Utorak, 24.07.2012.

19:11

Isledniku pretnje umesto zaštite

Prvi policijski islednik u Srbiji tvrdi da ga je komandant Protivterorističke jedinice šikanirao, vređao da je špijun i pretio da će da ga izbaci iz službe.

Izvor: B92

Default images

Islednik, zahvaljujući čijem angažovanju je osuđena tzv. saobraćajna mafija, umesto zaštite dobio je pretnje.

On tvrdi da ga komandant Protivterorističke jedinice, u koju je premešten, označava kao izdajnika i glavnog krivca za pojedine informacije koje su dospele u javnost.

Dvadeset četiri člana organizovane kriminalne grupe poznate kao "saobraćajna mafija”, među kojima je i jedan broj policajaca, osuđeni su na ukupno 51 godinu i 10 meseci zatvora početkom 2009. godine.

Osuđeni su jer su lažirali policijske zapisnike o saobraćajnim nesrećama, i oštetili više osiguravajućih društava za više stotina hiljada evra. Ova grupa otkrivena je zahvaljujući prikrivenom isledniku, odnosno klasičnom tajnom agentu, koji je tada prvi put bio angažovan u Srbiji. Umesto da dobije zahvalnicu za otkrivanje kriminalaca u policiji, on je prebačen u PTJ gde je, kako kaže, komandat PTJ Goran Dragović šikanira.

"Prebacivanjem u PTJ došlo je do pretnji od samog komandanta Gorana Dragovića, koji smatra da sam ja špijun, da sam ubačen tamo, obzirom na okolnosti oko medijskog izveštavanja, u njegovu eventualnu umešanost u aferu Kolubara. Gde on misli da sam ja i u dalje kao prikriveni islenik i odrađujem taj slučaj. Otvoreno mi je pretio da će me izbaciti iz službe", kaže bivši islednik Milovan Milutinović.

Milutinović je prethodno imao probleme u sredini iz koje dolazi, jer ga komšije i ostali meštani gledali kao kriminalca koji lažira nesreće. Međutim, njegov identitet je otkriven tokom suđenja. Usledile su telefonske pretnje, nakon kojih mu je porodična kuća prvo opljačkana, a potom i zapaljena, a iscenirana je i saobraćajna nesreća u koju je uvučena njegova supruga.

"Ja sam imao garancije da će moj identitet biti zaštićen, da će porodica biti dislocirana, da li će to biti diplomatija ili u neku zemlju sa kojom imamo međudržavnih sporazuma kada je u pitanku zaštita svedoka odnosno ljudi koji su učestovali u borbi protiv organizovanog kriminala", kaže Milutinović i navodi da se nije i dalje preselio.

Komandant PTJ Goran Dragović nije odgovarao na telefonske pozive. Direktor policije Milorad Veljović za B92 kaže da će ispitati Milutinovićeve tvrdnje da mu komandant PTJ preti i tvrdi da će svi dosadašnji napori da se ispravi greška veoma brzo uroditi plodom.

"Činjenica da je napravljen određen propust i u pravosuđu u smislu same njegove identifikacije i da je to kasnije stvorilo određene probleme. Sigurno da je postojalo prostora da se i ranije reši ali s obzirom na određene objektivne okolnosti ipak do danas nije rešen. U dogovoru sa kabinetom ministra ja mislim da će na najadekvatniji način njegov problem i problem njegove porodice biti rešen", kaže Veljović.

Nezavisni policijski sindikat je na konferenciji za novinare izneo i niz optužbi na račun Milorada Veljovića, od toga da tvrde je njegov boravak na funkciji nezakonit, do toga da štiti više načelnika policijskih uprava širom Srbije koji su umešani u razne zloupotrebe. Veljović nije želeo da komentariše ove optužbe nazivajući ih besmislicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: