Srbija 71

08.05.2024.

13:20

Vučić: Izvozićemo u Kinu bez tarifa; Si: Kina podržava Srbiju u organizovanju Ekspa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom garantuje plasman našoj robi i uslugama

Izvor: B92.net

Vučić: Izvozićemo u Kinu bez tarifa; Si: Kina podržava Srbiju u organizovanju Ekspa
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

Podeli:

Potpisivanjem zajedničke izjave počela je ceremonija razmene potpisanih dokumenata između dve zemlje. Sa Kinom je potpisano više od 29 sporazuma o saradnji u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga. Nakon toga usledila je konferencija. 

"U 2021, 2022, 2023. Kina je naš najveći investitor, drugi partner u trgovini. Izvoz nam je porastao 140 puta u poslednjih 20 godina, razmena je uvećana čak 8 puta, investicije čak 30 puta", izjavio je Vučić. 

Vučić je podsetio da je sa Kinom potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.

"To je ugovor koji garantuje budućnost našoj zemlji. Garantuje plasman našoj robi i uslugama. Gotovo 95% proizvoda ćemo moći da izvozimo u Kinu bez tarifa u narednih 10 godina", naglasio je.

Istakao je da je danas potpisani ugovori o slobodnom izvozu suve šljive i borovnice.

"To je garantovan plasman. Hvala našim kineskim prijateljima. To je samo početak - ići ćemo od jabuka do goveđeg mesa. Tarife će se svake godine smanjivati 20% odsto pa ćemo već prve godine biti u povoljnijem položaju", kazao je.

Kina će takođe učestvovati na izložbi EXPO 2027. godine i pomoći Srbiji da to organizuje.

"Kupili smo 5 brzih vozova i sada još 9 za lokalne pruge. I kupovaćemo još. Za nas bi bila izuzetna čast da neki proizvodni pogon da se napravi u Srbiji

Kazao je da se razgovara sa kineskom kompanijom o uspostavljuanju letećih taksija za Ekspo.

Napomenuo je da se razgovaralo i o novim avio-linijama i da ćemo pre kraja godine direktno leteti za Šangaj i za Guandžou.

Obraćanje Sija

Si je rekao da Kina preduzima šest praktičnih koraka u saradnji dveju zemalja kao i da Srbija postaje prva evopska zemlja sa kojom grade zajednicu sa zajedničkom budućnošću:

- Sporazum o slobodnoj trgovini koji stupa na sagu 1. jula

- Kina podržava Srbiju u organzovanju Ekspa i poslaće delegaciju

- Kina će da uvozi više poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Procedure za suve šljive i borovnice su gotove

- Kina će podržati mlade naučnike

- Kina će pozvati 300 mladih Srba da studiraju u Kini

- Kina pozdravlja uspostavljanje direktnih letova

Vučić je pred sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom obavestio da smo uverenja predsednika da će NR Kina na svaki način snažno podržati EXPO koji je izuzetna prilika za dalji ubrzani razvoj Srbije.

"Govorili smo i o sporazumu o slobodnoj trgovini, industriji, inovacija, o avio linijama, Ekspu... Dobili smo uverenja da će Kina na svaki način podržati Ekspo. Govorili smo i o investicijama... Nikada ovako dubinsku analizu nismo dobili kao ovu od predsednika Sija", izjavio je Vučić.

Prvi deo Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom će zaživeti 1. jula i na pitanje šta će država da uradi kako bi zaštitila srpske proizvođače. Postoje tri faze primene sporazuma u narednih 15 godina, da prva faza stupa 1. jula, sledeća za 5 godina, pa za 10 godina i ocenjuje da ima dovoljno vremena da se cela srpska ekonomija prilagodi tome.

Podeli:

71 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

6 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: