Afera Agrobanka: "Tek smo počeli"

Tužilac Miljko Radisavljević kaže za B92 da je rad na slučaju Agrobanka tek počeo i da je urađen samo manji deo. On je dodao da je NBS sarađivala s policijom.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 13.08.2012.

11:27

Default images

"Ne govorimo o imenima. Ne želimo da najavljujemo ko će biti saslušan, ko će biti obuhvaćen istragom, niti protiv koga će biti podignuta optužnica", kaže on.

Tužilac za organizovani kriminal je tako odbio da komentariše navode o bivšem guverneru NBS i nedostavljanju izveštaja o vanrednoj kontroli Agrobanke MUP.

"U istrazi će biti saslušana sva lica koja imaju saznanja o dešavanjima u Agrobanci i o tome kako su odobravani krediti u periodu od 2006. do 2011. godine, koji su danas nenaplativi", kaže Radisavljević.

Radisavljević je rekao da je NBS sarađivala s policijom u predistražnom postupku, što proizlazi iz činjenice da se krivična prijava, koja je podneta u petak 10. avgusta, u jednom delu zasniva upravo na izveštaju NBS.

"U ovom trenutku najvažnije je da policija nastavi rad na istraživanju preostalih spornih kredita koji nisu obuhvaćeni podnetom krivičnom prijavom. Tužilaštvo je dalo takav nalog i ja očekujem od policije da brzo i efikasno odradi taj deo posla. U dalji rad če biti uključena i poreska policija i devizni ispektorat, kako bi se istražili tokovi novca po odobrenim spornim kreditima, jer se samo na taj način može utvrditi potpuna istina o Agrobanci”, rekao je Radisavljević.

Ranije su u policiji, povodom navoda o saslušanju Dejana Šoškića, rekli da sve zavisi od Tužilaštva.

"Mislim da su dalji razgovori sa njim (Šoskićem) u vezi sa dostavljanjem, odnosno nedostavljanjem izveštaja nepotrebni. Sve zavisi od tužilaštva", precizirali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tanjugu.

U MUP-u smatraju da je "nekorektno" to što su iz Narodne banke "iznošene laži", ali to je, kažu, "njihov problem".

Podsetimo, kriminilistička policija MUP-a Srbije je septembra prošle godine zatražila od Narodne banke izveštaj o vanrednoj kontroli rada "Agrobanke", ali je iz NBS u policiju stigao odgovor da izveštaj ne mogu da dostave jer je reč o "službenoj tajni".

TV B92 je objavila u petak da je NBS pokušala da upozori da se događa nešto sporno u poslovanju "Agrobanke" još u oktobru 2011. kada je podnela zapisnik Upravi kriminalističke policije. B92 je ekskluzivno i objavio deo interne beleške o tome.

Policija je istragu započela tek u februaru 2012. saznaje B92 u MUP.

Dejan Šoškić nije bio spreman da za B92 pred kamerama govori o ovoj temi, ali nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da se - NBS povodom "Agrobanke" obratila i tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću 27. juna ove godine.

NBS-u je tada odgovoreno da "s obzirom da je tužilaštvo već pokrenulo postupak radi prikupljanja podataka, dokaza i informacija u vezi sa postupanjem odgovornih lica u pomenutoj banci, krivična prijava Narodne banke Srbije kao inicjalni akt kojim se tužilaštvu prijavljuju krivična dela, u ovoj situaciji nije nužna, niti neophodna".

Podsetimo, Policija je prošle sedmice uhapsila bivšeg prvog čoveka "Agrobanke", njegovog sina Milana i još nekoliko njihovih saradnika kojima je nakon saslušanja odredjen pritvor zbog sumnje da su zloupotrebili položaj i banci naneli štetu od 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: