Nikolić će se sresti sa Jahjagom

Za susret Tomislava Nikolića sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom potrebno je da se steknu određeni uslovi, kaže savetnik predsednika Marko Đurić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2012.

09:22

Default images

"Kada se za to steknu uslovi, predsednik Nikolić biće spreman da razgovara sa legitimnim predstavnicima kosovskih Albanaca u cilju iznalaženja rešenja koja će zadovoljiti naše interese, ali i minimum interesa svih ostalih", rekao je savetnik predsednika Srbije.

Đurić je ocenio da je veoma značajno to što su predstavnici međunarodne zajednice, uključujući i šefa Delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, ocenili da sprečavanje njegovog odlaska u manastir Gračanica nije bilo u skladu sa postignutim dogovorima.

"Prištini je poručeno da sprečavati bilo koga da ode u posetu duhovnom središtu jeste anticivilizacijski čin, i da je to neprihvatljivo. Veoma je važno da Priština sa značajnih mesta u međunarodnoj zajednici dobije takvu poruku", rekao je Đurić.

On je potvrdio je da će predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin biti prvi čovek nove vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petrović: Nikolić treba da se sastane sa Jahjagom

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebalo bi da se odazove pozivu za susret sa kosovskom predsednicom Atifete Jahjagom, do kojeg bi trebalo da dodje što pre, smatra potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović.

Petrović, koji je i šef Srpske liberalne stranke i ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi, smatra da su želje za održavanje sastanka na najvišem nivou obostrane i dodao da je to pozitivno.

"Pitanje Kosova postaje problem koji Srbija mora da uokviri i reši. Mislim da je jako važno da što pre dodje do tog susreta jer bi to automatski otvorilo put intenzivnijim kontaktima i na drugim nivoima. A što se tiče teme tog susreta sigurno bi bila dobra prilika da razgovaraju o mnogim pitanjima koja otežavaju svakodnevni život naših gradjana", naglasio je Petrović u intervjuu za frankfurtske "Vesti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: