File i Ešton: Dogovor korak napred

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izjavili da je dogovor timova Beograda i Prištine veliki korak napred

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.02.2012.

13:01

Default images

Dogovor je naročito dobrodošao, dodali su oni, imajući u vidu predstojeću raspravu o dodeljivanju statusu kandidata za Srbiju.

"Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak napred i važni su ne samo za Srbiju i Kosovo nego za stabilnost celog regiona i EU", ističe se u saopštenju Eštonove i Filea.

"Oni (dogovori) su važni ne samo za Srbiju i Kosovo, već takođe za stabilnost regiona i prema tome i za Evropsku uniju", dodaje se u saopštenju, u kom se takođe podseća da su zemlje članice EU podržale rezoluciju Generalne skupštine UN u septembru 2010. prema kojoj je pokrenut dijalog između Beograda i Prištine, čiji je cilj da se pomogne obema stranama da napreduju na putu ka Evropi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je u ovom kontekstu naglasila da želi da "čestita obema stranama na ovim značajnim sporazumima".

"Jedan sporazum stavlja u operacioni oblik sporazum o integrisanom upravljanju prelaza, a drugi konsoliduje regionalnu saradnju i osigurava da su svi predstavljeni na odgovarajući način. Oba predstavljaju nove korake na evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Eštonova je posebno dodala da su što se tiče Srbije ovi sporazumi o regionalnoj saradnji i upravljanju prelazima "posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Saveta iduće nedelje o statusu kandidata za Srbiju".

Kosovu kao "nagrada" Studija o izvodljivosti

Za Kosovo ovo je važno pošto čini da Kosovo učestvuje punopravno na regionalnim skupovima i dozvoljava mu dalji napredak u ugovornim
odnosima sa EU. "Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao svi drugi na Zapadnom Balkanu u skladu s njegovom evropskom perspektivom", navela Ketrin Ešton u saopštenju.

Ona je istakla da u tom svetlu "Evropska komisija predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU".

File je posebno podvukao da postignut sporazum pokazuje "posvećenost obe strane njihovom zajedničkoj evropskoj budućnost".

"Današnji sporazum takođe jača regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i agendu za proširenje u regionu Zapadnog Balkana", istakao je File u saopštenju.

Visoki zvaničnici EU su, takođe, rekli da će Kosovo od sada imati istu evropsku perspektivu kao i drugi u regionu i s tim u vezi predložili početak izrade Studije o izvodljivosti.

Dijalog Beograda i Prištine okončan je danas nešto pre 12 časova sporazumom o regionalnm predstavljanju Kosova i usvajanjem tehničkog protokola o zajedničkom upravljanju prelazima.

Šef delegacije Beograda u pregovorima Borko Stefanović izjavio je, između ostalog, da je sada jasno da su svi kriterijumi koje je Evropski savet postavio da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni. "Sada je na EU i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta", rekao je Stefanović.
Fonet, Arhiva
Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt pozdravio je dogovor koji je u Briselu postignut izmedju kosovskih i predstavnika Srbije.

"Pozdravljam dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova koji je danas postignut izmedju Srbije i Kosova i odajem priznanje pregovaračima za njihov strpljiv i konstruktivan pristup", rekao je Fejt.

U pisanoj izjavi medjunarodni civilni predstavnik na Kosovu je naveo da je ovakav ishod veoma značajan za obe strane kako bi se one bitno pokrenule u pravcu EU integracija.

Fejt je pohvalio posvećenost koju je iskazala kosovska vlada na, kako je rekao, donošenju važnih odluka koje će podržati kosovski cilj da se ostvari EU integracija, kao i da se obezbedi nezavisno predstavljanje kosovskih institucija u forumima i organizacijama u regionu i u EU.

Želimo da podstaknemo obe strane da sve postignute dogovore realizuju što je pre moguće, dodao je Fejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: