu", navela je Grubješićeva.

Prema njenim rečima, to je štetno za Srbiju, jer se naš glas ne čuje na važnim regionalnim skupovima.

"Mi nismo u mogućnosti da iznesemo niti svoje argumente, niti da se vidi da mi imamo šta da kažemo i da izrazimo svoje neslaganje ili slaganje", ocenila je potpredsednica vlade.

Ona je dodala da se dešava da predstavnici Srbije, koji se pripreme da učestvuju, zbog takvog rigidnog tumačenja, ne mogu da brane stavove i interese Srbije na regionalnim forumima. Predstavnici kosovskih Srba zainteresovani su za to kako će izgledati nova strategija vlade za Kosovo. Poslanica kosovskog parlamenta Rada Trajković očekuje konkretne rezultate.

"Gospodin predsednik je najverovatnije sa nekim razgovorao i o strategiji o budućnosti za predeo Kosova i Metohije, pre svega mislim na deo možda u zemlji, ali svakako i van zemlje. Ja mislim ako se podigne na taj nivo kao što jeste da prvi čovek države vodi pregovore onda će se tu raditi o mnogo važnijim krucijalnijim pitanjima", rekla je Rada Trajković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: