U Sahari nađen RAF-ov avion

U Egiptu slučajno pronađena olupina britanskog ratnog aviona koji se srušio pre 70 godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2012.

11:30

Default images

Avion tipa "Kurtis P-40 Kiti houk“, koji su u Drugom svetskom ratu u severnoj Africi koristile britanske vazduhoplovne snage, pronašli su radnici poljskog naftovoda prilikom svojih geoloških istraživanja, piše Jutarnji.hr.

Zbog suvog vazduha avion je savršeno očuvan, na njemu se vide sve oznake i serijski brojevi aviona. Tako je u arhivama odmah i pronađeno ime pilota koji je njime upravljao. Reč je o naredniku Denisu Kopingu, koji je u to doba imao samo 24 godine.

Prema vojnim arhivama, avion je najverovatnije prinudno sleteo 28. juna 1942, jer je ostao bez benzina. Pretpostavlja se da je pilot preživeo jer je pored letelice pronađen padobran kojim je Koping sebi pokušao da napravi hlad.

Iz aviona su izvučeni i radio-prijemnik i baterije, uz pomoć kojih je pokušao da stupi u kontakt sa svojim snagama, a po pojedenim konzervama i opušcima čini se da je pored aviona više dana čekao pomoć.

Na njegovu nesreću, upravo je tih dana general maršal Ervin Romel pokrenuo novu ofanzivu svog Afričkog korpusa i razbio britanske snage na egipatskoj granici, tako da je ceo front bio u rasulu, a Britanci koji su se bezglavo povlačili zaboravili su na Kopinga, koji je čekao spas u pustinji.

Kada je uvideo da mu nikakva pomoć neće stići, pilot je sam odlučio da okuša sreću, pa je pešice krenuo prema mogućem spasu.

Ali pošto je do prvog naseljenog mesta bilo više od 300 kilometara, pilot je najverovatnije dehidrirao i preminuo u pustinji.

O pronalasku aviona odmah je obaveštena njegova rodbina u Engleskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: