Fusnote problem za Prištinu

Dok timovi Beograda i Prištine u Briselu razgovaraju o predstavljanju Kosova, u Prištini je u centru pažnje fusnota, zbog koje kosovske vlasti trpe pritiske.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 22.02.2012.

16:30

Default images

Prištini je, naime, u ovoj fazi dijaloga najveći problem sadržaj fusnote koji se odnosi na regionalno predstavljanje Kosova a u kojoj se, na predlog Beograda, pominje Rezolucija 1244 SB UN. Zbog toga premijer Hašim Tači navodno povećava nivo bezbednosti.

Sa danom zakašnjenja u Briselu je u sredu počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a postoji mogućnost da se ti razgovori nastave i sutra.

Agencija Beta saznaje da pregovarački tim Prištine neće odustati od zahteva da deo fusnote bude i deklaracija o proglašenju nezavisnosti.

Kako je Beti rečeno u Vladi Kosova, pregovarački tim Prištine "snažno i nepopustljivo zahteva da deo fusnote u regionalnom predstavljanju bude i deklaracija Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Prema tom izvoru, od tog stava se neće odustati i njegovo prihvatanje je preduslov da se prihvati i drugi deo fusnote, u kojoj se spominje mišljenje Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o proglašavanju nezavisnosti Kosova i Rezolucija 1244 Saveta bebednosti UN.

Kosovska strana zahteva i da redosled dokumenata u fusnoti bude takav da na prvom mestu bude deklaracija o nezavisnosti Kosova, zatim mišljenje Međunarodnog suda pravde i tek na kraju Rezolucija 1244.

Poslednji zahtevi kosovske strane ili popuštanje, kako se to ocenjuje u Prištini, usledili su nakon sastanaka američkog državnog sekretara Vilijama Bernsa s predsednicom i premijerom Kosova, Atifetom Jahjaga i Hašimom Tačijem, prošle nedelje u Prištini.

U intervjuu prištinskim medijima Tači je rekao da je preduslov da Priština prihvati spominjanje Rezolucije 1244 da Srbija prihvati da u fusnoti bude pomenuta deklaracija Skupštine Kosova od 17. februara 2008. godine.

Taj Tačijev stav opozicija je oštro kritikovala i najavila da će zatražiti vanrednu sednicu Skupštine Kosova na kojoj bi se raspravljalo o načinu predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima, kako bi se onemogućilo prihvatanje spominjanja rezolucije 1244 u fusnoti ispod imena Kosova.
Hajredin Kuèi (Foto: KiM radio, Arhiva)
Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči kaže da Vlada Kosova nije aplaudirala sadržini fusnote u regionalnom predstavljanju Kosova, ali da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine realnost.

Ističući da je stav Kosova jasan i decidiran o ovom pitanju, Kuči je rekao da je "Vlada Kosova jasno iznela svoj stav i da delegacija Kosova ima jasne stavove unutar tog stava".

On je naveo da je Rezolucija 1244 "još uvek živa", pošto u Savetu bezbednosti, zbog veta Rusije i Srbije ona ne može za sada da bude stavljena van snage.

"Ovo je pitanje pravnih i političkih balansa. U političkom smislu mišljenje Međunarodnog suda pravde ima prednosti nad Rezolucijom 1244. U pravnom smislu za nas najveći uticaj ima Deklaracija o proglašavanju nezavisnosti Kosova, Ustav i zakoni. Međutim, još uvek je živa i Rezolucija 1244", kazao je Kuči nakon sastanka Vlade Kosova.
Hoæe li biti dogovora u Briselu? (Tanjug, Arhiva)
Pozivajući se na neimenovani izvor, prištinski list "Koha ditore" piše da je kosovski premijer Hašim Tači pozvao snage bezbednosti da budu spremne u narednim danima, jer se mogu očekivati nemiri zbog sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine.

"Premijer je svestan da je pitanje fusnote veoma osetljivo i pozvao je na oprez. Moguće su reakcije, zbog čega treba biti spreman", rekao je izvor lista koji je, kako se navodi, prisustvovao sastanku kosovskog Saveta za bezbednost.

Štampa u Prištini piše da je stvar smirivala i američka državna sekretarka Hilari Klinton. Ona je, kako navode, prenela Tačiju u telefonskom razgovoru da Priština ima bezrezervnu podršku SAD za članstvo u EU i NATO, te da Vašington ne bi predlagao aktivnosti koje bi bile suprotne interesima Kosova.

Dok traju pregovori u Briselu, u Beogradu je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio da se nada da će se u dijalogu naći rešenje za predstavljanje Prištine.
Rada Trajkoviæ i Krstimir Pantiæ, duel o Kosovu u Tanjugu
Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izrazila je nadu da će u novoj rundi dijaloga biti postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i da će to doneti "relaksaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Dolazim iz Prištine i znam da postoje previranja unutar albanskog liderstva u vezi sa neprihvatanjem fusnote i mnogih elemenata dogovora, koje je međunarodna zajednica tražila, i izboksovala vršeci pritisak na lidere iz Prištine", rekla je Trajkovićeva.

Kako je dodala, kosovski premijer Hašim Tači je "u problemu" zbog fusnote s pozivanjem na Rezoluciju 1244, koja i u njegovoj stranci izaziva suprotstavljanje.

Ona je ocenila da bi dogovor bio "plafon" u dijalogu i da je svima bilo jasno da će se pregovori završiti "nečim što je regionalno predstavljanje Prištine".

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je ponovio stav da dijalog ima za cilj da se kosovskim Albancima da što više elemenata državnosti, vršeći veliki pritisak na pregovarački tim Beograda da učini ustupke.

"Delegacija Prištine je uvek dobijala maksimalno onog što je tražila, a naša delegacija morala je da se zadovoljavala sitnicama", smatra Pantić.

Pantić i Trajković su učestvovali u duelu novinske agencije Tanjug.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović izjavio je danas da - ukoliko i u ovoj rundi ne dođe do dogovora - realno je očekivati novi talas pritisaka na Prištinu, a verovatno i na Beograd od međunarodne zajednice, odnosno EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: