Ko je odgovoran za ratno huškanje?

Tužilaštvo za ratne zločine vodi predistražni postupak protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medija zbog pozivanja ili podsticanja ratnih zločina.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 22.06.2012.

18:10

Default images

Ovaj problem i ranije je podelio ne samo novinarska udruženja, već i javnost.

Ko je i u kojoj meri od medija odgovoran za ratno huškanje devedestih?

Dvadeset godina nakon rata Tužilaštvo za ratne zločine je, na osnovu podataka u vezi sa krivičnom prijavom NUNS-a iz jula 2009. godine utvrdilo da postoji osnov za vođenje predistražnog postupka.

"Propaganda u medijima pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bila je nedozvoljena i ugrožavala je često i pravo na život, imala je za cilj dehumanizaciju protivnika, lišavanje njene žrtve statusa ljudskog bića," navode iz Tužilaštva.

Kad je NUNS pre tri godine podneo krivičnu prijavu, to je izazvalo polemiku među medijskim udruženjima. Ni sada se strasti ne stišavaju.

"Ja mislim da bi prava korist i od ovog postupka i od naše krivične prijave protiv NN lica bila ukoliko bismo otvorili javni dijalog o tome šta je ratno huškačko novinarstvo, jer ja mislim da se posledice, odnosno da ostaci jednog takvog pristupa postoje i danas," kaže Vikašin Obradović, predsednik NUNS-a.

"Tužilaštvo ponovo polazi u lov na novinare, a nikad nam ne kaže desio se taj i taj zločin, zbog tog i tog zločina, mi mislimo da se taj zločin ne bi desio da taj i taj novinar i urednik nije objavio to što je objavio. To je jedini način da se novinari gone za ratne zločine," smatra Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a.

Srbija je imala priliku da se ovim pitanjem pozabavi odmah posle petooktobarskih promena, ali to nije urađeno, kaže glavni urednik Blica Veselin Simonović.

"Mislim da nikada nije kasno čisto da oni koji su bili ratni huškači ne spavaju ovih dana i ovih meseci, ali ja sumnjam da će od tih predistražnih postupaka išta biti i da će se to na kraju završiti samo na priči jednoj od neuspelih lustracija u Srbiji," kaže Simonović.

U saopštenju Tužilaštva stoji da se vođenjem predistražnog postupka ne krše ljudska prava na slobodu misli i opredeljenja, kao i da tužilaštvo medije doživljava kao partnere u dostizanju pravde. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je za B92 da ne može da predvidi kakav će biti rezultat predistražnog postupka protiv NN lica, novinara i urednika pojedinih medijskih kuća u Srbiji za pozivanje ili podsticanje na izvršenje krivičnih dela ratnih zločina.

"Mi smo to pokrenuli i to nije nikakav lov na novinare. Samo utvrđujemo kako su ti ratnohušački govori uticali na pojedince i na pravljenje atmosfere da dođe do onoga do čega je došlo", rekao je za B92 Vukčević.

On je istakao da ne može da kaže kakvi će rezultati istrage biti, kao i da je teško govoriti o mogućim kaznama.

"Da ih mi izvedemo na optuženičke klupe, pa ćemo videti za kazne", rekao je Vukčević i dodao da sve zavisi kako će se to delo kvalifikovati.

Tužilaštvo za ratne zločine je u skladu sa krivičnom prijavom Nezavisnog udruženja novinara Srbije iz 2009. utvrdilo da postoji osnov za vođenje predistražnog postupka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: