Odbijena molba Miladina Kovačevića

Sud je odbio zahtev Miladina Kovačevića za ublažavanje kazne na koju je pravosnažno osuđen zbog nanošenja teških povreda američkom studentu 2008. u Bostonu.

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

15:02

Default images

Kovačeviću je izrečena presuda bez suđenja, pošto je zaključio sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice, odnosno nagodio se da za kaznu od 27 meseci zatvora prizna da je teško pretukao Brajana Štajnhauera i kaznu izdržava u somborskom zatvoru - otvorenog tipa.

Zahtev za ublažavanje kazne, odnosno preinačenje pravosnažne presude bez ponavljanja postupka je vanredni pravni lek, o kome je odlučivalo krivično vanpretresno veće suda i odbilo ga kao neosnovan, precizirala je portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Sud, međutim, još nije odlučio o zahtevu Kovačevića za uslovni otpust iz zatvora, koji je podneo krajem aprila, i o njemu će se tek odlučivati, dodala je ona.

Pravo na uslovni otpust stiče se shodno zakonu, posle izdržane dve trećine kazne, a Kovačevićevom slučaju bi to bio 22. jul ove godine.

Kovačević je krajem januara 2011. godine otišao na izdržavanje kazne u zatvor u Somboru otvorenog tipa, dok je prethodno proveo u pritvoru tri meseca - mesec dana u američkom, i dva meseca u srpskom.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice Kovačević je priznao navode optužnice koja ga je teretila da je 4. maja 2008. godine u tuči u studentskom klubu u Bostonu Štajnhauera oborio na pod, zatim ga više puta udario pesnicama u glavu, a potom ga, zajedno sa saučesnicima, šutirao u glavu i stomak. Štajnhauer je zadobio teške povrede glave, jer mu je naprsla lobanja na više mesta.

Protiv Kovačevića je ranije paralelno vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, pobegao u Srbiju.

Američki tužilac okruga Brum Džerald Molen, međutim, još nije povukao poternicu za Kovačevićem i nedavno je Tanjugu rekao da je nalog za hapšenje Kovačevića i dalje na snazi i da se oko toga ništa nije promenilo.

Posle tuče u studentskom klubu, u kojoj je nastradao Štajnhauer 4. maja u Bostonu, Kovačević je uhapšen u SAD, a posle mesec dana pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 dolara, koju je za njega položilo Ministarstvo inostranih poslova Srbije preko konzulata u Njujorku.

Početkom aprila 2009. godine Vlada Srbije je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: