Sreda, 22.02.2012.

14:01

Stranke da poštuju zakon u kampanji

Programski direktor organizacije "Transparentnost Srbija" Nemanja Nenadić očekuje znatno veće poštovanje zakona u izbornoj kampanji s finansijskog aspekta.

Izvor: Tanjug

Default images

Prema njegovim rečima, sada postoji kontrola finansijskih izveštaja, ali je neophodno urediti pojedine oblasti ili zakonske odredbe koje se mogu tumačiti različito.

"Važno je da se nedoumice razreše pre nego što izborna kampanja bude zvanično počela, kako Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, tako i propisima o oglašavanju, radu udruženja", kaže on.

Nenadić je primetio da je u ovoj godini registrovano malo većih donatora strankama, što, prema njegovim rečima, može da čudi, s obzirom na to da se bliži izborna kampanja.

Prema njegovim rečima, od većih donatora prikupljeno je svega 2,7 miliona dinara, a od 21 donatora, samo je jedno pravno lice s prilogom od 50.000 dinara.

On očekuje da će posle predstojećih izbora biti jasnija slika o tome šta se sve dešavalo sa finansijskog aspekta u kampanji.

"Očekujem da će u izbornoj kampanji biti znatno više poštovanja zakona nego u ranijim prilikama jer se sada zna da će postojati kontrola finansijskih izveštaja koju sprovodi Agencija za borbu protiv korupcije", rekao je Nenadić.

On je istakao da problema može biti mnogo i da je neophodno urediti pojedine oblasti ili zakonske odredbe koje se mogu tumačiti različito.

Ukazujući na to da grešaka ima i da se mogu odraziti na zakonitost budžetskog finansiranja kampanje, on je istakao da su pojedine lokalne samouprave pogrešno odredile sume izdvajanja.

Nenadić je istakao i da su u toku 2012. godine svoju obavezu da objave podatke o većim donacijama, odnosno onim prilozima i članarinama jednog lica koje premašuju iznos od jedne prosečne zarade u Republici, ispunile Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, G17 plus, Srpski pokret obnove, SDPS, Jedinstvena Srbija i Savez vojvođanskih Mađara.

"Da li su druge političke stranke prekršile zakon ili nisu imale veće donacije od prosečna zarada ostaje da se vidi", rekao je Nenadić.

Nenadić je istakao i da je u prošloj godini, prema podacima koje su stranke objavile, prikupljeno nešto manje od 60 miliona dinara od većih priloga i članarina, a da gotovo polovinu tog iznosa, više od 25 miliona dionara čine prilozi pravnih lica i preduzetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: