Počelo suđenje Šarićevoj grupi

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo suđenje kriminalnoj grupi odbeglog narkobosa Darka Šarića, objedinjeno po sve četiri optužnice.

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

10:59

Default images

Po tim tačkama, optuženi se terete za šverc više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.

Glavni pretres počeo je čitanjem objedinjene optužnice, posle čega će okrivljeni biti pozvani da se izjasne o krivici. Od ukupno 22 optužena, osmorica su u bekstvu, među njma je i Šarić, tako da je na optuženičkoj klupi svega 16 optuženih.

Do sada su sedmorica već osuđena na osnovu sporazuma sa tužilaštvom za organizovani kriminal po kojem su priznali krivicu u zamenu za četiri do 10 godina zatvora, dok dvojica pregovaraju o nagodbi.

Trojica Šarićevih saradnika dobila su status svedoka saradnika, Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković, a sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom su do sada zaključili optuženi Miloš Pandrc, Marko Vorotović, Dejan Rakić Raka, Nikola Pavlović Džoni, Aleksandar Miodrag, Miloš Krpović i Mirko Miodragović.

Najtraženijem narkobosu iz Srbije crnogorskog porekla Darku Šariću izgubio se trag u oktobru 2009. tokom akcije "Balkanski ratnik", koja se odvijala istovremeno u Urugvaju i Beogradu i pred Specijalnim sudom mu se sudi u odsustvu.
Darko Šariæ
Optužnicama se tereti kako zbog šverca više od ukupno tri tone kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu, tako i zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom koji je ubacivao u legalne tokove srpske privrede u toku privatizacije.

Prva optužnica, kojom je, osim Šarića, obuhvaćeno još 20 optuženih, podignuta je 12. aprila 2010. i njom se terete za šverc kokaina zaplenjenog u Urugvaju 15. oktobra.

Druga je usledila nedugo potom i njom se Šariću i nekolicini srpskih advokata i privrednika sudi zbog pranja novca stečenog preprodajom kokaina, odnosno zbog ubacivanja "prljavog novca" u legalne tokove kupovinom niza preduzeća u privatizaciji, poljoprivrednih dobara, objekata...

U septembru prošle godine na pravnu snagu stupila je treća optužnica podignuta zbog šverca 1,1 tone kokaina u Brazilu, na kojoj su, osim Darka Šarića, i odbegli Pljevljak Goran Soković, zatim Željko Vujanović, braća Marko i Miloš Pandrc, Radan Adamović, Miloš Cajić, Nikola Dimitrijević, Mirko Miodragović, Aleksandar Miodrag i Darko Gazdić.

Tom optužnicom se terete da su bili deo klana zaduženog za nabavku kokaina u Brazilu i da su drogu nabavljali po ceni od 5.300 do 5.700 evra u količinama do 200 kilograma, a skladištili su ga u tri luksuzno opremljene kuće.

Tu su određivali kvalitet narkotika, posle čega bi kokain pakovali u balone, uvijali u celofan, smeštali u sportske torbe i dalje transportovali u Evropu.

Četvrta optužnica podignuta je u oktobru 2011. protiv Šarića i još četvorice optuženih zbog krijumčarenja 990 kilograma kokaina nabavljenog u Brazilu, za koji se sumnja da je deo od 2.174 tone kokaina zaplenjenog na brodu "Maui" u Urugvaju 15. oktobra 2009.

Osim Šarića, na optužnici je još troje okrivljenih koji se sumnjiče da su u septembru 2009. organizovali primopredaju i transport 990 kilograma kokaina, koji je bio deo ukupne količine od 2.174 kilograma, zaplenjenog na jahti "Maui" u Urugvaju.

Krajem oktobra prošle godine tužilaštvo je podiglo još jednu, petu optužnicu protiv Šarića, na kojoj su osim Šarića, Gorana Sokovića i Željka Vujanovića, Milan Milovac zvani Cigla, Živko Sibinski i Boško Nedić.

Optužnica se odnosi na zaplenu 235 kilograma kokaina u blizini Pize u Italiji 19. januara 2009. Šarić je kažnjavan više puta zbog sitnih prestupa u Pljevljima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: